Çocuk yuvasındaki olayla ilgili Meclis Araştırması istendi...

Haber Giriş : 01 Kasım 2005 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Malatya Çocuk Yuvası'ndaki şiddet olaylarına ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, Malatya Çocuk Yuvası'ndaki görüntülerin büyük infiale neden olduğu belirtildi. CHP heyetinin yuvada incelemeler yaptığı, koğuş sistemi şeklinde düzenlenen yurt binasının fiziki şartlarının 40 çocuğun bakımına elverişli olmadığının tespit edildiği ifade edilen gerekçede, bakıcı anne olarak çalıştırılan 7 kişinin, çocuk bakımı ve eğitimi konusunda bir eğitimlerinin bulunmadığının saptandığı kaydedildi.

Gerekçede, 2004 yılındaki istihdam politikası eleştirilerek, şöyle devam edildi:

"Olayda, iktidarın 'işe göre adam değil, adama göre iş yaratma' anlayışının, siyasi kadrolaşma çabasının büyük etkisi olduğu kuşkusuzdur. Sayın Bakan Nimet Çubukçu, bu kadrolaşmayı bile yeterli görmemekte, bir kısım görevden almaların yargıdan döndüğünden yakınmaktadır. Ancak bu kadar keyfi atamaların yargıdan dönmemesi de düşünülemez.

İktidar, 'tüccar siyaset' anlayışını bu kurumlara da yansıtmış; tasarruf anlayışıyla bu kurumların kadro gereksinimlerini yerine getirmemiş ve fiziki gereksinimlerinden kısıntılar yapmıştır. Hizmet alımlarında kadrolu alımlar yerine özel sektörden sağlanan temizlik işçisi adı altında alınan personelle işler yürütülmeye çalışılmıştır."

Uygulamaların, Anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade edilen gerekçede, Malatya'daki olayın münferit bir olay olmadığı, Türkiye'nin değişik yerlerinden benzer haberler geldiğini belirtildi. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Bu nedenle, SHÇEK'nin ve bu kuruma bağlı tüm kuruluşların işleyişlerinin gözden geçirilmesinde yarar bulunduğu kanısındayız. Halen uygulanmakta olan koğuş sistemi, bir an önce terk edilmeli ve yaş gruplarına göre çocuk köyleri oluşturularak eğitilmiş bakıcı annelerle bu çocuklarımıza ev ortamı sağlanmalıdır. Bu kurumlarda çalışacak görevlileri uzmanlık alanlarına göre seçerek yerleştirmeliyiz. Çalışan elemanları yeniden bir değerlendirmeye tabi tutarak, bu kurumlarda çalışması sakıncalı personelin bir an önce başka kurumlara aktarılması sağlanmalıdır. SHÇEK'i özerk bir kurum haline getirerek, siyasi etkilerden uzaklaştırmanın yararlı olacağı düşüncesindeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber