Bakanlık ve bağlı kuruluş arası nakil daha kolay olacak

Sağlıkta kamu özel ortaklığını düzenleyen ve 9 Mart 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6428 sayılı Kanun, Bakanlık ve bağlı kuruluşları arasındaki nakilleri biraz daha rahatlatacak.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Mart 2013 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık ve bağlı kuruluş arası nakil daha kolay olacak

ÖZET BİLGİ

Hali hazırdaki düzenlemede, bir kamu kurumunun 2013 yılında atama yapabileceği sayı sınırı, bütçe kanununda, bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'si olarak tanımlanmıştır.

Diğer taraftan 190 sayılı KHK'da, 9 adet atama çeşidi, bu sınırlamadan muaf tutulmuştur. Bu atama çeşitleri şu şekildedir:
(1) Hâkimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere ve
(2) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar,
(3) Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında münhasıran vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı kadrolarına yapılacak atamalar,
(4) 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre yapılacak özürlü personel atamaları,
(5) 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askerî personel atamaları,
(6) emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar,
(7) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesi ve 24/5/1983 tarihli ve
(8) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar,
(9) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri

9 MART 2013 TARİHİ İTİBARİYLE YAPILAN DÜZENLEME

BAKANLIK VE BAĞLI KURULUŞU ARASINDAKİ NAKİLLER DE, İSTİSNA KAPSAMINA ALINDI

190 sayılı KHK'da bakanlık ve bağlı kuruluşları arasında yapılan nakiller, istisnai hükümleri arasında değildi. Ancak 9 Mart 2013 tarihi itibariyle bakanlık ve bağlı kuruluşları arasındaki nakiller de "Açıktan veya nakil suretiyle yapılabilecek toplam atama sayısı sınırı"nın istisnası arasına alınmıştır.

Yapılan düzenlemeye göre,

1- Bakanlık ve bağlı kuruluşu arasındaki nakiller,
2- Aynı bakanlığın bağlı kuruluşlar arasındaki nakiller,
açıktan veya nakil suretiyle yapılabilecek toplam atama sayısı sınırlaması içinde değerlendirilmeyecektir.

Peki bu ne anlama demektir?

Örneğin Orman Genel Müdürlüğü ve DSİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlıdır. Daha önce DSİ'den Orman ve Su Bakanlığına nakil talebi olduğunda, bu talep kuruma tahsis edilen 2013 yılı atama izni sayısını bir adet düşürmekteydi. Bu nedenle de kurumlar Bakanlık içi dahi nakil yapmakta zorlanıyordu. Yeni düzenleme, bu tür nakilleri istisna arasına aldığı için, bu tür bir durumda yapılacak nakil, kuruma tahsis edilen 2013 yılı atama izin sayısını düşürmeyecektir.

Yine daha önce aynı bakanlığa ait olan Orman Genel Müdürlüğü ve DSİ arasındaki nakiller de, kuruma tahsis edilen 2013 yılı atama izin sayısını düşürmekteydi. Yeni düzenleme gereğince bu tür durumlarda da, kuruma tahsis edilen 2013 yılı atama izin sayısını düşürmeyecektir.

190 SAYILI KHK'NIN EK 7. MADDESİNİN YENİ HALİ (9 Mart 2013 tarihi itibariyle eklenen yeni metişnler kırmızı renkte gösterilmiştir.)

(1) Hâkimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere ve (2) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar, "7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1 inci ve ek 6 ncı maddeleri uyarınca yapılacak atamalar", (3) Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında münhasıran vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı kadrolarına yapılacak atamalar, (4) 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre yapılacak özürlü personel atamaları, (5) 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askerî personel atamaları, (6) emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar, (7) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesi ve 24/5/1983 tarihli ve (8) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar, “merkezî yönetim bütçe kanunu kapsamında yer alan genel ve özel bütçeli kamu idarelerinden; ilgili bakanlık ile bağlı kuruluşlarının ve aynı bakanlığa bağlı kuruluşların döner sermaye kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere kendi aralarında yapacakları nakiller” ile (9) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri merkezî yönetim bütçe kanununda öngörülen atama sınırlamalarına tabi değildir.

Sınırlamalara tabi olmaksızın atama yapılabileceği ikinci fıkrada belirtilen kadrolardan ayrılanların sayısı merkezî yönetim bütçe kanununda öngörülen atama sayısının hesabında dikkate alınmaz.

Merkezî yönetim bütçe kanununda belirtilen atama sayısının kamu idare, kurum ve kuruluşları itibarıyla dağılımı, kullanımı ve diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ve Maliye Bakanının müşterek teklifi üzerine Başbakan onayı ile belirlenir. İhtiyaç duyulması hâlinde söz konusu onayda atama sayısı ilgili bakanlık ile bağlı kuruluşları için toplam sayı olarak belirlenebilir. Mali yıl içinde yeniden teşkilatlanan veya yeni kurulan kamu idare, kurum ve kuruluşları için merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen atama sayısının yüzde onunu geçmemek ve Personel Giderlerini Karşılama Ödeneği tertibindeki ödenek dikkate alınmak suretiyle ilave sayı tespit etmeye Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber