Başarısız Öğrencilere İlişkin Genelge

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü bugün bir genelge yayımlamıştır. Genelgede, orta öğretimin yeniden yapılandırıldığı ve buna ilişkin yönetmelik değişikliğinin sonuçlanma aşamasına geldiği belirtildikten sonra, 2004-2005 öğretim yılı ders kesimi itibariyle, çeşitli nedenlerle başarısız duruma düşen öğrencilere ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Genelgenin tam metni için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.OGM.0.09.01.01.379/ 8099 26/07/2005
KONU: Başarısız öğrenciler

GENELGE NO:
2005/65

İLGİ. a) Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 07.06.2005 tarih ve 184 sayılı kararı.
b)Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ilgi (a)'da yer alan ?Orta Öğretimin Yeniden Yapılandırılması? kararı ile 2005-2006 öğretim yılından itibaren 9'uncu sınıflardan başlamak üzere, 3 yıllık genel, meslekî ve teknik liselerin eğitim ve öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması, yabancı dil ağırlıklı liselerin kademeli olarak Anadolu liselerine dönüştürülmesi kabul edilmiştir.

Orta öğretimin 4 yıllık lise eğitimine göre yeniden yapılandırılması kapsamında ilgili mevzuatta gerekli düzenleme çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bu bağlamda, ilgi (b) yönetmeliğin bazı maddelerini değiştiren ve yeni bazı maddelerin ilavesini gerekli kılan yönetmelik çalışmaları sonuçlandırma aşamasına gelmiştir.

Ancak, 2004-2005 öğretim yılı ders kesimi itibariyle Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede; öğrencilerimizin bazılarının çeşitli nedenlerle başarısız duruma düştükleri tespit edilmiştir.

Öğrencilerin, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması uygulamasından olumsuz etkilenmemeleri, başarısızlıklarının giderilmesi ve oluşabilecek muhtemel mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla bu yıla mahsus olmak üzere;

1- 2004-2005 öğretim yılında 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflarda öğrenim gören öğrenciler ders sınırlaması olmaksızın istedikleri derslerden ortalama yükseltme sınavına, hazırlık sınıfında başarısız olanlar ise seviye tespit sınavına alınacaklardır. Sınavlara girecek öğrencilerin talepleri 05 Ağustos 2005 tarihine kadar ilgili okul müdürlüklerince alınacaktır.

2- İlgi (b) yönetmeliğin 40'ıncı maddesine göre devamsızlık sebebiyle başarısız duruma düşen öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde devamsızlık durumları dikkate alınmayacaktır.

Bu durumdaki öğrencilerden;

a) Bütün derslerden en az bir dönem notu bulunanların notları, yıl sonu notu olarak kabul edilecek, başarı durumları ilgi (b) yönetmelik hükümlerine göre yeniden değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonunda başarılı olan öğrenciler de istemeleri halinde ortalama yükseltme sınavına girebileceklerdir.

b) Bazı ders/derslerden hiç dönem notu bulunmayan öğrenciler bu dersler ile başarılı/başarısız olduğu ders/derslerden ortalama yükseltme sınavına alınacaklardır.

3- Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde ilgi (b)'de yer alan yönetmeliğin 34'üncü maddesine göre ?Sorumlu olduğu dersler de dahil başarısız olduğu ders sayısı en fazla iki olanlar bir üst sınıfa devam ederler.? hükmü aranmayacaktır.

4- İlgi (b) yönetmeliğin 57'inci maddesine göre okulu ile ilişiği kesilen öğrencilerin durumları da yukarıdaki açıklamalara göre yeniden değerlendirilecektir.

5- Uygulamalı beceri eğitimi halen devam eden Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri ile Anadolu meslek liselerinde;

Teorik ve uygulamalı eğitim sonunda devamsızlıktan başarısız duruma düşmüş öğrenciler, başarısız oldukları veya dönem notu alamadıkları derslerden ortalama yükseltme sınavına alınacaklardır.

6- 2004-2005 öğretim yılında sürekli devamsızlık sebebiyle kaydı silinenlerden, hiç dönem notu bulunmayan ve okuma hakkını kullanmamış sayılanlar bu haktan yararlanamayacaklardır.

7- Sınavlar sonunda öğrencilerin başarı durumları ilgi (b) yönetmelik hükümleri doğrultusunda yeniden değerlendirilecektir.

8- Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavına katılacak öğrencilere ilişkin duyurular il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince en seri şekilde yapılacaktır.

9- Hazırlanacak ortalama yükseltme ve sorumluluk sınav programları görevlendirilecek öğretmenler ile ilgili iş ve işlemler okul müdürlüklerince en seri şekilde sonuçlandırılacaktır.

10- Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarında alınan notlar, sınıf geçme defterinde açılacak ek sütuna işlenecektir.

11- Mezun olacak öğrencilerin diploma tarihi, ilgi (b) yönetmeliğin 61'inci maddesine göre belirlenecektir.

12- Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarında görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslara göre ek ders ücreti ödenecektir.

Gereğini önemle rica ederim.

(İmza)

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK

Millî Eğitim Bakanı

DAĞITIM :

Gereği : Bilgi :

B Plânı A Plânı


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber