2004 yılı programına göre araştırma görevliliği cazip hale getirilecek ve üniversitelerdeki akademik terfiler, objektif esaslara bağlanacaktır

Haber Giriş : 28 Ekim 2003 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 yılı programına göre araştırma görevliliği cazip hale getirilecek ve üniversitelerdeki akademik terfiler, objektif esaslara bağlanacaktır

Aşağıda yer alan açıklamalar 2004 Yılı Programından alınmıştır. Bu program 28.10.2003 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

b) Amaçlar, İlkeler ve Politikalar

Eğitim sisteminin temel amacı; Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, demokratik değerlere bağlı, yeni fikirlere açık, kişisel sorumluluk duygusuna sahip, milli kültürü özümsemiş, farklı kültürleri yorumlayabilen ve çağdaş uygarlığa katkıda bulunabilen, bilim ve teknoloji üretimine yatkın ve beceri düzeyi yüksek, bilgi çağı insanını yetiştirmektir.

Milli eğitim, herkes için yaşam boyu öğrenme yaklaşımıyla bilgiye ulaşma yol ve yöntemlerini öğreten, etkin bir rehberlik hizmetini içeren, yatay ve dikey geçişlere imkan veren, piyasa meslek standartlarına uygun, üretime dönük eğitime ağırlık veren, fırsat eşitliğini gözeten, üniversiteye giriş sistemindeki aksaklıkları çözmeye yönelik bir sistem bütünlüğü içinde yeniden düzenlenecektir.

Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimin her kademesinde izleme ve değerlendirme çalışmaları etkin ve sürekli hale getirilecektir.

Özel eğitim içinde yer alan özel ve üstün yeteneğe sahip çocuklar için uygun eğitim ortamlarının sağlanması ve eğitim süreci dışında kalan engelli çocukların genel ve mesleki eğitim imkanına kavuşturulması amacıyla alt yapı çalışmalarına hız verilecektir.

Eğitimin her kademesinde zeka işlevlerini geliştiren, araştırmacılığı ve yaratıcılığı ön plana çıkaran bilimsel ve teknolojik faaliyet programları geliştirilerek teşvik edilecektir.

Bütçe dışı kaynaklar ile çeşitli kamu kuruluşları tarafından yaptırılan ilk ve orta öğretim kurumlarının yer seçimi, okul türü ve kapasitesi gibi konularda kamu kaynaklarının rasyonel kullanımının temin edilmesi amacıyla projelerin hazırlanma safhasında MEB ve DPT Müsteşarlığının uygun görüşü alınacaktır.

Eğitim kurumlarındaki bilgisayar sınıfları, spor salonları, kütüphane gibi tesislerin eğitim saatleri dışında da kullanıma açılabilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

Eğitim istatistiklerinin uluslar arası karşılaştırmalara imkan verecek şekilde; UNESCO, OECD ve AB tarafından hazırlanan göstergelerle uyumu sağlanacaktır.

Orta öğretimin, okul türü yerine program türünü esas alan bir yapıya kavuşturulması amacıyla gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

Mesleki ve teknik eğitimde hızla değişen iş piyasalarının ihtiyaç duyduğu nitelik ve türde programlara ağırlık verilecek ve ülkemizin ara insan gücü ihtiyacını karşılayacak şekilde mesleki ve teknik eğitim yeniden yapılandırılacaktır.

Mesleki teknik eğitimde programlar, geniş tabanlı ve modüler esasa göre düzenlenecek, program bütünlüğü ve devamlılığı içinde lisans üstü eğitimi de kapsayacak şekilde yatay ve dikey geçişlere olanak tanıyan esnek bir yapıya kavuşturulacaktır.

Meslek standartlarına dayalı modüler programlar yoluyla mesleki eğitim yeniden yapılandırılacak ve bir ulusal yeterlilik sistemi kurulacaktır.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), yüksek öğretimin uzun vadeli planlamasını yapan, bu plan kapsamındaki uygulamaları değerlendirerek öneriler geliştiren ve yüksek öğretim kurumları arasında eşgüdümü sağlayan bir kurum olarak yeniden yapılandırılacaktır.

ÖSYM, üstlendiği sınavlarla ilgili görev ve sorumluluklarına bağlı olarak YÖK'den bağımsız bir kurum statüsüne kavuşturulacaktır.

Üniversitelerin eğitim, öğretim, araştırma, bilgi üretme, üretilen bilginin uygulanması, teknolojiye dönüşmesi ve yayılması işlevlerini yerine getirebilmesi amacıyla bilimsel özgürlüğe tam olarak kavuşturulması, mali kaynakları yeterli olanlardan başlamak üzere idari ve mali özerkliğe sahip olması sağlanacaktır.

Yüksek öğretim kurumlarının sanayi, araştırma, bilim ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren kesimlerle işbirliğinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Üniversitelerin en önemli fonksiyonlarından birinin bilimsel araştırma olduğundan hareketle, fiziki imkanları, makine-teçhizat, teknoloji ve insan gücü alt yapısı yeterli olan üniversitelerin bilimsel araştırmaya yoğunlaşmaları teşvik edilecektir.

Öğretim üyesi yetiştirme kaynağı olarak araştırma görevliliği cazip hale getirilecek, özellikle öğretmen yetiştirme, özürlü eğitimi ve kritik ileri teknoloji alanları başta olmak üzere öğretim elemanı açığını giderecek ve yurt sathında dengeli dağılımını sağlayacak idari, mali ve hukuki tedbirler alınacaktır.

Yurt dışındaki başarılı yerli ve yabancı öğretim elemanlarının ülkeye gelmesi için gerekli şartlar hazırlanacaktır.

Yeni üniversite ve bağlı birimlerin kurulmasına ilişkin hukuki düzenlemeler objektif ölçütlere bağlanacak; üniversitelerin yurt sathında dengeli dağılımına önem verilecektir. Yüksek öğretim kurumlarının sahip oldukları beşeri ve fiziki imkanları kullanarak ilave finansman kaynakları oluşturmaları ve etkin bir harç-burs-kredi sistemi geliştirmeleri teşvik edilecektir.

Yüksek öğretime giriş sistemi, öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerine uygun yüksek öğretim programlarına yerleştirilmelerini sağlayacak bir yapıya kavuşturulacaktır.

Üniversitelerdeki akademik terfiler, bilimsel liyakat sistemini esas alan objektif kriterlere bağlanacaktır. Kadrosuzluk, akademik terfiyi engelleyici bir faktör olmaktan çıkarılacaktır.

Üniversitelere ait mevcut fiziki mekanların doluluk oranlarının ve makine-teçhizatın kullanım oranlarının tespitine ve etkin kullanılabilmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

c) Hukuki ve Kurumsal Düzenlemeler

MEB ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen okul öncesi eğitim faaliyetlerinin bütüncül bir yaklaşımla yürütülebilmesi ve okul öncesi eğitimde birliğin sağlanması amacıyla Okul Öncesi Eğitim Kanun Tasarısı çalışmaları sonuçlandırılacaktır.

Özel sektörün eğitime daha fazla yatırım yapması amacıyla 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu başta olmak üzere ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılacaktır.

Ulusal Meslek Standartları Kurumu Kanun Tasarısı Taslağına ilişkin çalışmalar tamamlanacaktır.

Öğretmenlerin aldıkları hizmet içi eğitimlerinin özlük haklarına yansıtılabilmesi, ihtiyaç duyulan alanlarda sözleşmeli öğretmen ve öğretim üyesi istihdam edilebilmesi, araştırma görevliliğinin cazip hale getirilmesi, özellikle öğretmen yetiştirme, özürlü eğitimi ve kritik ileri teknoloji alanları başta olmak üzere öğretim elemanı açığının giderilmesi için gerekli idari, mali ve hukuki tedbirler alınacaktır.

ÖSYM'nin kamu ve özel kesime yönelik üstlendiği sınavlarla ilgili olarak yeniden yapılandırılması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

YÖK ve ÖSYM ile ilgili yasal düzenleme çalışmaları tamamlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber