'Yargı reformu için yıllardır bekliyoruz'

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK Başkanvekili ve Yargıtay üyesi Celal Altunkaya, yargının sorunlarının gün geçtikte daha da arttığını ancak bu sorunların bugüne kadar çözülemediğini söyledi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili ve Yargıtay üyesi Celal Altunkaya, yargının sorunlarının gün geçtikte arttığını, ancak bu sorunların bugüne kadar çözülemediğini belirtti. Yargının önemli bir görevi ifa ettiğine dikkat çeken Altunkaya, yargının sorunlarının çözümüne yönelik hazırladıkları çalışmaları ilgili yerlere verdiklerini, ayrıca bu konuda defalarca yazılı ve sözlü olarak yetkili mercilerle görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Altunkaya, Hakim ve Savcılar Yasası'nda yapılan değişikliğin TBMM'de görüşülmesi sırasında komisyona katıldığını hatırlatarak, orada yapılması gereken değişiklikleri anlattığını, ancak buna rağmen netice alamadıklarını ifade etti. Yargının en ufacık bir lekeyi kaldırmayacağının altını çizen Altunkaya, yargıya yönelik zaman zaman ortaya atılan rüşvet iddialarını tüm yönleriyle araştırdıklarını kaydetti. Altunkaya, yargıya yönelik haksız suçlamalardan kaçınılması gerektiğini hatırlatarak, "Özveriyle çalışan mensuplarımız ve yargı bu tür haksız ithamlardan büyük üzüntü duymaktadır. Adaletin bir gün herkese gerekli olduğu unutulmamalıdır" uyarısında bulundu. Bakan Çiçek'in, HSYK toplantılarına katılmadığını vurgulayan Altunkaya, yüksek kurula fiilen kendisinin başkanlık ettiğini söyledi. Altunkaya, "Ben Bakan Bey'i davet edersem o zaman kurul toplantılarına katılır. Bakan Bey'in kesinlikle kurul üzerinde herhangi bir tasarrufu yoktur, olamaz da. Yargının, yasama ve yürütmeyle olan politikasını düzenler. Yargının sorunlarının çözülmesi için gösterdiği gayretleri takdirle karşılıyorum" diye konuştu.HSYK'nın, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre hizmet veren anayasal bir kurul olduğunu anlatan Altunkaya, şunları belirtti: "Hakim ve savcıları atama, nakil, disiplin ve özlük hakları konusunda çalışmalarını kolaylaştıracak bağımsız birimlerin oluşturulmasında zorunluluk bulunmaktadır. Bu nedenle Personel Genel Müdürlüğü ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın müstakil bütçe ve binasının bulunması gerekir. Yargının yasama ile ilgili politikasını düzenleyen bir komisyonun bulunması da gereklidir."

'Yargıya, önem verilmelidir'

Altunkaya, hukuk devletini oluşturan en önemli temel unsurun yargı ve yargı denetimi olduğunu belirterek, "Demokratik toplumlarda yargı bağmsızlığını sağlamak ve gözetmek, hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmez unsurlarından biridir" dedi. Hukuk devletinde yargının çok önemli yere sahip olduğunu ifade eden Altunkaya, yargının her türlü etki ve baskıdan uzak kalarak işlevini tarafsız bir şekilde yerine getirmesi gerektiğini bildirdi. Altunkaya, hakim teminatının hakimlerin dokunulmaz olduklarını göstermediğini, bu teminatın yargı hizmetinden yararlanan halkın güvencesi olarak verildiğini vurgularken, "Hakimin teminatı vicdanında olmalıdır" diye konuştu.

Yargının bugün arzulanan düzeyde olmadığını, noksanlıklarının olduğunu vurgulayan Altunkaya, "Yıllardır beklenen yargı reformu konusunda ilgisiz ve isteksiz kalan, bütçeden yeterli ödenek ayırmayan, yargıçların ve adalet personelinin eğitimi, uzmanlaşması gelişmiş ülkelerdeki düzeye ulaşması yönünde yeterli maddi imkanları sağlamayanların da sorumlulukları unutulmamalıdır" diye konuştu.

Evin GÖKTAŞ / Yenişafak


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber