Ulusal Yargı Ağı Projesi, önümüzdeki 6 ay içinde büyük aşama kaydetmeye hazırlanıyor. Projede sıra mahkeme kalemleri ile hakim ve savcıların internete bağlı bilgisayarlarla donatılmasına geldi.

Haber Giriş : 12 Kasım 2003 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulusal Yargı Ağı Projesi, önümüzdeki 6 ay içinde büyük aşama kaydetmeye hazırlanıyor. Projede sıra mahkeme kalemleri ile hakim ve savcıların internete bağlı bilgisayarlarla donatılmasına geldi.

Adalet Bakanlığı 8 bin hakim ve savcıya dizüstü bilgisayar ve internete bağlana-bilen cep telefonu dağıtacak. Böylece yargılama neredeyse internet üzerinden yapılacak.Avukatlar davalarını e-mail ile açacak. Eskiden toplanması aylar bulan tapu, kimlik ve sabıka kaydı gibi bilgiler bir tuşla dava dosyasına girecek...

Adalet Bakanlığı'nın 2000 yılında başlattığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), önümüzdeki 6 ay içinde büyük aşama kaydetmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar altyapı ve sistem hazırlıkları sürdürülen UYAP'ta sıra mahkeme kalemleri ile hakim ve savcıların internete bağlı bilgisayarlarla donatılmasına geldi. Adalet Bakanlığı bu konuyla ilgili ihaleyi geçtiğimiz günlerde sonuçlandırdı. Datateknik'in kazandığı ihaleyle, mahkeme kalemlerine dağıtılmak üzere 10 bin adet masaüstü bilgisayar, her bir hakim ve savcıya verilmek üzere de 8 bin adet dizüstü bilgisayar alındı. İhale kapsamında ayrıca 5 bin adet lazer yazıcı, bin 500 adet dizüstü bilgisayar yazıcısı, 250 adet renkli yazıcı, 400 adet tarayıcı ile 5 bin adet kesintisiz güç kaynağı alınırken toplam 20 trilyon lira harcandı. Bakanlık ayrıca hakim ve savcılara Aycell hatlı GPRS'li (internete bağlanabilen) cep telefonu dağıttı. Böylece hakim ve savcılar ellerindeki GPRS'li cep telefonu ve dizüstü bilgisayar yardımıyla hem "dijital" hem de "mobil" hale gelecekler.

HAYDİ HAKİMLER KURSA
UYAP'ın başında bulunan Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kaya, şu anda tüm Türkiye çapında bütün hakim ve savcıların bilgisayar kullanmayı öğrenmek amacıyla profesyonel eğitim kurumlarında kursa gittiklerini söyledi. Aralarında 8 bin hakim ve savcının bulunduğu 13 bin adliye personelinin kurslara başladığını vurgulayan Kaya, "Hakim ve savcılardan eğitimini tamamlamış olan ve sertifikasını bize ulaştıranlara hemen dizüstü bilgisayarlarını vereceğiz. Artık dizüstü bilgisayarıyla odasında, keşifte, duruşma salonunda ya da herhangi bir toplantı anında sisteme ulaşıp dosyaları takip edebilecekler" dedi.

Tüm hakim ve savcılara internete bağlanabilen GPRS'li cep telefonları da dağıttıklarını kaydeden Kaya, Haziran 2004 itibariyle başta pilot olarak seçilen bölgeler olmak üzere UYAP II'nin ikinci versiyonunun tamamlanmış olacağını ifade etti.

e-devlet'e adım adım
Ali Kaya'nın verdiği bilgilere göre 2000 yılında başlatılan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak bilgiye doğrudan doğruya, güvenli ve hızlı bir biçimde ulaşma ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.

TESTLER BAŞARILI OLDU
Aynı zamanda yargı sistemindeki günlük işlerin bilgisayar altyapısı kullanılarak hızlı, etkin ve sağlıklı bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu arada UYAP sayesinde yürütülen faaliyetlerin standart hale getirilmesi, e-devlet politikası doğrultusunda kamu hizmetlerinin yer ve zaman sınırı olmaksızın vatandaşın ayağına kadar götürülmesi amaçlanıyor.

Projenin başlamasıyla birlikte geliştirilen yazılım, kullanılmaya başlamadan önce hata ve eksiklerinin giderilmesi için pilot bölge olarak seçilen Ankara Adliyesi'nde test edildi. Elde edilen başarılı sonuçların ardından sistemin tüm Türkiye'ye yayılması için ikinci aşamaya geçildi. Bunun için ikinci aşamada yargının daha ekonomik ve hızlı çalışabilmesi amacıyla tüm birimlerin bilgisayar ve internetle birbirine bağlanması amaçlanıyor.

Dijital adalet ne getirecek?

USUL HATALARI YAPILMAYACAK
Kaya'nın verdiği bilgilere göre UYAP ile birlikte cumhuriyet savcılığı, mahkeme ve infaz işlemleri bilgisayar aracılığıyla yapılacak.

Hakimler bir konuda karar verirken geliştirilen Karar Destek Sistemi'ni ve kurulan Bilgi Bankası'nı kullanacak. Böylece basit usul hatalarının önüne geçilecek. Ayrıca benzer davalarda benzer kararlar alınması sağlanacak.

BİR TUŞLA BELGE EKRANDA
Türkiye'deki bütün adli ve idari yargı birimlerinin sistem içinde birbirine bağlanmasıyla bütün mahkemeler birbirleriyle ya da yüksek mahkemelerle ve diğer kamu kurumlarıyla bilgisayar ağı üzerinden anında haberleşecek. Mahkemelere bilgi ve belge akışı da bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Örneğin bir belgenin nüfus idaresinden ya da tapu sicil dairesinden getirtilmesi için haftalar ya da aylarca beklenmeyecek. Bu yüzden duruşmalar ertelenmeyecek, kararlar da kısa zamanda verilebilecek.

AVUKATLAR DA DAHİL OLACAK
UYAP'ın en önemli özelliklerinden biri de sisteme avukatların da girebilecek olması. Avukatlar kendilerine verilen özel şifreler sayesinde sisteme ofislerindeki bilgisayardan girebilecek, örneğin duruşma gününü internetten öğrenebilecek hatta dava dilekçelerini doğrudan doğruya bu bilgisayar sisteminden gönderebilecekler.

SİCİL KAYDI İNTERNETTEN
Dava dosyaları ve evraklar Yargıtay'a, idari yargıda Bölge İdare Mahkemeleri'ne ve Danıştay'a, kısaca yüksek mahkemelere internet üzerinden gönderilecek. Bunların incelenmesi, kararın kesinleşmesi, cezanın infazı ve adli sicile işlenmesi yine bilgisayar teknolojisiyle gerçekleşecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber