Emekli sorunları paketi açıklandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2005 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Emekli-Sen Genel Başkanı ve Türk Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü Hulusi Güneş, içeriğinde emeklilerin sorunları ve çözüm önerileri bulunan 'Emekli Sorunları Paketi'ni, hükümetle toplu görüşme masasına oturan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'a sunduklarını ve Akyıldız'ın emeklileri en iyi şekilde temsil edeceğine inandıklarını söyledi.

Türk Emekliler Platformu, bugün Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kısa bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Başbakan Erdoğan'ın 3 yıl önce 'Bizden 3 yıl fazla bir şey beklemeyin' dediğini hatırlatarak, "Bu ifadeleri doğru kabul ederek, 3 yıl sonra memur maşlarını masaya getirdik. Yüzde 2.5-2.5'lik komik zam, emekliyi de hayal kırıklığına uğratmıştır" dedi.

Hükümetin, bilboardlardaki reklamlarla pembe bir tablo çizdiğini savunan Yokuş, "Ama bu yüzde 5'lik zam, bizi bu pembe tablo ile çelişir hale getirmiştir. Görünen odur ki, bu dönemde de verilen sözler tutulmayacak, memurlar sükutu hayale uğrayacaklardır" diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'a sundukları 'Emekli Sorunları Paketi'ni kamuoyuna açıklayan Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Hulusi Güneş ise, emeklileri içinde bulundukları 'sürünme' sınırından kurtararak, ayakta durabilmeleri için maaşları en azından yoksulluk sınırına çekme yolunda çaba sarf etmesi için hazırladıkları paketi Akyıldız'a sunduklarını söyledi.

Güneş, emeklilerin toplumun dışına itilmemesi gerektiğini belirterek, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na 'emekliler' kelimesinin eklenmesiyle, emeklilerin de bir hizmet kolu kabul edilmesi ve Avrupa'da olduğu gibi sendikal haklara kavuşturulması gerektiğini kaydetti.
5 yıldan fazla hizmeti olan tüm memurlara görev tazminatı verilmesi öngörülmesine rağmen, bu tazminatın sadece makam ve unvanı olanlara verildiğini öne süren Güneş, bu eşitsizliğin giderilmesini de istedi. Çalışana verilen maaş zammı ile seyyanen zamların aynı derece ve kademedeki emekliye de uygulanması gerektiğini ifade eden Güneş, emeklilerin tedavi, muayene ve ilaç giderleri konusunda da düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti.

Aile, çocuk ve kira yardımlarının emeklilere de verilmesini isteyen Güneş, 25 yıllık hizmete karşı verilen yüzde 75'lik maaş gösterge tablosunun 2006'dan itibaren yüzde 62.5'e ve zamanla yüzde 50'lere düşürülmek istendiğini belirterek, "IMF'nin ve Dünya Bankası'nın fakiri daha fakir yapacak, dilendirecek, süründürecek, devlete küstürecek reçete oyununa hükümet gelmemelidir" dedi.

Enflasyon farkından dolayı memurlara yapılan 160 milyon liralık seyyanen zamdan emeklilerin de faydalanması gerektiğini belirten Güneş, kamu vasıtalarındaki öğretmen, öğrenci indirimlerinden emeklilerin de yararlanmalarını istediklerini kaydetti. Pirim sayısının 7 binde kalması ve emeklilik yaşının kadınlarda 55, erkeklerde 60 olması gerektiğini söyleyen Güneş, işçi ve memur ücretleri ile işçi ve memur emeklileri arasıdaki farkın giderilmesini, ayrıca emekli sendika ve derneklerinin de protokole dahil edilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber