Sonbahar hastalıklara zemin hazırlıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2012 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sıcaklık değişimlerinin yaşandığı sonbahar mevsimi hastalıklara zemin hazırlıyor.

Uzmanlar, hava değişiminin neden olduğu hastalıklara karşı dikkatli olunmasını öneriyor. Havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, kapalı ve sıkışık ortamlarda bulunma mecburiyeti, mevsim şartlarına göre daha ince giyinmenin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Cinalioğlu, sonbaharda sıklıkla görülen hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Cinalioğlu, "Bahar aylarında görülen soğuk algınlığı; kuru öksürük, aniden başlayan burun akıntısı, boğaz ağrısı, gözlerde sulanma ve yanma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Beraberinde yorgunluk ve baş ağrısının da görülebilen soğuk algınlığı, bol sıvı tüketimi ve iyi bir istirahat döneminin ardından ortadan kalkar.

Ancak hastalığın devam etmesi ve ilerlemesi durumunda doktor gözetiminde antibiyotik ilaçlar alınması gerekebilir" dedi. Soğuk algınlığına karşı alınacak bir diğer önlemin grip aşısı olduğunu belirten Dr. Memduh Cinalioğlu, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde uygulanacak grip aşısının sonbahar ve kış aylarında görülebilecek gribe karşı koruyucu olduğu belirterek, "Aşı ile vücuda enjekte edilen zayıflatılmış virüsler vücudun virüslere karşı antikor oluşturmasını sağlar ve böylece olası bir salgında vücut bu antikorları kullanarak kendini koruma altına alır.

Özellikle çocukların, yaşlıların ve kronik hastalıkları bulunanların grip aşısı olmaları önem taşır" diye konuştu. Hava değişimi ile birlikte öksürük ile ilgili şikayetlerin arttığına işaret eden Dr. Cinalioğlu, öksürüğün, solunum yolu hastalıklarının en net belirtileri arasında olduğunu belirtti. Öksürüğün çoğunlukla solunum yollarındaki kan, balgam, yabancı madde ya da bronşlardan gelen salgı maddeleri sebebiyle geliştiğine değinen Cinalioğlu, şu uyarılarda bulundu: "Şiddetli şekilde soluk verme esnasında gırtlak kapanır ve ses telleri kasılır ve öksürme fonksiyonu gerçekleşir. Kuru öksürük tedavisi için, temiz hava şartlarının olduğu yerlerde vakit geçirmeye çalışın ve egzoz dumanı, fabrika dumanı olan yerlerden uzak durun. Sigara içmeyin ve sigara içilen mekânlardan uzaklaşın.

Doktorunuzun gerekli muayeneleri yaptıktan sonra öksürüğün sebebini belirleyip, uygun tedavi yöntemlerini uygulayacaktır. Hastalıklardan korunmak için doğru bir beslenme programı benimsenmeli, vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Yaş ve sağlık durumuna göre egzersiz yapılarak bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Hava şartlarına uygun giyinmeye özen gösterilmelidir. Kapalı ortamlar, hastalıkların daha hızlı yayılmasına neden olur. Bu nedenle kapalı ortamlar iyi havalandırılmalı ve temizlenmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alınabilir"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber