Lojmanda Kalanlar Hangi Giderleri Öder?

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeler 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu ile belirlenmiştir. Ayrıca bu Kanunun uygulanmasını görtermek üzere Kamu Konutları Yönetmeliği ve 294 sıra nolu Millî Emlâk Genel Tebliği yürürlüğe konulmuştur. Kamu konutlarında kalanların hangi giderleri ödeyecekleri bu mevzuatta belirlenmiş olup, geniş bir açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Kasım 2005 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Ben Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir lojmanda oturmaktayım. Lojmanımız daha önce katı yakıtlı kalorifer sistemi ile ısıtılmakta iken yaz tatili döneminde doğalgaz dönüşümü yapıldı. Bu işlem sırasında bizden herhangi bir görüş alınmadı. Şimdi ise yaklaşık 4.000 YTL ( 4 milyar TL) olan dönüşüm giderlerini ödememiz için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden resmi yazı geldi. Oysa 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nun 2. maddesine göre 16.7.1984 tarih ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılan ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Kamu Konutları Yönetmeliği'nin Beşinci Bölüm'ünde Kurum ve Kuruluşlarca Karşılanacak İşletme, Bakım ve Onarım Giderleri başlıklı 26. Maddesinin "a" fıkrasının 2. bendinde "Konutların olağan kullanılmasından doğan temizlik ve küçük onarım giderleri dışında kalan asansör, kalorifer, ana duvarlar, çatı, koridor gibi ortak yerlerin bakımı, korunması ve onarımı giderleri,
3. bendinde "Kalorifer, hidrofor ve asansör gibi ortak tesislerin elektrik ve işletme giderleri,"
4. bendinde "Yönetmeliğin yayımı tarihinden beş yılda bir boya (yağlı, plastik gibi) ve üç yılda bir badana giderleri"
kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanır.
" denilmektedir.
Yönetmeliklerde açıkça dile getirilmesine rağmen bu giderler bize ödetilmek istenmektedir. Kaldı ki biz zaten boya-badana, elektrik vb. daha birçok giderleri zaten kendimiz karşılamaktayız. Oysa kalorifer tesisatı demirbaştır ve burada oturanların oturma süreleri sınırlıdır. Önümüzdeki yıl lojmandan çıkması gerekenler bile bulunmaktadır. Bakanlık yetkililerinden biz ve bizim durumda olanların mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz. Saygılarımla.

CEVAP: Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının a) Özel tahsisli konutlar, b)Görev tahsisli konutlar, c) Sıra tahsisli konutlar, d) Hizmet tahsisli konutlar olarak tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

"Kamu Konutları Kanunu"nun İşletme, bakım ve onarım başlıklı 6 maddesi 1/8/1996 tarih ve 4160 sayılı kanunun 5 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Anılan Kanunu 11 inci maddesinde yer alan "Bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar; Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde, Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Bayındırlık, Sanayi ve Teknoloji ve İmar ve İskan bakanlıklarıyla müştereken hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanır." hüküm uyarınca Kamu Konutları Yönetmeliği 16.7.1984 tarih ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan yönetmeliğin "Kurum ve Kuruluşlarca Karşılanacak İşletme, Bakım ve Onarım Giderleri" başlıklı 26 maddesinin 2 nci fıkrasında "Borçlar Kanununun 258 nci maddesinde bahsi geçen ve konutların olağan kullanılmasından doğan temizlik ve küçük onarım giderleri dışında kalan asansör, kalorifer, ana duvarlar, çatı, koridor gibi ortak yerlerin bakımı, korunması ve onarımı ile ilgili giderleri," nin kurumlarınca karşılanacağı düzenlenmiştir.

Ayrıca, Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişik 13'üncü maddesinin (e) bendi gereğince, Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek ve her yıl yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi Maliye Bakanlığına verilmiştir. Sözkonusu hüküm uyarınca yayımlanan 294 sıra nolu Millî Emlâk Genel Tebliğinde, Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Karşılanacak Giderler şu şekilde sıralanmıştır.

"Kamu konutu olarak tahsis tarihinden itibaren;
a) Özel tahsisli konutların ısınma, işletme, bakım ve onarım giderleri ile demirbaş eşya ve mefruşat giderleri ve konutun aydınlatma, elektrik, su, gaz, temizlik, telefon, kapıcı, aşçı, kaloriferci, bahçıvan ve benzeri giderleri,
b) Eşyalı görev tahsisli konutların demirbaş eşya ve mefruşat giderleri,
c) Konutların, tahsis edilenlerce karşılanacak giderleri dışındaki esaslı bakım ve onarım giderleri,(EK:5)
d) İdarelerce inşa veya satın alma yoluyla edinilenler hariç olmak üzere; diğer yollarla edinilen kullanılmış konutlardan ilk defa kamu konutu olarak kullanılacak olanlardan onarıma ihtiyaç duyulan kamu konutlarının, bu Genel Tebliğin 3.2. bölümünde belirtilen hükümlere uyulmadan, söz konusu konutların kullanıma uygun duruma getirilmesi için yapılması gereken onarım giderleri,
e) Konutların boş kaldığı süreler için ortak kullanım alanlarına ait giderler,
kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanır."

294 sayılı Tebliğin KAMU KURUM VE KURULUŞLARINCA KARŞILANACAK GİDERLER başlıklı EK:5 cetvelinin 9 uncu sırasında "Kalorifer tesisatı arızalarının onarımı ve yenilenmesi (ısıtma sistemlerini oluşturan ana ve arızalı parçaların değiştirilmesi)" ve 24 üncü sırasında "Kalorifer kazanları ve ısıtma sistemlerinin tüm müştemilatının bakımı, onarımı ve yenilenmesi" hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuattan da anlaşılacağı üzere "Kalorifer tesisatı arızalarının onarımı ve yenilenmesi (ısıtma sistemlerini oluşturan ana ve arızalı parçaların değiştirilmesi) giderlerinin" kurumlarca karşılanması gerektiğinden bu giderler lojmanda oturanlardan tahsil edilmesi mevzuata aykırıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber