Patente yeni düzenleme getiren tasarının tam metni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulu'nca 28/1/2013 tarihinde kararlaştırılan "Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mart 2013 20:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 24/6/1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3- Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasında;

a- Bitki çeşidi: Bir veya birden fazla genotipin ortaya çıkardığı bazı özelliklerin kendisini göstermesiyle tanımlanan, aym tür içindeki diğer genotiplerden en az bir tipik özelliği ile ayrılan ve değişmeksizin çoğaltmaya uygunluğu bakımından bir birim olarak kabul edilen en küçük taksonomik kısım içerisinde yer alan bitki grubunu,

b- Biyolojik materyal: Genetik bilgi içeren ve kendi kendine üreyebilen ya da bir biyolojik sistemde üretilebilen herhangi bir materyali,

c- Budapeşte Anlaşması: 5/8/1997 tarihli ve 97/9731 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile katılmamız kararlaştırılan Patent İşlemleri Amacıyla Mikroorganizmaların Tevdi Edilmesinin Uluslararası Kabulü Konusunda Budapeşte Anlaşmasını,

d- Bülten: Yayın ortamının türüne bakılmaksızın bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen hususların yayımlandığı Resmi Patent Bültenini,

e- Enstitü: Türk Patent Enstitüsünü,

f- Esas olarak biyolojik işlem: Melezleme ya da seleksiyon gibi tamamen doğal bir olaydan oluşan bitki veya hayvan üretim usulünü,

g- Geleneksel bilgi: Geleneksel yaşam içerisinde herhangi bir özellikli teknik alan ile sınırlanmayan, nesilden nesile geleneksel olarak devamı sağlanan bilgiyi,

h- Genetik kaynak: Mevcut veya potansiyel olarak değeri olan genetik materyali,

ı- Kurul: Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunu,

j- Mikrobiyolojik işlem: Mikrobiyolojik materyal içeren, mikrobiyolojik bir materyalle \ gerçekleştirilen veya sonucunda mikrobiyolojik materyal oluşan herhangi bir işlemi,

k- Paris Sözleşmesi: Smai Mülkiyetin Himayesine Mahsus Milletlerarası Bir İttihat İhdas Edilmesine Dair 20/3/1883 tarihli Sözleşmeyi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından usulüne göre yürürlüğe konulmuş bu Sözleşme ile ilgili değişiklikleri,

1- Ücret: Bu Kanun Hükmünde Kararnamede veya yönetmelikte yer alan hizmetlere ilişkin olarak 5000 sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna göre Enstitü tarafından belirlenen ücretin, bu ücretin katma değer vergisinin ve varsa harcının toplamını,

ifade eder.

MADDE 2- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 6- Aşağıda belirtilenler buluş niteliğinde sayılmaz: a- Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler.

b- Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler.

c- Bilgisayar programlan.

d- Estetik niteliği bulunan eserler.

e- Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan yöntemler.

Birinci fıkra kapsamındaki konular, münhasıran koruma talep edilmesi halinde patent verilerek korunmaz.

Aşağıda belirtilen buluşlar patent verilerek korunmaz:

a- Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar. Buluşun ticari kullanımının sadece mevzuatla yasaklanmış olması, bu kullanımın kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olduğu anlamına gelmez.

b- Bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik olan işlemler (Bu hüküm mikrobiyolojik işlemler veya bu işlemler sonucu elde edilen ürünler hakkında uygulanmaz).

c- İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dahil tüm tedavi yöntemleri (Bu hüküm, bu yöntemlerin herhangi birinde kullanılan ürünlere, özellikle madde ve terkipler hakkında uygulanmaz.)

d- Oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dahil olmak üzere, insan bedeninin öğelerinden birinin basit keşfi.

e- însan klonlama işlemleri; insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri; insan embriyosunun sınai ya da ticari amaçlarla kullanılması; insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızm, hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlar."

MADDE 3- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 7- Tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan buluşun yeni olduğu kabul

edilir.

Tekniğin bilinen durumu, başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde, yazılı veya sözlü tanıtım yoluyla ortaya konulmuş veya kullanım ya da başka herhangi bir biçimde açıklanmış olan toplumca erişilebilir her türlü bilgi, belge ve veriyi kapsar.

Başvuru tarihinde veya bu tarihten sonra yayımlanmış olan ve başvuru tarihinden önceki tarihli ulusal patent ve faydalı model başvurularının ilk içerikleri, yenilik değerlendirmesinde tekniğin bilinen durumu olarak dikkate alınır. Bu hüküm, uluslararası anlaşmalar yolu ile yapılan ve usulüne uygun olarak ulusal aşamaya giriş yapan patent ve faydalı model başvuruları ile patent ve faydalı model belgelerini de kapsar."

MADDE 4-551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Buluş Basamağı

Madde 9- Tekniğin bilinen durumu dikkate alındığında, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzmana göre aşikâr olmayan buluşun, buluş basamağı içerdiği kabul edilir.

7 nci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca tekniğin bilinen durumu olarak dikkate alman başvuruların ve belgelerin içerikleri buluş basamağının değerlendirilmesinde dikkate alınmaz."

MADDE 5-551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" ibaresi "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" şeklinde değiştirilmiştir.

"Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlar

Madde 41- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde tanımlanan yükseköğretim kurumlan ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarında yapılan bilimsel çalışmalar veya araştırmalar sonucunda gerçekleştirilen buluşlar için, özel kanun hükümleri ve bu madde kapsamındaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, çalışanların buluşlarına ilişkin hükümler uygulanır.

Yükseköğretim kurumlarında yapılan bilimsel çalışmalar veya araştırmalar sonucunda bir buluş gerçekleştiğinde,

a- Buluş sahibi tarafından yazılı olarak ve geciktirmeksizin yükseköğretim kurumuna bildirilir.

b- Patent başvurusu yapılmışsa, yönetmelikte belirtilen süre ve koşullara uygun olarak

yükseköğretim kurumuna başvuru yapıldığına dair bildirim yapılır. '

Yükseköğretim kurumu, buluş üzerinde hak sahipliği talebinde bulunması durumunda, yönetmelikte belirtilen süre ve koşullara uygun olarak, patent başvurusu yapmakla yükümlüdür. Aksi takdirde buluş, serbest buluş niteliği kazanır. İkinci fıkranın (b) bendi kapsamında patent başvurusu yapılmışsa, yükseköğretim kurumu yönetmelikte belirtilen süre ve koşullara uygun olarak başvurunun kendi başvurusu olarak kabul edilmesini ve işlem görmesini Enstitüye bildirir. Aksi takdirde buluşun serbest buluş olduğu kabul edilir.

Yükseköğretim kurumunun hak sahipliği talebine karşı buluş sahibi, buluşunun serbest buluş olduğunu ileri sürerek yönetmelikte belirtilen süre ve koşullara uygun olarak itiraz edebilir. Yapılan itiraz, yükseköğretim kurumu tarafından yönetmelikte belirtilen süre içinde yazılı gerekçeler de belirtilerek karara bağlanır. Aksi takdirde buluş, serbest buluş niteliği kazanır.

Yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen buluşlar hakkında 22 ila 26 ncı, 29 uncu, 32 nci ve 33 üncü madde hükümleri uygulanmaz.

Yükseköğretim kurumu, başvurudan veya patent hakkından vazgeçmek isterse veya buluş, patent başvurusu yapıldıktan j sonra serbest buluş niteliği kazanırsa, yükseköğretim kurumu öncelikle buluş sahibine başvuru veya patent hakkını yönetmelikte belirtilen süre ve şartlara uygun olarak devralmasını teklif eder. Buluş sahibinin teklifi kabul etmesi durumunda haklar devredilir. Bu durumda yükseköğretim kurumu, buluş sahibine patent alınması ve korunması için gerekli olan belgeleri verir. Yükseköğretim kurumu, başvuru veya patent hakkını buluş sahibine devretmesi durumunda inhisari nitelikte olmayan kullanma hakkım uygun bir bedel karşılığında saklı tutabilir. Buluş sahibinin teklifi kabul etmemesi durumunda patent başvurusu veya patent üzerindeki tasarruf etkisi yükseköğretim kurumuna ait olur.

Yükseköğretim kurumu, herhangi bir nedenle başvuru veya patent hakkının sona ermesi nedeniyle buluş sahibinin uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür.

Buluştan elde edilen gelirini yükseköğretim kurumu ve buluş sahibi arasındaki paylaşımı, buluş sahibine gelirin en az üçte bir oranında verilecek şekilde yönetmeliğe uygun olarak belirlenir. j

4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) bendinde tanımlanan öğretim elemanları ile stajyerlerin ve öğrencilerin diğer kamu kurumları veya özel kuruluşlarla belirli bir sözleşme kapsamında yapmış oldukları

çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sözleşme hükümleri esas alınır."

buluşlar üzerindeki hak sahipliğinin belirlenmesinde,

"Buluş Bütünlüğü ve Bölünmüş Başvuru

Madde 45- Patent veya faydalı model başvurusu, tek bir buluşu veya tek bir genel buluş fikrini oluşturacak şekilde bir araya gelmiş buluşlar grubunu içerir. Bu hükme uygun olmayan başvurular, bölünmüş başvurulara ayrılır.

Başvuru sahibi işlemleri devam eden bir başvurusu ile ilgili olarak, bu başvuru konusunun kapsamım aşmayacak şekilde aşağıdaki şartlara ve yönetmeliğe uygun olarak bölünmüş başvuru yapabilir:

a- Patent başvurusu sahibi tarafından yapılacak her bölünmüş başvuru, en önceki başvuruya 62 nci maddenin üçüncü fıkrası hükmüne göre yapılan ilk bildirim tarihinden itibaren bir yılın bitimine kadar, faydalı model başvurusu sahibi tarafından yapılacak her bölünmüş başvuru ise en önceki başvurunun 160 mcı maddenin yedinci fıkrasında belirtilen belge verilmesi kararının ilanına kadar yapılır.

b- Enstitü tarafından birinci fıkra hükmüne göre buluş bütünlüğü bulunmadığına karar verilen bir patent başvurusundan, buluş bütünlüğü bulunmadığına ilişkin ilk bildirim tarihinden itibaren iki yıl içinde bölünmüş başvuru yapılır.

c- Enstitü tarafından birinci fıkraya göre buluş bütünlüğü bulunmadığına karar verilen bir faydalı model başvurusundan, buluş bütünlüğü bulunmadığına ilişkin ilk bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde bölünmüş başvuru yapılır.

İlk başvuru konusunun kapsamı içinde kalmak kaydıyla, bölünmüş her başvuru için başvuru tarihi, ilk, başvurunun tarihidir. İlk başvuruda rüçhan hakkı talep edilmişse bu hak bölünmüş her başvuruya da tanınır.

İkinci fıkraya ve yönetmeliğe uygun olarak yapılmayan bölünmüş başvurular işleme

alınmaz." ,

MADDE 8-551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 46 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Buluşun Açıklanması

Madde 46- Buluş, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak şekilde yeterince açık ve tam olarak patent başvurusunda açıklanır.

Bir buluş, toplum tarafından erişilemeyen ve patent başvurusunda ilgili teknik alandaki bir uzman tarafından buluşun uygulanmasına yeterli olacak şekilde tanımlanamayan bir biyolojik materyalle ilgiliyse veya bu materyalin kullanımını içeriyorsa, bu materyalin tevdi edildiğine ilişkin yönetmelikte belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde, buluşun birinci fıkraya uygun olarak açıklandığı kabul edilir.

İkinci fıkraya göre tevdi edilen biyolojik materyal, tevdi kuruluşunda erişilebilir olmaktan çıkarsa; bu materyalin Budapeşte Anlaşmasına uygun şekilde yeniden tevdi edilmesi ve materyalin alındığına ilişkin tevdi kuruluşu tarafından verilen belgenin suretinin tevdi tarihinden itibaren dört ay içinde patent başvurusunun veya belgesinin numarası belirtilerek Enstitüye gönderilmesi halinde, bu erişimin kesintiye uğramadığı kabul edilir.

Buluş genetik kaynağa veya geleneksel bilgiyle bağlantılı genetik kaynağa dayanıyorsa bu kaynağın nereden alındığına ilişkin açıklama, patent başvurusunda yönetmeliğe uygun olarak yapılır. Aksi takdirde, kaynağın bilinmediğine ilişkin bir beyanın verilmiş olduğu kabul edilir."

"Rüçhan Hakkının Etkisi

Madde 51- Rüçhan tarihi, 7 nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarının uygulanmasında başvuru tarihi etkisine sahip olur."

MADDE 10- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 54 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 54- Enstitü, 53 üncü madde uyarınca geri çevrilmeyen bir başvuruyu, 42 nci maddenin birinci fıkrası, 44 üncü madde ve yönetmelikte belirtilen şekli şartlara uygunluk bakımından inceler.

Başvurunun şekli şartlara uygun olmadığı anlaşılırsa, başvuru sahibinden bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde eksikliği gidermesi istenir. Eksikliğin bu süre içinde giderilmemesi halinde başvuru reddedilir.

Başvurunun şekli şartlara uygunluk bakımından bir eksikliğinin olmadığı anlaşılır veya eksiklikler süresi içinde giderilirse başvuru sahibine tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma talebinde bulunması gerektiği bildirilir."

MADDE 11- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 55 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 55- Başvuru veya varsa rüçhan tarihinden itibaren onsekiz aylık sürenin dolması veya bu süre dolmadan başvuru sahibinin erken yayın talebi üzerine, patent veya faydalı model başvurusu yönetmelik hükümlerine uygun olarak Bültende yayımlanır.

Patent başvurusunun yayımlandığı tarihten itibaren, üçüncü kişiler yönetmeliğe uygun olarak, patent başvurusuna konu olan buluşun patent verilebilirliğine ilişkin görüşlerini sunabilir. Ancak bu kişiler, bu aşamada Enstitü nezdindeki işlemlere taraf olamaz."

MADDE 12- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 56 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Araştırma Talebi, Araştırma Raporunun Hazırlanması ve Yayımlanması

Madde 56- Başvuru sahibi, 54 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bildirim tarihinden itibaren altı ay içinde ücretini ödeyerek yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak araştırma talebinde bulunur. Aksi takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.

Başvuru sahibinin, birinci fıkra hükmüne uygun olarak araştırma talebinde bulunması durumunda, araştırma raporu yönetmeliğe uygun olarak düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.

Başvuru konusunun 6 nci madde kapsamına girdiği sonucuna varılırsa veya tarifnamenin veya tüm istemlerin yeterince açık olmaması araştırma raporunun düzenlenmesini engelliyorsa, araştırma raporu düzenlenmez. Başvuru sahibinden bu konudaki itirazlarını veya başvurudaki değişikliklerini, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde veya bu süre içinde talep edilmesi ve ilgili ücretin ödenmesi halinde bu süreye eklenmek üzere üç aylık ek süre içinde sunması istenir. Bu süre içinde itirazda bulunulmaması veya itirazın veya yapılan değişikliklerin Enstitü tarafından kabul edilmemesi halinde başvuru reddedilir. İtirazın ve varsa yapılan değişikliklerin kabul edilmesi halinde araştırma raporu yönetmeliğe uygun olarak düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır."

"İnceleme Talebi, İnceleme Raporunun Hazırlanması ve Patentin Verilmesi

Madde 62- Başvuru sahibi, araştırma raporunun bildirim tarihinden itibaren ücretini ödeyerek üç ay içinde veya bu süre içinde talep edilmesi ve ek ücretin ödenmesi halinde bu süreye eklenmek üzere üç aylık ek süre içinde yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak incelemenin yapılmasını talep eder. Aksi takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.

Enstitü, başvuru sahibinin inceleme talebi üzerine başvurunun ve buna ilişkin buluşun, bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygunluğunu inceler.

Başvurunun veya buna ilişkin buluşun bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olmadığı tespit edilirse başvuru sahibine, yönetmeliğe uygun olarak görüşlerini sunması ve başvurunun kapsamım aşmaması şartıyla değişiklikler yapması konusunda bildirim yapılır ve gerekli görüldükçe bu tür bildirimler tekrarlanır.

Başvuru sahibine üçüncü fıkrada belirtilen bildirimlere görüş sunması veya değişiklik yapabilmesi için bildirim tarihinden itibaren üç aylık süre veya bu süre içinde talep edilmesi ve ilgili ücretin ödenmesi halinde bu süreye eklenmek üzere üç aylık ek süre tanınır. Bu süre içinde görüş bildirilmediği veya değişiklik yapılmadığı takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.

Enstitü, yaptığı inceleme sonucunda yönetmeliğe uygun olarak inceleme raporu düzenler. İnceleme raporunda, başvuru ve buna ilişkin buluşun bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olduğu belirtilmişse patentin verilmesine karar verilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir, Bültende ilan edilir ve patent yayımlanır. İnceleme raporuna göre patentin verilebilmesi için değişiklik yapılmasının gerekli olduğu durumda bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde değişikliklerin yapılması istenir. Yapılan değişikliklerin kabul edilmesi halinde patentin verilmesine karar verilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir, Bültende ilan edilir ve patent yayımlanır. Değişikliklerin yapılmaması veya yapılan değişikliklerin Enstitü tarafından kabul edilmemesi halinde başvuru geri çekilmiş sayılır, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende ilan edilir. Patentin verilmesine ilişkin ilandan sonra talep edilmesi ve belge düzenleme ücretinin ödenmesi halinde, düzenlenen belge patent sahibine gönderilir.

İnceleme raporunda, başvurunun ve buna ilişkin buluşun bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olmadığı belirtilmişse Enstitü tarafından başvuru reddedilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende ilan edilir."

MADDE 14- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 62 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

"İtiraz ve İtirazın İncelenmesi

Madde 62/A- Üçüncü kişiler, patentin verilmesi kararının Bültende ilanından itibaren altı ay içinde ücretini ödeyerek söz konusu patente;

a- Patent konusunun, 5 inci ila 10 uncu maddelere göre patent verilebilirlik şartlarım taşımadığı,

b- Buluşun 46 nci madde hükmü uyarınca yeterince açıklanmadığı,

c- Patent konusunun, başvurunun ilk halinin kapsamını aştığı veya patentin, 45 inci maddeye göre yapılan bölünmüş başvuruya veya 12 nci maddeye göre yapılan bir başvuruya dayanması durumunda en önceki başvurunun ilk halinin kapsamını aştığı,

gerekçelerinden en az birini ileri sürerek, yönetmeliğe uygun olarak, itiraz edebilir.

İtiraza ilişkin ücretin birinci fıkrada belirtilen süre içinde ödenmemesi veya itirazın yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak yapılmaması halinde itiraz yapılmamış sayılır.

İtiraz yapılmaması veya itirazın yapılmamış sayılması durumunda, patentin verilmesi hakkındaki karar kesinleşir ve nihai karar Bültende ilan edilir.

Enstitü, yapılan itirazı patent sahibine bildirir. Patent sahibi bu bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde veya bu süre içinde talep edilmesi ve ilgili ücretin ödenmesi halinde bu süreye eklenmek üzere üç aylık ek süre içinde yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak görüşlerini sunabilir veya patentte değişiklikler yapabilir. İtiraz, patent sahibinin görüşleri ve patentte değişiklik talepleri de dikkate alınarak, Kurul tarafından incelenir.

Kurul, patentin veya değiştirilmiş halinin bu Kanun Hükmünde Kararnameye uygun olduğu görüşündeyse patentin veya varsa değiştirilmiş halinin devamına, uygun olmadığı görüşündeyse patentin iptaline karar verir. Patentin iptali üzerine patent hakkında 131 inci madde hükümleri uygulanır.

Kurul, patentin veya değiştirilmiş halinin bu Kanun Hükmünde Kararnameye kısmen uygun olduğu görüşündeyse, patentin bu kısım itibarıyla devamına karar vererek patent sahibinden bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde ve yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak değişiklik yapmasını ister. Söz konusu değişikliğin yapılmaması veya yapılan değişikliğin kabul edilmemesi halinde patent iptal edilir ve patent hakkında 131 inci madde hükümleri uygulanır.

İtiraz sonucunda verilen nihai karar Bültende ilan edilir.

Enstitü, beşinci ve altıncı fıkra uyarınca patentin değiştirilmiş haliyle devamına karar vermişse, patentin değiştirilmiş halini Bültende yayımlar."

MADDE 15- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 64 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Patent Başvurusunda veya Patentte Yapılacak Değişiklikler

Madde 64- Bir patent başvurusu, Enstitü nezdinde yapılan işlemler süresince başvurunun ilk halinin kapsamım aşmamak şartıyla, başvuru sahibi tarafından yönetmeliğe uygun olarak değiştirilebilir.

Bir patente itiraz edilmişse, Enstitü tarafından itiraza ilişkin nihai karar verilinceye kadar, patentin sağladığı korumanın kapsamım aşmamak şartıyla patent, patent sahibi tarafından yönetmeliğe uygun olarak değiştirilebilir."

MADDE 16- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 65 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 65- Başvuru sahibi, araştırma raporunun bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde patent başvurusunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesini talep edebilir. Böyle bir talep yapılması halinde, Enstitü, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde yönetmeliğe uygun olarak gerekli belgeleri vermesi ve araştırma ücretini de ödeyerek araştırma talebinde bulunması gerektiğini başvuru sahibine bildirir. Bu süre içinde gerekliliklerin yerine getirilmemesi halinde, değişiklik talebi yapılmamış sayılır ve başvuru, patent başvurusu olarak işlem görmeye devam eder.

Bu süre içinde gerekliliklerin yerine getirilmesi halinde, 160 mcı maddenin dördüncü ila yedinci fıkraları uygulanır.

Patent başvurusu ilan edilmişse, başvurunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesinin kabulü konusundaki Enstitü kararı ilgili Bültende ilan edilir.

Patent başvurusunun faydalı model başvurusuna dönüştürülmesi halinde, patent başvurusu için rüçhan hakkı talep edilmiş ise aym rüçhan hakkı faydalı model başvurusu için de tanınır.

\

Patent başvurusundan faydalı model başvurusuna veya faydalı model başvurusundan patent başvurusuna dönüştürülmüş başvurular için yapılan yeniden dönüştürme talepleri işleme alınmaz."

MADDE 17- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 73/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Patente ve Faydalı Modele İlişkin Cezai Hükümler

Madde73/A- Patentten veya faydalı model belgesinden doğan haklara kasten tecavüz etmek suretiyle mal üreten veya mal üretiminde patentli veya faydalı model belgeli bir usulü kullanan kişi, beşyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandınlır.Patentten veya faydalı model belgesinden doğan haklara tecavüz suretiyle üretilen veya buluş konusu usulle doğrudan doğruya elde edilen malı birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesine iştirak etmeksizin bilerek satan, satışa sunan, ithal eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi, üçyüz günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak belirtilen eylemleri işleyen kişi, kovuşturma başlamadan veya kovuşturma başladıktan sonra hüküm verilmeden önce bu malı nereden temin ettiğini bildirerek üretenlerin ortaya çıkarılmasını veya üretilmiş mallara el konulmasını sağlarsa kamu davası açılmaz veya açılmışsa dava düşer.

Bir eşya veya ambalaj üzerine konulmuş patent veya faydalı model belgesi koruması olduğunu belirten işareti, yetkisi olmadan kaldıran kişi, elli günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Yetkisi olmadığı halde, başkasına ait patent veya faydalı model belgesi hakkı üzerinde devretmek, lisans vermek veya rehnetmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi, üçyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Patent veya faydalı model belgesi sahibi olmadığı halde, patent veya faydalı model belgesi sahibi olduğu kanaatini uyandıran yazı, işaret veya ifadeleri kullanan kişi, üçyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Hükmün kesinleşmesinden sonra şikâyetten vazgeçilmesi durumunda ceza infaz edilmez.

Şikâyetçi, somut olayın niteliğine göre gerekli olması durumunda, orijinal üründen bir numuneyi, bunun mümkün olmaması halinde kıyaslamaya esas alınabilir nitelikteki görüntüsünü veya fotoğrafını şikâyet dilekçesi ile birlikte ibraz eder."

MADDE 18- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 99 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 99- Zorunlu lisans, lisans verilmesi teklifinde bulunulmamış bir patent için aşağıda belirtilen şartlardan en az birinin mevcudiyeti halinde verilebilir:

a- 96 ncı madde hükümlerine göre patent konusu buluşun kullanılmaması.

b- 79 uncu maddede belirtilen patent konularının bağımlılığının söz konusu olması.

c- 103 üncü maddede belirtilen kamu yararının söz konusu olması.

d- Başka ülkelerdeki kamu sağlığı sorunları nedeniyle eczacılık ürünlerinin, yönetmelikte belirtilen şartların sağlanması halinde ihracatının söz konusu olması.

e- Bir ıslatıcının, önceki bir patente tecavüz etmeden yeni bir bitki çeşidi geliştirememesi. .

Patent sahibinin, önceki bir bitki çeşidine ait ıslahçı hakkına tecavüz etmeden patent hakkım kullanamaması durumu zorunlu lisansa konu olabilir. Bu durumda, 8/1/2004 tarihli ve

5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun hükümleri uygulanır.

Birinci fıkranın (e) bendine göre lisans verilmesi durumunda patent sahibi, korunan bitki çeşidinin kullanımı için kendisine; ikinci fıkraya göre lisans verilmesi durumunda da yeni bitki çeşidine ait ıslahçı hakkı sahibi, korunan buluşun kullanımı için kendisine makul şartlarda karşılıklı lisans verilmesini talep edebilir.

Birinci fıkranın (e) bendinde ve ikinci fıkrada belirtilen lisanslar için başvuru sahibi;

a- Patent sahibine veya yeni bitki çeşidine ait ıslahçı hakkı sahibine sözleşmeye dayalı bir lisans elde etmek için başvurduğunu ancak sonuç alamadığım,

b- Korunan bitki çeşidiyle veya patentle korunan buluşla kıyaslandığında, sonraki buluşun veya bitki çeşidinin, büyük ölçüde ekonomik yarar sağlayan önemli bir teknik ilerleme gösterdiğini,

ispat ederek zorunlu lisans verilmesini mahkemeden talep edebilir.

Birinci fıkranın (d) bendi hükmü saklı kalmak kaydıyla zorunlu lisans, esas olarak yurt içi pazara arz için verilir."

MADDE 19- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin sekizinci kısmının başlığı "Gizli Patentler" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 129 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 129- Enstitünün nihai kararından sonra;

a- Patent konusu, 5 inci ila 10 uncu maddelere göre patent verilebilirlik şartlarını taşımıyorsa,

b- Buluş, 46 ncı madde hükmü uyarınca, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak şekilde yeterince açık ve tam olarak açıklanmamışsa,

c- Patent konusu, başvurunun ilk halinin kapsamını aşıyorsa veya patentin, 45 inci maddeye göre yapılan bölünmüş bir başvuruya veya 12 nci maddeye göre yapılan bir başvuruya dayanması durumunda en önceki başvurunun ilk halinin kapsamım aşıyorsa,

d- Patent sahibinin, 11 inci maddeye göre patent isteme hakkına sahip olmadığı ispatlanmışsa,

patentin hükümsüz kılınmasına ilgili mahkeme tarafından karar verilir. Ancak mahkeme, 62/A maddesinin üçüncü veya yedinci fıkraları uyarınca yapılan ilandan önce (a), (b) ve (c) bentleri uyarınca yapılan hükümsüzlük talebine ilişkin olarak karar veremez.

Patent sahibinin 11 inci maddeye göre patent isteme hakkına sahip olmadığı hakkındaki iddia, ancak buluşu yapan veya halefleri tarafından ileri sürülebilir. Bu durumda 12 nci madde hükmü uygulanır.

Hükümsüzlük nedenleri patentin sadece bir bölümüne ilişkinse, sadece o bölüm ile ilgili istem veya istemler iptal edilerek kısmi hükümsüzlüğe karar verilir. Bir istemin kısmen hükümsüzlüğüne karar verilemez. Kısmi hükümsüzlük sonucu iptal edilmeyen istem veya istemler, 5 inci ila 10 uncu madde hükümlerine göre patent verilebilirlik şartlarını taşıyorsa patent bu kısım için geçerli kalır.

Patentin hükümsüzlüğü davası, patentin koruma süresince veya hakkın sona ermesini izleyen beş yıl içinde, Patent Sicili'ne patent sahibi olarak kayıtlı kişiye açılabilir."

"Patentten veya Faydalı Modelden Doğan Hakka Tecavüz Sayılan Fiiller Madde 136- Aşağıda yazılı fiiller, patentten veya faydalı modelden doğan hakka tecavüz sayılır:

a- Patent veya faydalı model sahibinin izni olmaksızın buluş konusu ürünü kısmen veya tamamen üretme sonucu taklit etmek.

b- Kısmen veya tamamen taklit suretiyle meydana getirildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde, tecavüz yoluyla üretilen buluş konusu ürünleri satmak, dağıtmak veya bir başka şekilde ticaret alanına çıkarmak veya bu amaçlar için ithal etmek veya ticari amaçla bulundurmak veya uygulamaya koymak suretiyle kullanmak.

c- Patent veya faydalı model sahibinin izni olmaksızın buluş konusu usulü kullanmak veya bu usulün izinsiz olarak kullanıldığını bildiği veya bilmesi gerektiği halde buluş konusu usulle doğrudan doğruya elde edilen ürünleri satmak, dağıtmak veya bir başka şekilde ticaret alanına- çıkarmak veya bu amaçlar için ithal etmek veya uygulamaya koymak suretiyle kullanmak.

Patent veya faydalı model bir ürünün yapılışına ait bir usul için alınmışsa, aynı nitelikleri taşıyan her ürün patent veya faydalı model belgesi alınmış usule göre yapılmış sayılır. Usule tecavüz etmeksizin ürünü ürettiğini iddia eden davalı bunu ispat etmek ile yükümlüdür.

Patent başvurusunun veya faydalı model başvurusunun 55 inci maddeye göre yayımlandığı tarihten itibaren, patent başvurusu veya faydalı model başvurusu sahibi, buluşa vaki tecavüzlerden dolayı tazminat davası açabilir. Başka herhangi bir talepte bulunamaz. Mahkeme patent veya faydalı model belgesi verilmesi işlemini ön mesele olarak kabul eder.

MADDE 22- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 155 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 155- 6 ncı maddeye ek olarak;

a- Kimyasal maddelere veya kimyasal usullere veya bu usuller sonucu elde edilen ürünlere ilişkin buluşlar,

b- Eczacılıkla ilgili maddelere veya eczacılıkla ilgili usullere veya bu usuller sonucu elde edilen ürünlere ilişkin buluşlar,

faydalı model ile korunmaz."

MADDE 23- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 160 ıncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Şekli İnceleme, Araştırma Talebi, İtiraz ve Faydalı Model Belgesinin Verilmesi

Madde 160- Enstitü, 53 üncü madde hükmü uyarınca geri çevrilmeyen bir başvuruyu, 42 nci maddenin birinci fıkrası, 44 üncü madde ve yönetmelikte belirtilen şekli şartlara uygunluk bakımından inceler.

Başvurunun şekli şartlara uygun olmadığı anlaşılırsa başvuru sahibinden bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde eksikliği gidermesi istenir. Eksikliğin bu süre içinde giderilmemesi halinde başvuru reddedilir.

Başvurunun şekli şartlara uygunluk bakımından bir eksikliğinin bulunmadığı anlaşılır veya eksiklikler süresi içinde giderilirse başvuru sahibine tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma talebinde bulunması gerektiği bildirilir. Başvuru sahibi, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde ücretini ödeyerek yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak araştırma

talebinde bulunmazsa başvuru geri çekilmiş sayılır.

Başvuru sahibinin, üçüncü fıkra hükmüne veya 65 inci maddenin birinci fıkrası hükmüne uygun olarak araştırma talebinde bulunması durumunda, araştırma raporu yönetmeliğe uygun olarak düzenlenir ve başvuru sahibine bildirilir. Araştırma raporu Bültende yayımlanır.

Başvuru konusunun 155 inci madde kapsamına girdiği sonucuna varılırsa veya tarifnamenin veya tüm istemlerin yeterince açık olmaması araştırma raporunun düzenlenmesini engelliyorsa araştırma raporu düzenlenmez ve başvuru sahibinden bu konudaki itirazlarım veya başvurudaki değişikliklerini bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde bildirmesi istenir. Bu süre içinde itirazda bulunulmaması veya itirazm veya yapılan değişikliklerin Enstitü tarafından kabul edilmemesi halinde başvuru reddedilir. İtirazın ve varsa yapılan değişikliklerin kabul edilmesi halinde araştırma raporu yönetmeliğe uygun olarak düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.

Araştırma raporunun yayımlanmasından itibaren üç ay içinde başvuru sahibi veya üçüncü kişiler, araştırma raporunun içeriği hakkında ilgili belgeleri de eklemek suretiyle itirazda bulunabilir.

Başvuru sahibi veya üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmemesi durumunda sadece araştırma raporu, itiraz edilmesi durumunda ise araştırma raporu ve itirazlar yönetmeliğe uygun olarak değerlendirilir. Enstitü yaptığı değerlendirme sonucunda faydalı model verilmesine karar verirse bu karar başvuru sahibine bildirilir, Bültende ilan edilir ve faydalı model yayımlanır. Yapılan değerlendirme sonucunda faydalı modelin verilebilmesi için değişiklik yapılmasının gerekli olduğu durumda bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde değişikliklerin yapılması istenir. Yapılan değişikliklerin kabul edilmesi halinde faydalı model verilmesine karar verilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir, Bültende ilan edilir ve faydalı model yayımlanır. Değişikliklerin yapılmaması veya yapılan değişikliklerin Enstitü tarafından kabul edilmemesi halinde başvuru geri çekilmiş sayılır, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende ilan edilir. Faydalı modelin verilmesine ilişkin ilandan sonra talep edilmesi ve belge düzenleme ücretinin ödenmesi halinde, düzenlenen belge faydalı model sahibine gönderilir. Enstitü yaptığı değerlendirme sonucunda başvurunun reddine karar verirse bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende ilan edilir."

MADDE 24- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 170 inci maddesi başlığı ile

birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. ,

"Çifte Koruma

Madde 170- Aym kişiye veya halefine, aynı buluş konusunda, aynı koruma kapsamıyla, birbirinden bağımsız olarak birden fazla patent veya faydalı model belgesi ya da bu belgelerin her ikisi verilmez."

MADDE 25- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 171 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 171- Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Enstitü nezdinde; a- Gerçek kişiler,

b- Temsil hak ve yetkisine sahip bulunan gerçek kişiler tarafından temsil olunan tüzel

kişiler,

c- Patent Vekilleri Siciline kayıtlı patent vekilleri, işlem yapabilir.

İkametgâhı yurt dışında bulunan kişiler adına tüm işlemler sadece patent vekilleri vasıtasıyla yapılır.

Enstitü nezdinde vekillik yapma yetkisi bulunmayan kişilerin bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında işlem yapması halinde patent başvurusu sahibi, patent sahibi veya talep sahibi üçüncü kişinin Türkiye'de ikametgâhı varsa bildirimler doğrudan kendilerine yapılır. Patent başvurusu sahibi, patent sahibi veya talep sahibi üçüncü kişinin Türkiye'de ikametgâhı yoksa bu kişilerden yönetmelikte belirtilen süre içerisinde patent vekili ataması istenir. Bu süre içinde vekil atanmazsa patent başvurusu geri çekilmiş, patent hakkından vazgeçilmiş veya üçüncü kişi tarafından yapılan talep yapılmamış sayılır.

İkametgâhı yurt dışında bulunan ve vekil tarafından temsil edilmeyen patent başvurusu sahibi, patent sahibi ya da talep sahibi üçüncü kişi tarafından işlem yapılması durumunda dördüncü fıkra hükmü uygulanır."

MADDE 26- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 172 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 172- Patent veya faydalı model verilmesi ile ilgili işlemler için ödenmesi gereken bir ücretin, bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen süreler içinde ödenmemesi halinde patent veya faydalı model başvurusu geri çekilmiş sayılır.

Patent başvurusu veya patentle ilgili olarak birinci fıkra dışında kalan işlemler için ödenmesi gereken bir ücretin, bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen süreler içinde ödenmemesi halinde talep yapılmamış sayılır.

Patent başvurusu veya patentle ilgili eksik ödenen ücret, Enstitünün bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde tamamlanır. Aksi takdirde birinci ve ikinci fıkra hükümleri uygulanır."

MADDE 27- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 173 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir patent başvurusu veya patentin korunması için gerekli olan yıllık ücretler, patentin koruma süresi boyunca ikinci yılın sona erdiği tarihte ve devam eden her yıl vadesinde ödenir. Vade tarihi, başvuru tarihine tekabül eden ay ve gündür."

"Yıllık ücretlerin ikinci fıkrada belirtilen sürede de ödenmemesi halinde, patent hakkı bu ücretin vade tarihi itibariyle sona erer. Patent hakkının sona erdiğine ilişkin bildirimin yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde telafi ücretinin ödenmesi halinde patent hakkı, ücretin ödendiği tarih itibariyle yeniden geçerlilik kazanır."

MADDE 28- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga 174 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"Hakların Yeniden Tesisi

Ek Madde 1- Patent başvurusu veya patent sahibi tarafından, bir patent başvurusu veya patentle ilgili işlemlerde şartların gerektirdiği özen gösterilmesine rağmen, uyulması gereken bir süreye uyulamamasının patent başvurusunun reddine, geri çekilmiş sayılmasına, patentin iptaline veya diğer herhangi bir hakkın kaybma yol açması halinde, hakların yeniden tesisi yönetmeliğe uygun olarak talep edilebilir.

Patent başvurusu veya patent sahibi, 173 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen telafi ücretinin ödenmesi için verilen sürenin sona ermesinden itibaren birinci fıkra hükmüne göre hakların yeniden tesisini talep edebilir.

Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen talep, uyulamamış olan sürenin bitiminden itibaren bir yılı geçmemek üzere, süreye uyulamama nedeninin ortadan kalkmasından itibaren iki ay içerisinde yapılır. Enstitü, yönetmelikte belirtilen şartların yerine getirilmemesi halinde talebi reddeder. Talebin kabul edilmesi halinde ise süreye uyulmamanın hukuki sonuçlan hiç doğmamış sayılır.

Başvuru sahibi, 49 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren iki ay içerisinde başvuru tarihi alan sonraki başvurusu için, aynı fıkrada belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren iki ay içerisinde rüçhan hakkının yeniden tesis edilmesi için talepte bulunursa birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Haklann yeniden tesis edilmesi halinde bu durum Bültende ilan edilir. Haklann kaybından, bu haklann yeniden tesisine ilişkin yayıma kadar geçen sürede, patent konusu buluşu iyi niyetli olarak Türkiye'de kullanan veya kullanım için ciddi ve gerçek tedbirler alan kişiler, sahip olduklan işletmenin makul ihtiyaçlarım giderecek ölçüde buluşu ücretsiz olarak kullanmaya devam edebilir.

Süreler ve Bildirimler

Ek Madde 2- Bir patent başvurusu veya patentle ilgili işlemlerde uyulması gereken süre bu Kanun Hükmünde Kararnamede veya yönetmelikte belirtilmemişse, uygulanacak süre bildirim tarihinden itibaren iki aydır.

Hatalı İşlemler

Ek Madde 3- Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 129 uncu ve 165 inci maddelerinde belirtilen hükümsüzlük nedenleri hariç olmak üzere, bir patent veya faydalı model başvurusu veya belgesinin bu Kanun Hükmünde Kararname ve yönetmelikte belirtilen şartlan karşılamamasına rağmen hatalı olarak başvurunun veya belgenin işlemlerine devam edilmesi ve bu durumun itiraz üzerine veya resen tespit edilmesi halinde, hatalı işlem ile devamındaki işlemler iptal edilerek, işlemlere hatanın yapıldığı aşamadan devam edilir."

MADDE 29- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin;

a) 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Paris Anlaşması" ibaresi "Paris Sözleşmesi",

b) 49 uncu maddesinin birinci ve beşinci fıkrasında, 50 nci maddesinin birinci fıkrasında ve 75 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan "Paris Anlaşması'na" ibareleri "Paris Sözleşmesine",

c) 49 uncu maddesinin altıncı fıkrasında yer alan "faydalı model belgesi başvurusunun", 156 nci maddesinde yer alan "Faydalı model belgesi başvurusuna", "Faydalı model belgesi başvurusu", "faydalı model belgesi başvurusu", 159 uncu maddesinin başlığında yer alan "Faydalı Model Belgesi Başvurusu", ikinci fıkrasında yer alan "Faydalı model belgesi başvurusu", 167 rici maddesinin başlığında yer alan "Faydalı Model Belgesi Başvurusunun", birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan "faydalı model belgesi başvurusu", "faydalı model belgesi başvurusunun", "Faydalı model belgesi başvurusunun", "faydalı model belgesi başvurusunda" ibareleri sırasıyla "faydalı model başvurusunun", "Faydalı model başvurusuna", "Faydalı model başvurusu", "faydalı model başvurusu", "Faydalı Model Başvurusu", "Faydalı model başvurusu", "Faydalı Model Başvurusunun", "faydalı model başvurusu", "faydalı model başvurusunun", "Faydalı model başvurusunun", "faydalı model başvurusunda",

ç) 169 uncu maddesinin başlığı ile birinci fıkrasında yer alan "endüstriyel tasanm" ibareleri "tasanm";

şeklinde değiştirilmiştir.

551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası, 43 üncü maddesinin son fıkrası, 57 nci, 58 inci, 59 uncu, 60 mcı, 61 inci, 68 inci, 70 inci ve 71 inci maddeleri, 72 nci maddesinin ikinci fıkrası, 97 nci, 98 inci, 102 nci, 116 nci, 121 inci, 122 nci,

MADDE 30- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 2- Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca Enstitü tarafından düzenlenmesi öngörülen araştırma ve inceleme raporlarının düzenlenmesi ve itirazların değerlendirilmesi, gerekli teşkilat kuruluncaya kadar, gerektiğinde milletlerarası niteliği tanınmış araştırma ve inceleme kuruluşları veya Enstitü tarafından işbirliği protokolü yapılan diğer kuruluşlar tarafından yapılır."

MADDE 31- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"Mevzuat Hükümlerinin Uygulanması

Geçici Madde 5- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış patent başvuruları ve faydalı model başvurulan, başvuru tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ulusal aşamaya giren uluslararası anlaşmalar yoluyla yapılmış patent başvuruları ve faydalı model başvurulan, başvurunun ulusal aşamaya girdiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş patent ve faydalı modeller için 62/A madde hariç olmak üzere, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin bu maddeyi ihdas eden Kanunla değiştirilen hükümleri uygulanır. Ancak, incelemesiz verilen patentin incelemeli patent başvurusuna dönüşümünde ve ek patent başvurusunun asıl patent başvurusuna veya ek patentin asıl patente dönüşümünde, başvuru tarihlerinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri uygulanır."

MADDE 32- 24/6/1995 tarihli ve 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin; adı "Tasanmlann Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" şeklinde değiştirilmiş, 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (h) bendi yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki bentler eklenmiştir.

"b) "Ürün", Bilgisayar programlan hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra bileşik bir ürün veya parçaları, setler, takımlar, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin veya sunuşun bir arada algılanabilen bileşimlerini, grafik semboller ve tipografık karakterleri,"

"e) "Paris Sözleşmesi", Sınai Mülkiyetin Himayesine Mahsus Milletlerarası Bir İttihat İhdas Edilmesine Dair 20/3/1883 tarihli Sözleşmeyi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından usulüne göre yürürlüğe konulmuş bu Sözleşme ile ilgili değişiklikleri,"

"ı) "Bülten", Yayın ortamının türüne bakılmaksızın bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen hususların yayımlandığı Resmi Tasarım Bültenini,

i) Bileşik ürün: Sökülüp takılma yoluyla değiştirilebilen veya yenilenebilen bileşen parçalardan oluşan ürünü,"

"Madde 28- Birden çok tasarımın tescili talebi, ek başvuru ücretinin ödenmesi şartıyla çoklu başvuru altında yapılabilir. Çoklu başvurularda, süslemeler hariç olmak üzere, tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı her bir ürünün, aynı sınıfa dahil olması gerekir.

Çoklu başvuru veya çoklu tescili oluşturan tasarımlar bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasında ayrı ayrı değerlendirilebilir.

Çoklu başvuruda, birinci fıkrada belirtilen şarta uymayan tasarımlar için tescil talebinde bulunulmuş veya tasarım sayısı yönetmelikte belirtilen sayıyı aşmışsa Enstitü bu tasarımlar için bölünmüş başvuru yapılmasını ister. Bölünmüş her başvuru için başvuru tarihi, ilk başvuru tarihidir. İlk başvuruda rüçhan hakkı talep edilmişse bu hak bölünmüş her başvuruya da tanınır."

MADDE 34- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 32- Enstitü, başvurunun 26 ncı ila 31 inci maddelerinde belirtilen şartlara uygunluğunu inceler. Enstitü 26 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartlar bakımından herhangi bir eksikliğin olmadığına karar verirse, tasarım tescil başvurusu başvurunun Enstitü tarafından alındığı tarih, saat ve dakika itibarıyla kesinleşir.

Enstitü;

a) Tasarım veya ürün tanımına uygun olmayan,

b) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı,

c) 2 nci madde kapsamına girmeyen gerçek veya tüzel kişilerce yapılan,

d) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamında yer alan

hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışmda kalan ancak kamuyu ilgilendiren, dini, tarihi ve

kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer

armalar, amblemler veya nişanları içeren,

e) Yeni olmadığı anlaşılan,

tasarım tescil taleplerini reddeder."

MADDE 35- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Başvuru sahibi, başvuru sırasmda, başvuru veya varsa rüçhan tarihinden başlamak üzere otuz ay süreyle yayın erteleme talebinde bulunabilir."

MADDE 36- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Karara İtiraz ve Tescilin İptali İçin İtiraz

Madde 37- Başvuru sahipleri, 32 nci madde uyarınca verilen kararlara karşı, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde gerekçeli ve yazılı olarak itiraz edebilir.

Üçüncü kişiler tasarım tescilinin yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde tasarımın, 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan tanımlara uygun olmadığı, 5 inci ila 10 uncu maddelerde belirtilen şartlan taşımadığı, 32 nci maddenin ikinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri kapsamında olduğu, başvurunun kötü niyetli olduğu ve bir fikri veya sınai mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımını oluşturduğu gerekçelerini ileri sürerek tescil belgesinin verilmesine yazılı olarak itiraz edebilir. İtirazlar,.•görüşlerini açıklayabilmesi için tasarım

tescil sahibine bildirilir.

Birinci ve ikinci fıkralara göre yapılacak itirazlar, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir."

MADDE 37- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 38- Enstitü 32 nci madde uyarınca verilen kararlara karşı yapılan itirazları incelerken gerekli gördüğü hallerde başvuru sahibinin görüşünü alır.

Enstitü, 37 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca yapılan itirazları incelerken gerekli gördüğü hallerde itiraz ve karşı görüşleri ilgili taraflara iletir ve görüşlerini alır. Enstitü itiraz sahibinden, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde sunulmak üzere ek bilgi ve belge isteyebilir. Bu süre içinde istenilen ek bilgi ve belgelerin sunulmaması halinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir.

İtiraz süresi boyunca veya itirazın incelenmesi aşamasında 32 nci madde ve yönetmelik hükümleri kapsamında başvuruda eksiklik olduğunun tespit edilmesi halinde işlemlere, tamamlanmayan aşamadan devam edilir ve. gerekli görülen hallerde bu durum Bültende yayımlanır.

37 nci maddenin ikinci fıkrası uyarınca yapılan itirazın uygun bulunması halinde, tasarımın tescili iptal edilir. 32 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) ve (d) bentleri ile fikri ve sınai mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımı gerekçesiyle tasarımın bir kısmına yapılan itirazın uygun bulunması halinde ise o kısmın tescili iptal edilir. Kısmi iptal sonucunda tescilin devamı için, kalan kısmın genel izleniminin başvuruya konu edilen tasarımla bariz bir benzerlik göstermesi gerekir. Çoklu bir başvuruya yapılan itirazın incelenmesi sırasında, itiraza konu edilmeyen ancak itirazın eki belgelerden iptalinin gerektiği anlaşılan tasarım tescilleri ikinci fıkrada belirtilen usule uygun olarak resen iptal edilir.

Tescilin iptali, 45 inci madde hükümlerinin işlerlik kazanması sonucunu doğurur. İptal kararı, Bültende yayımlanır."

MADDE 38- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan tanımlara uygun olmadığı, 5 inci ila 10 uncu maddelerde belirtilen şartları taşımadığı, 32 nci maddenin ikinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri kapsamında olduğu, başvurunun kötü niyetli olduğu ve bir fikri veya sınai mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımım oluşturduğu ispat edilmişse;"

"32 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) ve (d) bentleri ile fikri ve sınai mülkiyet hakkının yetkisiz kullanımı gerekçesiyle tasarımın bir kısmına ilişkin hükümsüzlük talebinin uygun bulunması halinde, o kısmın tescili hükümsüz kılınır. Kısmi hükümsüzlük sonucunda tescilin devamı için, kalan kısmın genel izleniminin tescile konu edilen tasarımla bariz bir benzerlik göstermesi gerekir."

MADDE 39- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 48 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 48- Aşağıda belirtilen fiiller tasarım hakkına tecavüz sayılır: a) Tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre koruma kapsamındaki bir tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün aymsını veya genel izlenim itibarıyla bariz benzerini üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme yapmak için icapta bulunmak, ticari amaçla kullanmak veya bu amaçlarla

bulundurmak, bir başka şekilde ticaret alanına çıkarmak veya 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (14) numaralı bendinde tanımlanan gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutmak.

b) Tasarım hakkı sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş haklan izinsiz genişletmek

veya bu haklan üçüncü kişilere devretmek.

c) 19 uncu maddede belirtilen gasp hali.

Tasarım tescil başvurusu 34 üncü maddeye göre tescil edilerek yayımlandığı takdirde, tasanm tescili sahibi, hakkına yönelik olarak bu maddede sayılan tecavüzlerden dolayı hukuk davası açmaya ve ceza davası açılması için şikâyetçi olma hakkına sahiptir. Tecavüz eden, başvurudan ve kapsamından haberdar edilmişse tescilin yayımlanmış olmasına bakılmaz. Tecavüz edenin kötü niyetli olduğuna mahkeme tarafından hükmolunursa yayımdan önce de tecavüzün varlığı kabul edilir.

Koruma kapsamındaki tasanhıın tescilli olduğuna ilişkin kaydın ürün, ambalaj veya fatura üzerine konulmamış olması, bu maddede sayılan fiilleri tasanm hakkına tecavüz olmaktan çıkarmaz. Ancak, tescille ilgili kayıt ve işaretler kusurun değerlendirilmesi sırasında dikkate alınır."

MADDE 40- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 48/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tasanm Hakkına İlişkin Cezai Hükümler

Madde 48/A- Tasarım hakkına kasten tecavüz etmek suretiyle mal üreten kişi, beşyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandınlır. ,

Tasanm hakkına tecavüz suretiyle üretilen malı birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesine iştirak etmeksizin bilerek satan, satışa sunan, gümrükçe onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutan veya ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi, üçyüz günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandınlır. Ancak, bu fıkrada belirtilen eylemleri işleyen kişi kovuşturma başlamadan veya kovuşturma başladıktan sonra hüküm verilmeden önce bu malı nereden temin ettiğini bildirerek, üretenlerin ortaya çıkanlmasını veya üretilmiş mallara el konulmasını sağlarsa kamu davası açılmaz, açılmışsa dava düşer.

Bir eşya veya ambalaj üzerine konulmuş tasanm koruması olduğunu belirten işareti, yetkisi olmadan kaldıran kişi, elli günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandınlır.

Yetkisi olmadığı halde, başkasına ait tasarım hakkı üzerinde devretmek, lisans vermek veya rehnetmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi, üçyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandınlır.

Tescilli bir tasarım sahibi olmadığı halde;, tescilli bir tasarım sahibi olduğu kanaatini uyandıran yazı, işaret veya ifadeleri kullanan kişi, üçyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandınlır.

Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçlann bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Yukandaki fıkralarda sayılan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Hükmün kesinleşmesinden sonra şikâyetten vazgeçilmesi durumunda ceza infaz edilmez.

Şikâyetçi, somut olayın niteliğine göre gerekli olması durumunda, orijinal üründen bir numuneyi, bunun mümkün olmaması halinde kıyaslamaya esas alınabilir nitelikteki görüntüsünü veya fotoğrafım şikâyet dilekçesi ile birlikte ibraz eder."

"Madde 66- Aynısının veya genel izlenim itibarıyla bariz benzerinin üretilmesi hak sahibinin yetkilerine tecavüz oluşturması nedeniyle cezayı gerektiren taklit mallara, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması sırasında hak sahibinin talebi üzerine gümrük idareleri tarafından 4458 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca işlem yapılır."

MADDE 42- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 67 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 67- Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Enstitü nezdinde;

a) Gerçek kişiler,

b) Temsil hak ve yetkisine sahip bulunan gerçek kişiler tarafından temsil olunan tüzel

kişiler,

c) Marka veya Patent Vekilleri Siciline kayıtlı marka veya patent vekilleri,

işlem yapabilir.

İkametgâhı yurt dışında bulunan kişiler adına tüm işlemler, marka veya patent vekilleri vasıtasıyla yapılır.

Vekil tayin edilmesi halinde, bu vekile yapılan bildirim vekalet verene yapılmış

sayılır.

Enstitü nezdinde vekillik yapma yetkisi bulunmayan kişilerin bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamında işlem yapması halinde başvuru sahibi, tescilli tasarım sahibi veya talep sahibi üçüncü kişinin Türkiye'de ikametgâhı varsa bildirimler doğrudan kendilerine yapılır. Başvurusu sahibi, tescilli tasarım sahibi veya talep sahibi üçüncü kişinin Türkiye'de ikametgâhı yoksa, bu kişilerden yönetmelikte belirtilen süre içerisinde vekil ataması istenir. Bu süre içinde vekil atanmazsa başvuru geri çekilmiş, tasarım hakkından vazgeçilmiş veya üçüncü kişi tarafından yapılan talep yapılmamış sayılır.

İkametgâhı yurt dışında bulunan ve vekil tarafından temsil edilmeyen başvuru sahibi, tescilli tasarım sahibi ya da talep sahibi üçüncü kişi tarafından işlem yapılması durumunda dördüncü fıkra hükmü uygulanır."

MADDE 43- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 68 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 68- Bir tasarıma belge verilmesi ile ilgili işlemler için ödenmesi gereken ücretin, bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen süreler içinde ödenmemesi halinde tasarım başvurusu geri çekilmiş kabul edilir.

Tasarım başvurusu veya tescilli tasarımla ilgili olarak birinci fıkra dışında kalan işlemler için ödenmesi gereken ücretin, bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen süreler içinde ödenmemesi halinde talep yapılmamış sayılır.

Tasarım başvurusu veya tescilli tasarımla ilgili eksik ödenen ücretin, Enstitünün bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde tamamlanmaması halinde birinci ve ikinci fıkrada belirtilen hükümler uygulanır."

MADDE 44- 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesinin birinci ve beşinci fıkraları ile 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Paris Anlaşmasına" ibareleri "Paris Sözleşmesine" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 45- 24/6/1995 tarihli ve 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "doğal ürünler," ibaresinden sonra gelmek üzere "gıda maddeleri," ibaresi eklenmiştir.

MADDE 46- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiştir.

"d) "Üretici", Tarım ürünlerini, gıda maddelerini, madenleri, el sanatları ve sanayi ürünlerini üreten veya işleyen, tedarik zincirinde yer alarak ürünün tescile konu özelliklerini etkileyen bir işlem yapan gerçek veya tüzel kişiyi,

e) "Bülten", Yayın ortamının türüne bakılmaksızın bu Kanun Hükmünde Kararname ve yönetmelikte belirtilen hususların yayımlandığı Resmi Marka Bültenini,

f) "Amblem", Kullanılan coğrafi işaretlerin bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olarak tescil edilmiş olduğunu gösteren ve Enstitü tarafından oluşturulan; tescilli adla birlikte ürün veya ambalajı üzerinde ya da ürünün niteliği gereği ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda hak sahibi kullanıcılar tarafından işletmede kolayca görülebilecek bir şekilde bulundurulan ve kullanılması zorunlu olmayan-işareti,

g) "Kurul", Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunu,"

MADDE 47- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 7- Aşağıda sayılanlar coğrafi işaret tescil başvurusunda bulunma hakkına sahiptir:

a) Ürünün yalnızca tek bir üreticisi olduğunun ispat edilmesi şartıyla 3 üncü maddenin altıncı fıkrasının (d) bendi uyarınca ilgili ürünün üreticisi sayılan gerçek veya tüzel kişiler.

b) Kanuni oluşumuna veya bileşimine bakılmaksızın, ilgili ürünün, 3 üncü maddenin altıncı fıkrasının (d) bendinde belirtilen üreticilerinden oluşan üretici grupları.

c) Ürünle ilgili olarak kamu yararına çalışan veya üyelerinin ekonomik çıkarlarım korumaya yetkili dernekler.<

d) Ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi alan ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları."

MADDE 48- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 9- Enstitü başvuruyu 3 üncü, 5 inci, 7 nci ve 8 inci madde hükümlerine ve

yönetmelikte belirtilen şartlara uygunluğu yönünden inceler. Enstitü, yönetmelikte belirtilen

süre içinde ek bilgi ve belge sunulmasını isteyebilir, verilmemesi halinde başvuru mevcut

bilgi ve belgeler kapsamında incelenir. 1

Enstitü, esasları yönetmelikte belirlenmek üzere, gerektiğinde teknik bilgilerin değerlendirilmesi için başvurunun incelenmesini, konusunda uzman kamu kurum ve kuruluştan, üniversiteler veya tarafsız özel kuruluşlardan talep edebilir. İnceleme sonuçlan Enstitü için bağlayıcı değildir. İnceleme için ücret talep edilmesi halinde bildirimin başvuru sahibine yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde söz konusu ücret Enstitüye ödenir. Bu ücretin süresi içinde ödenmemesi halinde başvuru Enstitü tarafından mevcut bilgi ve belgeler kapsamında incelenir.

-\

MADDE 49- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Başvuruda 3 üncü, 5 inci, 7 nci ve 8 inci maddelerde yer alan şartların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde başvuru sahibinden, söz konusu eksikliklerin bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde giderilmesi istenir."

MADDE 50- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 11- Başvuru sahibi, 9 uncu veya 10 uncu maddeler çerçevesinde reddedilen başvuruyla ilgili olarak, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde gerekçeli ve yazılı olarak itiraz edebilir.

Tescil talebinin 3 üncü, 5 inci, 7 nci ve 8 inci maddelere uygun olmadığı iddiasıyla üçüncü kişiler tarafından veya 18 inci madde kapsamında önceki tarihli herhangi bir hak sahibi tarafından, başvurunun Bültende yayımı tarihinden itibaren üç^ay içinde gerekçeli ve yazılı olarak itirazda bulunabilir.

Enstitü birinci ve ikinci fıkra kapsamında yapılan itirazlarda, yönetmelikte belirtilen süre içinde ek bilgi ve belge sunulmasını isteyebilir, verilmemesi halinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında incelenir.

İkinci fıkra kapsamında yapılan itiraz, başvuru sahibine gönderilir. Başvuru sahibi. görüşünü yönetmelikte belirtilen süre içinde Enstitüye bildirmezse itiraz, mevcut bilgi ve 1 belgeler kapsamında incelenir.

Birinci ve ikinci fıkralara göre yapılan itirazlar Kurul tarafından 9 uncu maddeye göre incelenir. İtirazın incelenmesi için ücretinin, itiraz süresi içinde ödenmesi ve ödendiğine ilişkin bilgi veya belgenin Enstitüye sunulması gerekir. Kamu kuruluşlarınca yapılan itirazlardan ücret alınmaz.

Enstitü, gerekli gördüğü hallerde tarafları uzlaşmaya davet eder. Uzlaşmanın usul ve esasları yönetmelikle belirlenir."

MADDE 51- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12- Bültende yayım tarihinden itibaren üç ay içinde hakkında herhangi bir itiraz yapılmamış veya yapılan itiraz nihai olarak reddedilmiş başvuru, bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde tescil belgesi düzenleme ücretinin ödenmesi ve ödendiğine ilişkin bilgi veya belgenin Enstitüye sunulması şartıyla tescil edilir ve Bültende yayımlanır. Tescilin sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı tescilin Bültende yayımlandığı tarih itibarıyla hüküm ifade eder.

Tescil edilen coğrafi işaret, tescil sahibine inhisari bir hak sağlamaz.

İtirazm incelenmesi sonucunda başvurunun biçim veya kapsamında değişiklik yapılması halinde, değişiklikler Bültende yayımlanır. Bu yayma itiraz edilemez.

İtiraz üzerine başvurunun reddedilmesi halinde karar Bültende yayımlanır.

Coğrafi İşaret Siciline kayıt, yayımlama ve belgelendirme işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Sicil aleni olup talep edilmesi ve ücretinin ödenmesi şartıyla sicil örneği verilir."

"a) Coğrafi işaret tesciline konu ürün özelliklerini taşımadığı halde coğrafi işaretin ününden yarar sağlayacak şekilde ya da tescil kapsamındaki ürünler veya bunlarla ilişkilendirilebilecek nitelikteki ürünlerle ilgili olarak coğrafi işaretin veya 17 nci madde uyarınca kullanılması öngörülen amblemin ticari amaçlı olarak doğrudan veya dolaylı kullanımı,"

MADDE 53- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 16 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"Değişiklik Talepleri

Madde 16/A- Bültende yayımlanan veya tescil edilen coğrafi işaretin kapsamında değişiklik olması halinde değişikliğin Coğrafi İşaret Siciline kaydı, ücretinin ödenmesi şartıyla ilgili kişiler tarafından talep edilebilir. Değişikliğe ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte belirtilir.

Değişiklik talebi, 9 uncu madde kapsamında incelenir ve ilam zorunlu değişiklikler Bültende yayımlanır. Değişikliğe, yayım tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar 11 inci maddeye göre incelenir. İtiraz yapılmamışsa itiraz süresinin sonunda veya itiraz nihai olarak reddedilmişse karar tarihinde kesinleşen değişiklikler Bültende yayımlanır. Kesinleşen değişiklikler, ilgililer tarafından yayım tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde uygulanır.

Coğrafi işaret başvuru veya tescil sahibinin isim, adres, unvan veya nev'inde meydana gelen değişiklikler, ücretinin ödenmesi ve yönetmelikte belirtilen belgelerin sunulması şartıyla Coğrafi İşaret Siciline kaydedilerek Bültende yayımlanır.

Başvuru veya Tescil Sahipliğinde Değişiklik

Madde 16/B- Coğrafi işaret hakkı; lisans, devir, intikal, haciz ve benzeri hukuki işlemlere konu olmaz ve teminat olarak gösterilmez.

Coğrafi işaret başvuru veya tescil sahibinin, 7 nci ve 20 nci maddelerde belirtilen şartlan sağlamadığına mahkeme tarafından karar verilmesi veya bu durumun Enstitü tarafından resen tespiti ya da başvuru veya tescil sahibinin, sahipliğin değiştirilmesi yolundaki beyanını Enstitüye yazılı olarak bildirmesi halinde bu karar, tespit ya da beyan Bültende yayımlanır. Yayım tarihinden itibaren üç ay içinde ilgililer tarafından başvuru veya tescil sahipliği talebinde bulunulabilir. Birden çok talep olması halinde, Enstitü, yönetmelikte belirlenen usule uygun olarak en uygun talebi kabul eder. Talep olmaması veya yapılan taleplerin uygun bulunmaması halinde coğrafi işaret hakkı sona erer ve bu durum Bültende yayımlanır.

Başvuru veya tescil sahibi ile 7 nci ve 20 nci maddelerde belirtilen şartları sağlayanın anlaşması halinde sahipliğin değiştirilmesi talebi, yönetmelikte belirtilen belgelerin sunulması ve ücretinin ödenmesi şartıyla Enstitüye yapılır. Talep kabul edilirse sahip değişikliği Bültende yayımlanır. Bu talebin kabul edilmemesi halinde bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itiraz edilebilir. İtirazın Kurul tarafından incelenebilmesi için itiraz süresi içinde ücretinin ödenmesi ve ödendiğine ilişkin bilgi veya belgenin Enstitüye sunulması gerekir.

Enstitü, yönetmelikte belirtilen süre içinde ek bilgi ve belge sunulmasını isteyebilir, verilmemesi halinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında incelenir."

"Tescil edilmiş coğrafi işaretin kullanım hakkına sahip olan kişiler, söz konusu coğrafi işareti, ayrıntıları yönetmelikte belirtilen ve Enstitü tarafından oluşturulan amblem ile birlikte ürün veya ambalajı üzerinde kullanabilirler. Coğrafi işaretin amblem olmadan kullanımı da bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabidir.

Ürünün niteliği gereği, amblemin ve coğrafi işaretin ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, amblem ve coğrafi işaret, tescilli coğrafi işareti kullanım hakkına sahip olan kişiler tarafından yönetmelikte belirtilen esaslar dâhilinde işletmede kolayca görülecek bir şekilde bulundurulur."

MADDE 55- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 20- Coğrafi işaretlerin kullanımının denetimi; tescilli coğrafi işaretlerin üretimi, piyasaya arzı veya dağıtımı aşamalarında veya ürün piyasada iken kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetlenmesine ilişkin her türlü faaliyeti kapsar.

Denetim, başvuru sahibinin önerdiği ve Enstitü tarafından yeterliliği onaylanan ya da mevzuatla yetkili kılman denetim merci tarafından yerine getirilir. Denetim merciinde değişiklik, mevzuatla yetkili kılınanlar hariç olmak üzere, Enstitünün onayı ile yapılabilir.

Denetim raporları, tescilin Bültende yayımlandığı tarihten itibaren iki yılda bir hazırlanır ve üç ay içinde Enstitüye sunulur. Ancak şikâyet olması halinde, denetim raporunun süresinden önce hazırlanması Enstitü tarafından talep edilebilir.

Denetim raporlarının incelenmesi sonucunda eksiklik varsa tescil sahibine bildirilerek altı ay içinde giderilmesi istenir. Denetleme faaliyetinin bu Kanun Hükmünde Kararname ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde 16/B maddesi hükmü uygulanır.

Denetime ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. 5996 sayılı Kanun hükümleri ile diğer kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır."

MADDE 56- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 24- Tescilli coğrafi işaretin aşağıda belirtilen biçimdeki kullanımları coğrafi işaret hakkına tecavüz sayılır:

a) Coğrafi işaret tesciline konu ürünün özelliklerini taşımadığı halde, coğrafi işaretin

ününden yarar sağlayacak şekilde ya da tescil kapsamındaki ürünler veya bunlarla

ilişkilendirilebilecek nitelikteki ürünlerle ilgili olarak, coğrafi işaretin veya 17 nci madde

uyarınca kullanılması öngörülen amblemin ticari amaçlı olarak doğrudan veya dolaylı

kullanımı.

b) Ürünün gerçek menşeini veya coğrafi işaretin tercümesini veya "tarzında",

"tipinde", "türünde", "yöntemiyle", "orada üretildiği biçimde" gibi açıklamaları içerse bile

coğrafi işaretin kötüye kullanımı, taklidi veya çağrıştıran şekilde kullanımı.

c) Coğrafi işareti taşıyan ürünün iç veya dış ambalajında, tanıtımında ya da ürünle

ilgili herhangi bir .yazılı belgede, ürünün tescil kapsamındaki nitelikleri ile menşeine ilişkin

olarak yanlış veya yanıltıcı herhangi bir açıklama ya da işarete yer verilmesi.

Coğrafi işareti kullanma hakkına sahip olanlar, coğrafi işaretten doğan haklara tecavüz sayılan fiilleri tescil sahibine noter vasıtasıyla bildirerek dava açılmasını talep edebilir. Tescil sahibinin talebi kabul etmemesi veya bildirimi tarihinden itibaren üç ay içinde dava açmaması

halinde, kullanma hakkına sahip olanlar, yapılan bildirimi de ekleyerek dava açabilir. Açılan dava, tescil sahibine ihbar olunur. Ancak ciddi bir zarar tehlikesi karşısında kullanma hakkına sahip olanlar, süreyle bağlı kalmaksızın ihtiyati tedbire karar verilmesini mahkemeden talep edebilir. İhtiyati tedbire karar verilmesi durumunda dava açılabilmesi için belirtilen sürenin dolması beklenmez.

Coğrafi işaretin tescilli olduğuna ilişkin kaydın ürün, ambalaj veya fatura üzerine konulmamış olması, eylemi tecavüz olmaktan çıkarmaz. Ancak tescille ilgili kayıt ve işaretler kusurun değerlendirilmesi sırasında dikkate alınır.

Coğrafi işaret tescil başvurusu bu Kanun Hükmünde Kararnameye göre yayımlandığı takdirde, başvuru sahibi, coğrafi işarete yönelik bu maddede sayılan tecavüzlerden dolayı hukuk davası açmaya ve ceza davası açılması için şikâyetçi olma hakkına sahiptir. Tecavüz eden, başvurudan ve kapsamından haberdar edilmişse başvurunun yayımlanmamış olmasına bakılmaz. Tecavüz edenin kötü niyetli olduğuna mahkeme tarafından hükmolunursa başvurunun yayımından önce de tecavüzün varlığı kabul edilir."

MADDE 57- 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Coğrafi İşaret Hakkına İlişkin Cezai Hükümler

Madde 24/A- Coğrafi işaret hakkına kasten tecavüz etmek suretiyle mal üreten kişi, beşyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Coğrafi işaret hakkına tecavüz suretiyle üretilen malı, birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesine iştirak etmeksizin kasten satan, satışa sunan, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (14) numaralı bendinde tanımlanan gümrükçe onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutan, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi, üçyüz günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fıkrada belirtilen fiilleri işleyen kişi, kovuşturma başlamadan veya kovuşturma başladıktan ve fakat hüküm verilmeden önce bu malı nereden temin ettiğini bildirerek üretenlerin ortaya çıkarılmasını veya üretilmiş mallara el konulmasını sağlarsa, kamu davası açılmaz, açılmışsa dava düşer.

Bir eşya veya ambalaj üzerine konulmuş yahut işletmede görülebilecek şekilde bulundurulan coğrafi işaret koruması olduğunu belirten işareti yetkisi olmadan kaldıran kişi, elli günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Tescilli bir coğrafi işaret olmadığı halde, tescilli bir coğrafi işaret hakkı sahibi olduğu kanaatini uyandıran yazı, işaret veya ifadeleri kullanan kişi, üç yüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Hükmün kesinleşmesinden sonra. şikâyetten vazgeçilmesi durumunda ceza infaz edilmez.

Şikâyetçi, somut olayın özelliğine göre gerekli olması durumunda, orijinal üründen bir numuneyi, bunun mümkün olmaması halinde kıyaslamaya esas alınabilir nitelikteki görüntüsünü veya fotoğrafım şikâyet dilekçesi ile birlikte ibraz eder."

"Madde- 37- Aynısının üretilmesi hak sahibinin yetkilerine tecavüz oluşturması nedeniyle cezayı gerektiren taklit mallara, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması sırasında hak sahibinin talebi üzerine gümrük idareleri tarafından 4458 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca işlem yapılır."

MADDE 59- 24/6/1995 tarihli ve 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Marka olabilecek işaretler

Madde 5- Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla; kişi adları dâhil özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar ve malların veya ambalaj larının biçimi gibi çizimle görüntülenebilen her türlü işaret marka olabilir."

MADDE 60- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir marka, başvuru tarihinden önce kullanılmış ve başvuruya konu mallar veya hizmetlerle ilgili olarak bu kullanım sonucu ayırt edici bir nitelik kazanmış ise (a), (c) ve (d) bentlerine göre tescili reddedilemez."

MADDE 61- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12- Marka sahibi markasının, üçüncü kişiler tarafından dürüstçe ve ticari veya sanayi konularıyla ilgili olarak, ticari hayatın gidişatı içinde, aşağıda belirtilen biçimlerde kullanılmasını engelleyemez:

a) Kendi adı veya adresini belirtmek.

b) Malların veya hizmetlerin türüne, kalitesine, miktarına, kullanım amacına, değerine, coğrafi kaynağına, üretim veya sunuluş zamanına ya da bitki çeşit isimleri de dahil olmak üzere diğer niteliklerine ilişkin açıklamalarda bulunmak.

c) Özellikle aksesuar veya yedek parça ürünlerinde, malın ya da hizmetin amacının belirtilmesinin gerekli olduğu hallerde markayı kullanmak."

MADDE 62- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (d), (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (g) ve (h) bentleri yürürlükten kaldırılmış ve aşağıdaki bentler eklenmiştir.

"a) Şekli ve kapsamı yönetmelikte belirlenen, başvuru sahibinin ve varsa vekilinin kimliğine ilişkin bilgileri içeren imzalanmış başvuru dilekçesi," "d) Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir bilgi veya belge,

e) Varsa ek sımf ücretinin ödendiğini gösterir bilgi veya belge,

f) Türkiye Cumhuriyeti'nde,

1) İkametgâhı olan başvuru sahibinin varsa vekiline ilişkin vekâletname,

2) İkametgâhı olmayan başvuru sahihinin vekiline ilişkin vekâletname,"

"ı) Başvuru ortak marka ya da garanti markası için yapılmışsa 56 nci maddede ve yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun teknik yönetmelik,

j) Başvuru sahibi, önceki tarihli bir başvuruya dayanan veya mal ve/veya hizmetlerin markayla birlikte bir sergide veya fuarda teşhirinden kaynaklanan rüçhan hakkından yararlanmak istiyorsa bu yöndeki beyanı ve rüçhan hakkı talep ücretinin ödendiğini gösterir bilgi veya belge."

MADDE 63- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

"Madrid Protokolü kapsamında yapılan uluslararası marka başvurulan

Madde 23/A- 5/8/1997 tarihli ve 97/9731 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile katılmamız kararlaştırılan Markaların Uluslararası Tescili Konusundaki Madrid Sözleşmesi ile îlgili Madrid Protokolü kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nin belirlenen akit taraf olduğu bir uluslararası başvuru, Enstitüye doğrudan yapılan bir başvuruyla aynı sonuçlan doğurur. Bu - başvuru, uluslararası başvuru tarihinin ilk saat ve dakikasında yapılmış sayılır. Aym tarihli birden çok uluslararası başvurunun bulunması halinde uluslararası tescil numarası küçük olan başvuru önce yapılmış sayılır.

Bir uluslararası başvuru, başvuru veya varsa rüçhan tarihinden sonraki bir tarihte yapılmış olan ancak kendisinden daha önceki bir tarihte Enstitü kayıtlarına giren bir marka başvurusu veya tescilli marka nedeniyle reddedilemez. Sonraki tarihli marka başvurusu veya tescili, önceki tarihli uluslararası marka başvurusu dikkate alınarak 32-nci madde hükmüne göre yeniden değerlendirilir. Sonraki tarihli markanın tescilli olması durumunda 39 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.

Enstitünün, Madrid Protokolünün 5 inci maddesine istinaden ret veya kısmi ret bildiriminde bulunduğu hallerde 49 uncu maddede belirtilen iki aylık itiraz süresi, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının söz konusu bildirimi uluslararası başvurunun sahibine veya vekiline gönderdiği tarihten on beş gün sonra işlemeye başlar.

Madrid Protokolü kapsamında Enstitü tarafından yapılan işlemler için alınan ücretler, tebliğle belirlenir."

MADDE 64- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Şekli inceleme ve şekli eksikliklerin giderilmesi

Madde 29- Enstitü, başvurunun 23 üncü maddede belirtilen şartlara ve yönetmeliğe uygunluğunu şekli bakımdan inceler. Şekli eksiklik bulunmadığına karar verirse başvuru, Enstitü tarafından teslim alındığı tarih, saat ve dakika itibanyla kesinleşir. Şekli eksiklik bulunması halinde başvuru sahibine, eksikliği gidermesi için iki ay süre verilir.

23 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerine ilişkin eksiklik bulunması halinde başvuru, eksikliğin giderildiği tarih, saat ve dakika itibanyla kesinleşir. Aym maddenin birinci fıkrasının (e), (f), (ı) ve (j) bentlerine ilişkin eksiklikler başvuru tarihinin kesinleşmesini etkilemez.

Süresi içinde eksiklikleri giderilmeyen başvuru yapılmamış sayılır. Ancak sınıflara ilişkin ücret eksikliğinin süresinde giderilmemesi halinde başvuru, ödenen ücretin kapsadığı sımf açısından incelenir. 23 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendinin birinci paragrafı uyarınca ilgili vekâletnamenin ibraz edilmemesi halinde işlemler başvuru sahibi ile yürütülür. 23 üncü maddenin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca rüçhan hakkına ilişkin eksikliklerin giderilmemesi, rüçhan hakkının kaybı sonucunu doğurur."

"İtiraz, yazılı ve gerekçeli olarak Enstitüye yapılır. İtiraz gerekçelerinin birinci fıkrada belirtilen süre içinde sunulmaması halinde itiraz yapılmamış sayılır. İtirazın incelenmesi için itiraz süresi içinde ücretin ödenmesi ve ücretin ödendiğine ilişkin bilgi veya belgenin Enstitüye sunulması gerekir. İtiraz süresinden sonra itiraz gerekçeleri değiştirilemez ve yeni gerekçeler eklenemez.

Enstitü, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde sunulmak üzere ek bilgi ve belge isteyebilir. Bu süre içerisinde istenilen ek bilgi ve belgelerin sunulmaması halinde itiraz mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir."

MADDE 66- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 39- Bu Kanun Hükmünde Kararname ve yönetmelik hükümlerine göre başvurusu eksiksiz yapılmış veya eksiklikleri giderilmiş, 32 nci madde hükmü uyarınca incelenmiş, yayımlanmış, hakkında itiraz yapılmamış veya yapılan itirazların tümü nihai olarak reddedilmiş ve eksik evrakı süresi içinde Enstitüye sunularak bütün aşamaları tamamlanmış bir başvuru tescil edilerek Marka Siciline kaydedilir ve Bültende yayımlanır. Başvuru sahibine marka tescil belgesi verilir.

Birinci fıkrada belirtilen aşamalardan herhangi biri tamamlanmadan tescil edilen başvuru, tescilli bir marka olarak kabul edilmez, başvuru işlemleri tamamlanmayan aşamadan devam ettirilir ve bu durum yayımlanır. Bu başvuruların tekrar tesciline karar verilirse daha önce ödenen ücretler talep edilmez.

Sicil aleni olup talep edilmesi ve ücretinin ödenmesi şartıyla sicil örneği verilir. Sicilde; marka örneği, başvuru tarihi, marka tescil numarası, markanın kullanılacağı mallar veya hizmetlerin listesi, mal veya hizmetlerin sımf veya sınıflan, marka sahibinin ve varsa vekilinin adı, soyadı, uyruğu, tüzel kişilerde ticaret unvanı ve hangi ülkenin kanunlarına göre kurulu olduğu, adresi, tescil tarihi, marka ve marka hakları ile ilgili bütün değişiklikler ve yönetmelikte öngörülen diğer hususlar yer alır."

MADDE 67- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder. Birinci fıkranın (b) bendi gereğince marka hakkının sona ermesi, Bültende yayımlanır."

MADDE 68- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 49 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 49- İtiraz, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içerisinde yazılı ve gerekçeli olarak Enstitüye yapılır. İtiraz gerekçelerinin bu süre içinde sunulmaması halinde itiraz yapılmamış sayılır. İtirazın incelenmesi için bu süre içinde itiraz ücretinin ödenmesi ve ücretin ödendiğine ilişkin bilgi veya belgenin Enstitüye sunulması gerekir. İtiraz süresinden sonra itiraz gerekçeleri değiştirilemez ve yeni gerekçeler eklenemez. İlan edilen başvuruya yapılan itirazın reddi kararma karşı yapılan itirazda, önceki itirazda belirtilmeyen gerekçeler ileri sürülemez. Ancak 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (ı) bentleri dışındaki mutlak ret nedenleri, itiraz gerekçesi olarak ileri sürülebilir.

Enstitü, taraflardan bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde ek bilgi ve belge sunmasını isteyebilir. Bu süre içinde istenilen ek bilgi ve belgelerin sunulmaması halinde itiraz, mevcut bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilir."

MADDE 69- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 61 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Markayı veya ayırt edilmeyecek derecede benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, bir başka şekilde ticaret alanına çıkarmak, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (14) numaralı bendinde tanımlanan gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutmak veya ticari amaçla elde bulundurmak."

MADDE 70- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 61/A maddesinin birinci fıkrasına "satan" ibaresinden sonra gelmek üzere ", gümrükçe onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutan, ticari amaçla satm alan, bulunduran, nakleden veya depolayan" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 71- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 79 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 79- Hak sahibinin yetkilerine tecavüz oluşturması nedeniyle cezayı gerektiren taklit markalı mallara, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması sırasmda hak sahibinin talebi üzerine gümrük idareleri tarafından 4458 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca işlem yapılır."

MADDE 72- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 81 inci maddesi başlığıyla

birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. /

"Ücretlerin ödenmemesinin sonuçlan

Madde 81- Marka tescili ile ilgili işlemler için ödenmesi gereken ücretin, bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen süreler içinde ödenmemesi halinde marka başvurusu geri çekilmiş sayılır.

Marka başvurusu veya tescilli marka ile ilgili olarak birinci fıkra dışında kalan işlemler için ödenmesi gereken ücretin, bu Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte belirtilen süreler içinde ödenmemesi halinde talep yapılmamış sayılır.

Marka başvurusu veya tescilli marka ile ilgili eksik ödenen ücretin, Enstitünün bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde tamamlanmaması halinde birinci ve ikinci fıkrada belirtilen hükümler uygulanır."

MADDE 73- 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası, 30 uncu maddesi ve 47 nci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 74- 6/11/2003 tarihli ve 5000 sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (e), (i) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Patentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalanmn ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu haklann korunması ile

ilgili işlemleri yapar,"

"e) Smai mülkiyet alanında Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülkelerle ilişkiler yürütür, işbirliğinde bulunur,"

"i) Sınai mülkiyet hakları ile ilgili olarak yayınlar yapar,"

"k) Sınai mülkiyet alanında yurt içinde ve yurt dışında kişi ve kuruluşlara eğitim verilmesine yönelik çalışmalar yapar, görev alanına giren konularla ilgili akademik çalışmaları destekler,"

MADDE 75- 5000 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 7- Enstitünün Danışma Kurulu; Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği ve en fazla üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarından birer üye ve Yükseköğretim Kurulunca üniversitelerden belirlenecek beş üyeden oluşur."

Yönetim Kurulu ihtiyaca göre, Danışma Kurulu toplantılarına uzman kişileri çağırabilir.

Danışma Kurulu üyeliklerinin süresi iki yıldır. Görev süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir.

Danışma Kurulunun çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenir. Danışma Kurulu yılda en az bir kez toplanır. Toplantılara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakam veya görevlendireceği kişi başkanlık eder."

MADDE 76- 5000 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sınai mülkiyet haklarının tescil işlemleri ile ilgili Enstitünün almış olduğu kararlara karşı sınai mülkiyet haklan ile ilgili mevzuattaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde başvuru sahipleri veya üçüncü kişiler tarafından yapılacak itirazların incelenmesi ve değerlendirilmesi işlemleri Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunca yürütülür."

"Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun kararlan Enstitünün nihai kararıdır. Bu kararlara karşı, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir. Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun kararlarının iptaline ilişkin ilam kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu hüküm ilamın ferileri hakkında da uygulanır."

MADDE,77- 5000 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aym maddeye aşağıdaki bent eklenmiştir.

"c) Tasanmlar Dairesi Başkanlığı, d) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı." "e) Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı." ^^s^&ö^^

MADDE 78- 5000 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tasarımlar Dairesi Başkanlığı

MADDE 14- Tasarımlar Dairesi Başkanlığı;

a) Tasarımların tescil başvurularının ilgili mevzuat hükümlerine göre kayıt, dosyalama, araştırma, inceleme, değerlendirme ve tescil işlemlerini yapar,

b) Tasarımların ve tasarım tescil başvurularının ilgili mevzuat hükümlerine göre lisans, devir ve sair değişikliklerle ilgili işlemlerini yapar,

c) Tasarımların ilan, tasnif ve sicil işlemlerini yapar,

d) Başkanlıkça verilecek diğer işleri yapar."

MADDE 79- 5000 sayılı Kanunun 15 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

MADDE 15- Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı;

a) Avrupa Birliği ile ilgili Enstitünün görev alanma giren konularda; müzakerelere ilişkin hazırlıkları yapar, toplantılara katılır, Avrupa Birliği-Türkiye ortaklık organlarında alınan kararlarla ilgili olarak uyum ve uygulama çalışmalarım yürütür, Enstitü birimleri arasında koordinasyonu sağlar,

b) Enstitünün görev alanına giren konularda yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar ile ilişkilerini yürütür, koordinasyonu sağlar, ikili ve çok taraflı işbirliği anlaşmaları ile bölgesel işbirliği anlaşmaları ve protokollerinin hazırlanmasına yardımcı olur,

c) Enstitünün görev alanına giren uluslararası anlaşmaları izler, inceler ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi için gereken çalışmaları yürütür,

d) Enstitünün görev alanına giren uluslararası anlaşmalara katılmak için 5/5/1969 tarihli ve 1173 sayılı Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkında Kanun çerçevesinde işlemleri yürütür,

e) Enstitünün görev alanma giren konularda yabancı ülkelerin mevzuatını izler ve temin eder,

f) Gerekli hallerde, mevzuatta düzenlemeler yapmak üzere Başkanlığa önerilerde bulunur,

g) Başkanlıkça verilecek diğer işleri yapar."

MADDE 80- 5000 sayılı Kanunun 15 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 15/A maddesi eklenmiştir.

"Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı

MADDE 15/A- Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı;

a) Sınai mülkiyet haklarından ülke ekonomisi için değer üretmek amacıyla gerçek ve tüzel kişilerin sınai mülkiyete konu olan ya da olabilecek varlıklarını ve kullanım şekillerini tespit etme, ilgili sektörleri takip etme, etüt çalışmaları yapma gibi faaliyetleri yürütür,

b) Smai mülkiyet varlıklarının değerlerim tespit eder,

c) Yenilik ve teknolojilerin tespiti, teknoloji transferi işlemlerine aracılık gibi ticarileştirme faaliyetlerini yürütür,

d) Yenilik destek faaliyetleri sonucunda elde edilen tüm verileri toplar, tasnif eder ve kamunun kullanımına sunar,

e) Yenilik destek faaliyetleri kapsamına giren konularda danışmanlık hizmeti sunar,

f) Enstitünün görevleri ile ilgili olarak mevzuat, başvuru kılavuzları, broşürler ve sınai mülkiyet haklan konularım içeren belgesel, kavram ve tanıtım filmleri ile her türlü ortamda materyal hazırlar, yayınlanması işlemlerini yürütür,

g) Sınai mülkiyet haklarını tanıtmanın hedef ve stratejilerini tespit eder, planlamasını

yapar ve uygular,

h) Sınai mülkiyet haklan ile ilgili her türlü eğitim faaliyetlerini yürütür, seminer,

konferans, sempozyum ve benzeri faaliyetleri düzenler, fuarlara iştirak hazırlıklarını yürütür,

i) Enstitünün bilgi ve doküman birimlerinin faaliyette bulunması için gerekli işbirliği

çalışmalannı yürütür,

j) Başkanlıkça verilecek diğer işleri yapar."

MADDE 81- 5000 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, c) Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı."

MADDE 82- 5000 sayılı Kanunun 18 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

MADDE 18- Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı;

a) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde,

kiralama ve satın alma işlerini yürütür, temizlik, güvenlik, aydınlatma, ısınma, onarım, taşıma

ve benzeri hizmetleri yapar veya yaptmr,

b) Genel evrak ve arşiv faaliyetlerini düzenler ve yürütür,

c) Enstitünün taşınır ve taşınmazlarına ilişkin işlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde

yürütür,

d) Enstitünün sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlar ve yürütür,

e) Kütüphane hizmetlerini yürütür,

f) Başkanlıkça verilecek diğer işleri yapar."

MADDE 83- 5000 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

MADDE 19- Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı;

a) Bilgi teknolojilerini takip ederek Enstitünün otomasyon stratejilerini belirler, bilgi güvenliği ve güvenilirliği konusunun gerektirdiği önlemleri alır, kamu bilişim standartlarına uygun çözümler üretir,

b) Enstitünün bilgi işlem hizmetlerini yürütür,

c) Enstitünün internet sayfalan, elektronik imza ve elektronik belge uygulamalan ile ilgili teknik çalışmalan yapar,

d) Enstitünün hizmetleriyle ilgili bilgileri toplar ve veri tabanlan oluşturur,

e) Enstitünün mevcut bilgi işlem altyapısının kurulumu, bakımı, ikmali, geliştirilmesi ve güncellenmesi ile ilgili işleri yürütür, haberleşme güvenliğini sağlar,

f) Enstitü ile dokümantasyon merkezleri ve işbirliği içinde olduğu ulusal ve uluslararası kuruluşlar arasında veri aktanmını sağlar, elektronik haberleşme için gerekli olan teknik koordinasyonu kurar ve geliştirir,

g) Yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan sağlanan sınai mülkiyet haklanna ilişkin bilgileri elektronik ortamda toplar, değerlendirir ve ilgili birimlerinaş.tifadesine sunar,

MADDE 84- 5000 sayılı Kanunun 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "MADDE 22- Hukuk Müşavirliği;

a) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel

Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname

hükümlerine göre hukuk birimlerine verilen görevleri yapar,

b) Başkanlıkça verilecek diğer işleri yapar."

MADDE 85- 5000 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci ' cümlesi, üçüncü ve dördüncü fıkraları ile altıncı fıkrasının (b) bendinde yer alan "ve olumlu sicil almak" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 86- 5000 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

"EK MADDE 1- Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiştir ve ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerin ilgili bölümünden çıkarılmıştır.

MADDE 87- 5000 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 3- Bu Kanuna ekli (2) sayılı cetvelde yer alan daire başkanı kadrolarında bulunanların görevleri bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erer ve bunlar bu Kanuna eklenen ekli (3) sayılı liste ile ihdas edilen müşavir kadrolarına atanmış sayılırlar. Bu Kanuna ekli (3) sayılı liste ile ihdas edilen müşavir kadroları herhangi bir nedenle boşaldığı takdirde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

Bu madde uyarınca müşavir kadrosuna atanmış sayılan personelin yeni kadrosuna atandığı tarih itibarıyla eski kadrosuna ilişkin olarak en son ayda aldığı sözleşme ücreti, ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutan), her türlü zam ve tazminatlan, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuat uyannca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); yeni atandıktan kadrolara ilişkin olarak yapılan sözleşme ücreti, ücret, tazminat, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutan), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuat uyannca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutanndan fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanmcaya kadar aynca tazminat olarak ödenir. Atandığı kadro unvanında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir."

MADDE 88- 22/4/2004 tarihli ve 5147 sayılı Entegre Devre Topografyalarının Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Entegre devre topografyasına ilişkin cezai hükümler

MADDE 39-11 inci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan fiilleri işleyenler hakkında, beşyüz günden onbin güne kadar, (b) bendinde sayılan fiilleri işleyenler hakkında üçyüz günden beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Ancak 11 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde sayılan fiilleri işleyen kişi, kovuşturma başlamadan veya kovuşturma başladıktan ve fakat hüküm verilmeden önce, -entegre devre topografyası hakkına tecavüz suretiyle üretilen malı nereden temin ettiğim bildirerek üretenlerin ortaya çıkarılmasını veya üretilmiş mallara el konulmasını sağlarsa kamu davası açılmaz veya açılmışsa dava düşer.

Korunan bir entegre devre topografyasının, korunan bir entegre devre topografyasını içeren entegre devrenin ya da koruma altmda olan bir entegre devre topografyasını içeren ürünün veya ambalajının üzerine konulmuş entegre devre topografyası koruması olduğunu belirten işareti yetkisi olmadan kaldıran kişi, elli günden beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Yetkisi olmadığı halde, başkasına ait entegre devre topografyası hakkı üzerinde devretmek, lisans yermek veya rehnetmek suretiyle tasarrufta bulunan kişi, üçyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Entegre devre topografyası belgesi sahibi olmadığı halde, entegre devre topografyası belgesi sahibi olduğu kanaatini uyandıran yazı, işaret veya ifadeleri kullanan kişi, üçyüz günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Yukarıdaki fıkralarda sayılan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Hükmün kesinleşmesinden sonra şikâyetten vazgeçilmesi durumunda ceza infaz edilmez.

Şikâyetçi, somut olayın niteliğine göre gerekli olması durumunda, orijinal üründen bir numuneyi, bunun mümkün olmaması halinde kıyaslamaya esas alınabilir nitelikteki görüntüsünü veya fotoğrafım şikâyet dilekçesi ile birlikte ibraz eder."

MADDE 89- 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "endüstriyel tasarım" ibaresi "tasarım" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 90- '2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (8) sayılı tarifede yer alan "Endüstriyel tasarımlar" ibaresi "Tasarımlar", "Endüstriyel tasarım" ibaresi "Tasarım" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 91- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(1) SAYILI LİSTE

KURUMU TEŞKİLATI

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

SINIFI UNVANI ■ DERECESİ SERBEST KADRO ADEDİ TOPLAM
GİH Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkam 1 1 1
GİH Bilgi İşlem Dairesi Başkam 1 1 1
GİH Destek Hizmetleri Dairesi Başkam 1 1 1
GİH Tasarımlar Dairesi Başkam 1 1 1
GİH Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkam 1 1 1
GİH Marka Uzmanı 6 50 50
GİH Patent Uzmanı 6 40 40
GİH Marka Uzman Yardımcısı 7 25 25
GİH Patent Uzman Yardımcısı 7 25 25
AH Avukat 7 6 6
  TOPLAM   151 151

KURUMU TEŞKİLATI

(2) SAYILI LİSTE

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MERKEZ

SERBEST

KADRO

SINIFIUNVANIDERECESİADEDİTOPLAM

      SERBEST  
      KADRO  
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ TOPLAM
GİH Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi işlem Dairesi Başkanı 1 1 1
GİH İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı 1 1 1
GİH Endüstriyel Tasarımlar Dairesi Başkam 1 1 1
GİH Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkam 1 1 1
  TOPLAM   4 4

KURUMU TEŞKİLATI

(3) SAYILI LİSTE

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

SINIFI UNVANI DERECESİ SERBEST KADRO ADEDİ TOPLAM
GİH Müşavir 1 4 4
  TOPLAM   4 4

GENEL GEREKÇE

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı özel bütçeli bir kamu kurumu olan Türk Patent Enstitüsü (TPE) , Avrupa Birliğine ekonomik ve ticarî uyumun bir gereği olarak 1994 yılında kurulmuş olup ülkemizde sınai mülkiyet haklarının ulusal ve uluslararası düzeyde korunmasından sorumlu tek kuruluş olarak, önemli ve özel nitelikli birçok görevi birden yerine getirmektedir. Ancak artan iş yükü karşısında mevcut personel sayısr görev ve yükümlülüklerin yerine getirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Personel açığının giderilmesi amacıyla 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre kadro ihdas edilmesi için ve TPE'nin, sınai mülkiyet haklan alanında, görevlerini etkin biçimde yerine getirebilecek personele ve idari yapıya sahip bir kurum haline getirilmesi amacıyla 5000 sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda yeniden düzenleme yapılması zarureti hâsıl olmuştur.

Patent ve faydalı model hakkının da içinde yer aldığı sınai haklar alanındaki düzenleme ve uygulamalar, ülkeler arasındaki ekonomik ve hatta politik ilişkilerle ilgili kararlan etkileyen önemli faktörlerdendir. Etkin bir patent sistemi, yaratıcı yetenekleri buluş yapmaya, yapılan buluşları sanayiye uygulamak suretiyle değerlendirmeye teşvik eder. Aynca, patent hakkının korunması ülke içinde ekonomik büyümeyi beraberinde getirir ve teknoloji üretimi ile transferine uygun zemin hazırlar. Ayrıca üretimi arttıran, kolaylaştıran veya kalitesini yükselten küçük buluşlann da teknik gelişime önemli katkılan olduğu bilinmektedir. Hem zaman hem de masraf açısından daha elverişli olan faydalı model sistemi de bu tür buluşların korunması amacına hizmet etmektedir. 551 sayılı Patent Haklannın Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklikle; Türkiye Cumhuriyeti'nin gerçeklerine ve ihtiyaçlanna uygun ve daha iyi işleyebilecek bir sistemin oluşturulması ve AB mevzuatı ile Patent Kanunu Anlaşması, Patent İşbirliği Anlaşması, Dünya Ticaret Örgütü Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Haklan Anlaşması (TRIPS Anlaşması) ve Avrupa Patent Sözleşmesi gibi taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara uyum sağlanması amaçlanmıştır.

- Sınai hak konularından biri olan tasanmlar da yenilikçi ürünlerin piyasaya çıkmasını sağlamak amacıyla tasanmcılara ve hak sahiplerine geniş yetkiler vererek bu alanda yaratıcılığı teşvik etmekte böylece toplumun bu yeniliklerden faydalanmasının önünü açmaktadır. 554 sayılı Endüstriyel Tasanmlann Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklikle; uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesi ve Avrupa Birliği düzenlemelerine tam uyumun sağlanması ile taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara, özellikle Endüstriyel Tasanmlann Uluslararası Tesciline İlişkin Lahey Anlaşmasının Cenevre Metnine uyum sağlanması amaçlanmıştır.

Sınai haklar arasmda yer alan ve belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibanyla kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklikle; 2081/92 sayılı Topluluk Tüzüğüne uyum ve özellikle uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesi amaçlanmıştır.

Marka hakkının da içinde yer aldığı sınai haklar alanındaki düzenleme ve uygulamalar, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri etkileyen önemli faktörlerdendir. 556 sayılı Markalann Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname her ne kadar diğer ülke mevzuatlanyla uyumlu olsa da yapılan değişiklikle; ihtiyaçlara daha uygun bir sistemin oluşturulması ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara, özellikle Marka Kanunu Andlaşmasına uyum amaçlanmış, dünyadaki gelişmelere paralel olarak AB mevzuatı ve .TRIPS Anlaşması tekrar değerlendirilmiştir.

Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesinin 2/3/2004 tarihli ve E.2002/92, K.2004/25 sayılı Kararı ile 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin' 61 inci maddesinin (d) bendi, 3/1/2008 tarihli ve E.2005/15, K.2008/2 sayılı Kararı ile de aym Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile,ikinci fıkrasının (b) bendi ve 61 inci maddesinin (a) ve (c) bentleri iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin anılan iptal kararları nedeniyle, söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamede, 21/1/2009 tarihli ve 5833 sayılı Kanun ile değişiklik yapılmıştır.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin 5/2/2009 tarihli ve E.2005/57, K.2009/19 sayılı Karan ile 551 sayılı Patent Haklannın Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 136 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ve 554 sayılı Endüstriyel Tasarımlann Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, yine 12/3/2009 tarihli ve E.2009/16, K.2009/46 sayılı Karan ile de, 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesinin (a) ve (c) bentleri iptal edilmiş ve iptal kararlan yürürlüğe girmiştir.

Öte yandan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun "suçta ve cezada kanunilik ilkesi" başlıklı 2 nci maddesinin ikinci fıkrası, "Özel Kanunlarla İlişki" başlıklı 5 inci maddesi ile 5252 sayılı Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesi hükmü gereğince özel kanunlardaki suç ve cezalara ilişkin hükümlerin, Türk Ceza Kanununa uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesinin mezkur iptal kararlan nedeniyle 551, 554 ve 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde doğan yasal boşluğun giderilmesi, yanı sıra anılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile 5147 sayılı Entegre Devre Topoğrafyalannın Korunması Hakkında Kanunun suç ve cezalara ilişkin hükümlerinin, Türk Ceza Kanununa uyumlu hale getirilmesi zorunlu olmuştur.

Yapılan değişikliklerle sınai mülkiyet mevzuatının suç ve cezalara ilişkin hükümlerinin, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa uyum sağlaması ve Anayasa Mahkemesinin iptal kararlannın gereğinin yerine getirilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan ibareler tanımlanmıştır.

MADDE 2- Maddenin birinci fıkrasında buluş niteliğinde sayılmayan konular belirtilmiştir. Buna göre; keşifler doğada var olan ancak henüz bilinmeyen nesnelerin veya olayların ortaya çıkarılmasıdır ve patentlenemez. Ancak keşfedilen bir maddenin teknik bir problemin çözümünde kullanılması patent konusu olabilir. Bilimsel teoriler keşiflerin daha genel bir şeklidir ve aynı kural burada da uygulanır. Teknik bir kuralı ifade etmedikleri için buluş değildir. Matematiksel yöntemler de soyut veya yalmzca akılla ilgili yöntemler olduğundan patentlenemez. Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemlerde müşterek olan husus teknik bir faaliyet ile ilgili bilgi vermemiş olmalarıdır. Bu nedenle patentlenemezler. Bununla beraber bir oyunun oynanması için geliştirilen cihazlar patentlenebilir. Bilgisayar programı, kavram olarak bir bilgisayarın işletilmesi ile ilgili talimatları kapsar. Problem veya sistem analizi, program akış planı, kodlama aşamaları itibariyle bilgisayar programı patent korumasından yararlanamaz. Ancak, bir bilgisayar programı bir cihaz ile birlikte patent korumasına hak kazanabilmektedir. Estetik niteliği olan eserler, insan gözüne ve zevkine hitap eden sanatsal değer taşıyan estetik dış görünüm düzenlemeleridir. Teknik olmayan özelliklere sahip ve yorumu sübjektif değerlendirmeler gerektiren bu eserlere patent verilmez. Bununla beraber estetik yaratmaların gerçekleştirilmesinde kullanılan cihaz veya yöntemlere patent verilebilir. Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan yöntemler teknik nitelik taşımayan usuller oldukları için patentlenemezler.

Maddenin ikinci fıkrasında, birinci fıkrada sayılan konular için münhasıran koruma talep edilmesi halinde bu konuların patent koruması kapsamı dışında kalacakları belirtilmektedir.

Maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde, kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı buluşların patent verilerek konulamayacağı hükme bağlanmıştır.

Üçüncü fıkranın (b) bendinde, biyoteknoloji alanındaki gelişmelerin her zaman buluş niteliği taşımaması, örneğin buluş basamağını içermemesi ya da keşif olması, patent kapsamı dışında bırakılmasını gerektirmektedir. Bitki çeşitleri, modern biyoteknolojik yöntemlerin yam sıra, geleneksel yöntemlerle de elde edilebilmekte ve ülkemizde 5042 Sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ile korunmaktadır. Hayvan ırkları için de, 4631 Sayılı Hayvan Islah Kanunu yürürlüktedir. Bu nedenlerle, buluş niteliği taşımasına karşın geliştirilen bir bitki çeşidi ya da hayvan ırkı, çifte koruma sağlanmaması amacıyla patent kapsamı dışında tutulmuştur. Aynca, bunlann üretiminde kullanılan esas olarak biyolojik işlemler, yani çaprazlama ya da seçme gibi tamamen doğal süreçler, buluş niteliği taşımadığından patent kapsamının dışındadır. Öte yandan, TRIPS Anlaşmasının 27 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) bendine uygun olarak mikrobiyolojik işlemler ve bunun sonucunda elde edilen ürünlere bir istisna getirilmiş; bu konudaki gelişmelere patent koruması sağlanmıştır.

Üçüncü fıkranın (c) bendi ile amaçlanan kamu sağlığının korunmasıdır. Bu istisna, TRIPS Anlaşmasının 27 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (a) bendinde verilen patentlenebilirliğin istisnaları kapsamında olduğundan uluslararası anlaşmalarla da uyumludur.

Üçüncü fıkranın (d) bendinde, insan bedeni ve öğelerinin basit keşfinin patent verilerek konulmayacağı hükme bağlanmıştır. Basit keşif; rutin, bilinen ve basit tekniklerin kullanımıyla bu öğelerin doğal ortamından izole edilmesi ya da üretilmesini açıklamaktadır. Burada elde edilen öğeler bir gen dizisi veya kısmi dizisi dahi olsa bu türde basit bir uygulama patent koruması kapsamının dışında bırakılmıştır.

Üçüncü fıkranın (e) bendi ile kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı bulunması nedeniyle insan klonlama işlemleri, insan eşey hattının genetik kimliğim değiştirme işlemleri, insan embriyosunun sınai ya da ticari amaçlarla kullanılması, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlarla ilgili buluşlar patent koruması dışında tutulmuştur.

MADDE 3- Madde ile patent verilerek korunabilirliğin şartlarından biri olan yeniliğin tanımı yapılmaktadır. Buluşta "evrensel, mutlak" yenilik aranmaktadır. Böylece önceden kamunun bilgisine herhangi bir şekilde ulaşmış bilgi ile ilgili patent başvurusu yapma fırsatçılığı önlenmek istenmiştir.

"Tekniğin bilinen durumu" kavramı, yemlik kavramına açıklık getirmek için öngörülmüştür. Tekniğin bilinen durumuna ait olmayan buluş yeni sayılır.

Maddenin üçüncü fıkrasında, başvurunun yapıldığı tarihte, önceki başvuru henüz yayınlanmasa dahi önceki tarihli başvuru sahibinin başvurusunda belirttiği fikrin, başkası adına korunması önlenmek istenmiştir. Fıkrada geçen ulusal patent ve faydalı model başvurularına, uluslararası ve bölgesel anlaşmalar yolu ile Türkiye'ye girişi yapılan başvurular ile patent ve faydalı model belgeleri de dâhildir.

MADDE 4- Maddede, ilgili olduğu teknik alandaki bir uzmana göre aşikar olmayan buluşun, buluş basamağını içerdiğinin kabul edileceği ve 7 nci maddenin üçüncü fıkrasında tanımlanan başvuruların içeriklerinin buluş basamağının değerlendirilmesinde kullanılmayacağı açık olarak belirtilmiştir.

MADDE 5- Maddede 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesinde yer alan bedel tarifesi ve uyuşmazlık halinde izlenecek tahkim usulü ile ilgili çıkarılacak yönetmeliğin hangi Bakanlık tarafından düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

MADDE 6- Yükseköğretim kurumlarının görevleri arasında araştırmalar yoluyla bilimsel ve teknolojik gelişmeyi sağlayacak bilgiye ulaşmak, bilgiyi paylaşmak ve bilgiyi kullanarak teknolojik gelişmelere katkıda bulunmak yer almaktadır. Akademik çevrelerin gereksinim duyduğu ve teşvik edilmesi gereken en temel noktalardan biri de üniversitelerde üretilen bilginin yeniliğe ve teknolojiye dönüşmesidir.

Yürürlükte olan 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre üniversite mensuplarının yaptığı buluşlar üzerindeki patent hakkı, buluşu yapan üniversite mensubuna aittir. Patent verilme sürecinin uzun ve maliyetli olması ve alınan patentlerin ticarileştirilmesinin zor olması gerçeği, üniversite mensuplarının gerçekleştirdikleri buluşları patent başvurusuna dönüştürmede caydırıcı bir etki yapmaktadır. Patent üzerindeki hak sahipliğinin yükseköğretim kurumlarına verilmesi ile elde edilen gelirin yeni araştırmalara imkân sağlayacak ve buluşu yapan öğretim elemanına pay verilmesi de yeni buluşların yapılmasında teşvik edici bir unsur olacaktır.

Madde ile yükseköğretim kurumlarında yapılan bilimsel çalışmalar veya araştırmalar sonucunda gerçekleştirilen buluşlar için, diğer özel kanun hükümleri ve maddede yapılan düzenlemeler saklı tutularak, çalışanların buluşlarına ilişkin hükümlerin uygulanacağı düzenlenmiştir. Dolayısıyla, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen buluşlarla ilgili olarak yükseköğretim kurumunun hak sahipliğine ve başvuru yükümlülüğüne ilişkin temel kurallar ile buluşun serbest buluş niteliği kazanmasına ilişkin koşullar düzenlenmiştir. Bununla birlikte buluştan elde edilen gelirin en az üçte birinin buluş sahibine aktarılacağı da belirlenmiştir.

MADDE 7- Madde ile farklı konulardaki buluşların, tek bir başvuru kapsamında bulunmasının önlenmesi amaçlanmıştır. Bir patent başvurusu tek bir buluşla ilgili olmalıdır. Bununla birlikte, bir ana buluş fikrini oluşturacak şekilde birbirlerine bağlı buluşlar grubu da tek bir buluş olarak değerlendirilir.

Maddenin ikinci fıkrasında ilk başvurunun kapsamının aşılmaması koşulu ile sadece

işlemleri devam eden bir başvurudan, bölünmüş bir başvuru yapılabileceğine ve üçüncü

kişiler açısından belirsizliğin giderilmesi amacıyla başvuru sahibi tarafından veya TPE'nin

bildirimi sonucunda bölünen patent ve faydalı model başvurularının ne zaman yapılacağına

ilişkin hükümler getirilmiştir. x

Üçüncü fıkrada bölünen başvurular için başvuru tarihinin ana başvurunun başvuru tarihi olacağı ve ana başvurunun sahip olduğu rüçhan hak veya haklarının bölünen başvurulara da uygulanacağı hükmü getirilmiştir.

Son fıkrada ise bu maddeye uygun olarak yapılmayan bölünmüş başvuruların işleme alınmayacağına ilişkin hüküm düzenlenmiştir.

MADDE 8- Madde ile başvurunun, ilgili teknik alandaki bir uzmanın, başvurudaki açıklamalara göre buluş konusunun uygulamasını sağlayacak yeterlikte, açık ve tam olması gerektiği düzenlenmiştir. Böylece patent sisteminin temel işlevlerinden biri olan teknik bilginin yayılması işlevi yerine getirilmiş olacak ve bu bilgiler sonraki buluşların ortaya çıkmasında kullanılabilecektir.

Bu madde, buluşun, ilgili teknik alandaki uzman bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak şekilde açık ve tam yazılmış olması gerektiği hükmünü getirmiştir. Böylece buluş, topluma tüm ayrıntılarıyla açıklanmış ve tekrarlanabilir olmaktadır. Ancak biyolojik materyaller söz konusu olduğunda, tarifnamedeki açıklamalar buluşu tekrarlanabilir kılmaya yeterli olmayabilmektedir. Örneğin, topraktan izole edilen yeni bir mikroorganizma, aynı koşullarda başkası tarafından tekrar izole edilemeyebilmekte, ya da bazı özellikleri geliştirilen mikroorganizmalar da toplumun hâlihazırda erişimine kapalı bir durumda olabilmektedir. Bu durumlarda, tarifname, buluşun kamuya tamamıyla açıklanmasını sağlamamaktadır. Bu nedenle, ikinci fıkrada gerekli durumlarda, biyolojik materyal, resmi olarak tanınan bir kültür saklama merkezine tevdi edilerek kamunun erişimine açık hale getirilmesi ile buluşun bu maddeye göre açıklandığının kabul edildiğine ilişkin hüküm düzenlenmiştir.

Biyolojik materyal çoğunlukla canlı veya kolaylıkla bozulabilir organik materyallerden oluşmaktadır. Tevdi edilebilecek materyaller; bakteriler, mayalar ve küflerden, çok hücreli canlıların (bitki, hayvan, insan) hücre kültürleri, tohumlar, virüsler, DNA vektörleri ve embriyolara kadar çeşitlilik göstermektedir. Özellikle canlı materyal, saklama süresince çeşitli nedenlerle canlılığım yitirebilir veya özelliklerini kaybedebilir. Bu durumda tevdi edilen materyal, kamunun erişimine uygun olmaktan çıkar. Üçüncü fıkra hükmüne göre bu materyalin tevdi kuruluşuna Budapeşte Anfiaşması'na göre tekrar tevdisinin yapılarak erişimin sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu yeni tevdiiyle ilgili olarak tevdi kuruluşu tarafından verilen bir belge, tevdiinin yapılmasından itibaren dört ay içinde TPE'ye sunulmalıdır. Böylelikle patent işlemleri açısından erişimin devam ettiği varsayılır.

Son fıkrada genetik bir kaynağa veya geleneksel bir bilgiyle bağlantılı genetik kaynağa dayanan buluşlarda kullanılan genetik kaynağm menşe ülkesi biliniyorsa bu ülkenin, bilinmiyorsa alındığı yerin (araştırma merkezinin, gen bankasının, botanik bahçesinin, vb.) patent başvurusunda belirtilmesine ilişkin hüküm getirilmiştir. Böyle bir düzenlemenin amacı, Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinin; biyolojik çeşitliliğin korunması, bunun sürdürülebilir kullanımı, genetik kaynaklar ve teknoloji üzerinde sahip olunan bütün hakları dikkate almak kaydıyla bu kaynaklara gereğince erişimin ve ilgili teknolojilerin gereğince transferinin sağlanması ve uygun finansmanın tedariki de dâhil olmak

MADDE 9- Madde ile rüçhan hakkının hangi durumlarda bir etki yapacağı düzenlenmiştir. Patent başvurusu ile ilgili birçok işlemde referans tarihi olarak başvuru tarihi esas alınır. Bununla birlikte, başvuru tarihine göre tekniğin bilinen durumunun belirlenmesinde rüçhan tarihi, başvuru tarihi olarak kabul edilir. Ancak, elbette ki rüçhan tarihinin bazı durumlarda başvuru tarihi olarak kabul edilmesi, korumanın başlangıcının rüçhan tarihi olarak almacağı anlamım taşımayacaktır.

MADDE 10- Madde ile 53 üncü madde hükmü uyarınca geri çevrilmeyen bir başvurunun 42 nci maddenin birinci fıkrasında, 44 üncü maddede ve yönetmelikte belirtilen şekli şartları yerine getirip getirmediğine ilişkin bir inceleme yapılacağı hükmü getirilmiştir.

İkinci fıkra ile şekli şartlan sağlamayan başvurular için başvuru sahibine düzeltme amacıyla bir süre verilmektedir. Bu süre içinde şekli eksikliklerin giderilmemesi durumunda da başvurunun reddedileceği hükme bağlanmıştır.

Üçüncü fıkrada, birinci fıkraya göre yapılan inceleme sonucunda, şekli şartlara uygunluk açısından bir eksikliğin olmadığı anlaşılır veya söz konusu eksiklikler giderilir veya tamamlanırsa başvuru sahibine tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma talebini yapması gerektiğinin bildirileceği hükme bağlanmıştır.

MADDE 11- Madde ile patent başvurusunun yayımlanması ile ilgili düzenleme yapılmıştır.

İkinci fıkra ile patent sisteminin bilgi verme işlevini yerine getiren yayın işlemi sonucunda, üçüncü kişilere yayımlanan başvurularla ilgili görüşlerini bildirme hakkı verilmiştir.

MADDE 12- Maddenin birinci fıkrasında, şekli şartlan sağlayan başvurular için tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma talebi yapılmasına dair bir bildirim yapılacağı ve başvuru sahibinin bu bildirim üzerine Yönetmelikte belirtilen şartlara göre araştırma talebini yapması gerektiği belirtilmektedir.

İkinci fıkrada araştırma raporunun, yönetmeliğe uygun olarak düzenleneceği ve başvuru sahibine bildirileceği ve araştırma raporunun yayımlanmasına ilişkin hüküm yer almaktadır.

Maddenin son fıkrasında başvuru konusu için hangi durumlarda araştırma raporu düzenlenemeyeceği hükme bağlanmıştır. Araştırma raporunun düzenlenemediği durumda TPE'nin, başvuruyu reddetmeden önce başvuru sahibinin konu hakkındaki karşı görüşlerini ve varsa değişiklikleri bu fıkraya göre alması, doğabilecek tereddütleri gidermek bakımından önemlidir. Ret karan ancak bu görüşlerin kabul görmemesi halinde alınacaktır.

MADDE 13- Maddenin birinci fıkrasında başvurunun incelenebilmesi için başvuru sahibinin talepte bulunması, bu talebin de inceleme ücretinin süresi içinde ödenmesiyle geçerli olacağı ve buna uygun olmayan başvurulann ise geri çekilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

ikinci fıkrada, başvuruya patent verilebilmesi için başvurunun ve buna ilişkin buluşun 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin gereklerini yerine getirip getirmediği ve buluş konusunun patent verilebilirlik şartlanna sahip olup olmadığı konusunda inceleneceği hükme bağlanmıştır.

Üçüncü fıkraya göre yapılan inceleme sonucunda başvurunun ve buna ilişkin buluşun 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin gereklerini yerine getirmediğine karar verilirse başvuru sahibine, görüşlerini sunması ve başvurunun kapsamım aşmaması koşuluyla

değişiklikler yapması bildirilir. Başvuru sahibi tarafından sunulan görüşler ve değişiklikler, TPE tarafından yapılan bildirimlerdeki görüşler dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

Dördüncü fıkrada, başvuru sahibinin, TPE'nin inceleme sürecindeki herhangi bir bildirimine süresi içinde cevap vermemesi halinde başvurunun geri çekilmiş sayılacağı düzenlenmiştir.

Beşinci fıkrada, başvurunun ve buna ilişkin buluşun 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin gereklerini yerine getirmesi halinde patent almaya hak kazanacağı, patent almaya hak kazanan bir başvurunun belirlenen süre içinde koşullan sağlamaması halinde patent başvurusunun geri çekilmiş sayılacağı ve bu durumun yayımlanacağı hükme bağlanmıştır.

Son fıkrada başvurunun ve buna ilişkin buluşun 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin gereklerini yerine getirmemesi halinde başvurunun reddedileceği ve bu durumun yayımlanacağı hükme bağlanmıştır.

MADDE 14- Madde ile patent verilmesi kararına üçüncü kişilerin hangi gerekçelerle itiraz edebileceği, itiraz yapılmaması ya da itiraz ücretinin süresinde ödenmemesi veya itirazın koşullara uygun olarak yapılmaması nedeniyle itirazın yapılmamış sayılması halinde patentin verilmesi hakkındaki karann kesinleşeceği ve nihai karann yayımlanacağı, itiraz yapılması durumunda ise itirazın incelenme usulü ve sonuçlan düzenlenmiştir.

MADDE 15- Madde ile patent başvurusu veya patentte değişiklik yapılabileceği ve koşulları düzenlenmiştir.

MADDE 16- Bu madde ile patent başvurusundan faydalı model başvurusuna değişimin hangi koşullarda yapılacağına ilişkin hüküm getirilmiştir.

MADDE 17- Maddede, patent ve faydalı modelle ilgili cezai hükümler düzenlenmiştir. Düzenleme yapılırken Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanununa uyum amaçlanmış ve Türk Ceza Kanununun genel hükümlerinin, cezai hükümler içeren işbu Kanunda düzenlenen suçlar hakkında da uygulanacağı kuralı gözetilmiştir.

Maddede patentten veya faydalı model belgesinden doğan haklara kasten tecavüz eden kişiler ile tecavüz sonucu elde edilen ürünleri satan veya diğer ticari amaçlı fiiller için kullanan kişiler hakkında farklı derecelerde cezalar öngörülmüştür.

Patentten veya faydalı model belgesinden doğan haklara kasten tecavüz ederek aynı üründe birden fazla patent veya faydalı model hakkına tecavüz edilmesi hali de mümkün olabileceğinden, bu durumda Türk Ceza Kanununun 43 üncü maddesindeki ilgili kurallar işletilecektir.

MADDE 18- Maddede, zorunlu lisansın hangi durumlarda verilebileceğine ilişkin hükümler düzenlenmiştir. Zorunlu lisansın ve zorunlu lisansa ilişkin taleplerin şekil ve şartları açıklanmıştır.

MADDE 19- Madde ile 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden ek patentlere ilişkin hükümler çıkanldığmdan kısım başlığı değiştirilmiştir.

MADDE 20- Madde ile patentin mahkeme tarafından hükümsüz sayılmasına ilişkin haller ve mahkemenin, 62/A maddesinin üçüncü veya yedinci fıkralan uyannca yapılan ilandan önce hükümsüzlük talebine ilişkin olarak karar veremeyeceği, kısmi hükümsüzlüğün sonuçlan ve hükümsüzlük davasınm taraflan ve hangi sürede dava açılabileceği düzenlenmiştir.

MADDE 22- Maddede faydalı modelle korunamayacak buluşlar ve konular tanımlanmıştır. Faydalı modelin küçük geliştirmelerin korunmasında kullanılacağı göz önüne alınarak kimyasal ve eczacılıkla ilgili maddeler, bunlara ilişkin usuller ve bu usuller sonucu elde edilen ürünlerin karmaşık buluşlar olması nedeniyle, bu tür buluşlar faydalı model koruması kapsamı dışında bırakılmıştır.

MADDE 23- Madde ile başvurunun şekli şartlar açısından incelenmesi, araştırma talebi, itiraz ve faydalı model belgesinin verilmesine ilişkin hususlar düzenlenmiştir.

MADDE 24- Madde ile aynı buluş konusunda, aynı kişiye birden fazla belge verilmesi çifte korumaya neden olacağından birden fazla belge verilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

MADDE 25- Maddede, TPE nezdinde işlem yetkisi olanlar, ikâmetgâhı yurt dışında olan kişiler adına tüm işlemlerin patent vekilleri vasıtasıyla yapılacağı, işlem yapma yetkisi olmayan vekil tarafından yapılan işlemlerde ve ikâmetgâhı yurt dışında olup da vekil tarafından temsil edilmeyenlerin işlem yapması halinde izlenecek yol hükme bağlanmıştır.

MADDE 26- Maddede patent verilmesi ile ilgili işlem ücretlerinin süresi içinde ödenmemesi durumunda patent başvurusunun geri çekilmiş kabul edileceği, bunun dışındaki işlemlerle ilgili ücretlerin süresi içinde ödenmemesi durumunda ise söz konusu işlemlerle ilgili talebin yapılmamış kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

MADDE 27- Madde ile patent başvurusu veya patent üzerindeki hakkın devam edebilmesi için yıllık ücretlerin ikinci yılın sona erdiği tarihten itibaren ödenmesi gerektiği ve ödeme şekli, süresi içinde yıllık ücretlerin ödenmemesi halinde patent hakkının vade tarihi itibariyle sona ereceği, hakkı sona ermiş olan bir patentin veya patent başvurusunun, süresi içinde telafi ücretinin ödenmesi ile yeniden geçerlilik kazanacağı düzenlenmiştir.

MADDE 28- Ek 1 inci madde ile özellikle Patent Kanunu Anlaşması ve Avrupa Patent Sözleşmesi hükümleri göz önüne alınarak, tüm itina gösterilmesine rağmen elde olmayan nedenlerle verilen sürelere uyulamaması durumunda kaybolan hakların yeniden verilerek başvuru ve patent sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanmıştır.

Ek 2 nci maddede Kanun Hükmünde Kararname veya yönetmelikte bir patent başvurusu veya patentle ilgili işlemlerde uyulması gereken süre açıkça belirtilmemişse sürelerin, TPE'nin bildiriminden itibaren iki ay olduğu hükme bağlanmıştır.

Ek 3 üncü maddede TPE'nin, hatalı işlem yapması durumunda hatalı işlemi ve devamındaki tüm işlemleri iptal edeceği, hatanın yapıldığı yere geri dönerek işlemlere kaldığı yerden devam edeceği hükme bağlanmıştır.

MADDE 29- Maddenin birinci fıkrası ile 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan bazı ibareler değiştirilmiştir, ikinci fıkrası ile Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan bazı hükümler çıkarılmıştır.

MADDE 30- 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 2 nci maddesine inceleme ve itiraz faaliyetleri ile inceleme kuruluşu ibareleri eklenerek madde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 31- Madde ile bu Kanun yürürlüğe girmeden önceki başvuru ve belgeler için hangi mevzuat hükümlerinin uygulanacağı belirlenmiştir.

MADDE 32- Madde ile 24/6/1995 tarihli ve 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin adında geçen "Endüstriyel Tasarımlar" ibareleri "Tasarımlar" olarak değiştirilmiştir. 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin düzenlemesine bakıldığında, başlığında "Endüstriyel Tasarım" kavramına yer verilmiştir. Ancak söz konusu Kanun

Hükmünde Kararnamede ürün tanımı olarak "......... endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi

bir nesne..." ibaresi yer almaktadır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere sadece endüstriyel ürünlere ait tasarımlar değil, aym zamanda endüstriyel olmayan, yani bir zanaatkarın ortaya koyduğu ürünlere ait tasarımlar da koruma kapsamına alınmıştır. Bu açıdan bakıldığında, tasarım koruması için tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün endüstriyel yolla üretiminin gerekli olmaması gerçeği, kanun içeriği ile başlığının uyumlu hale getirilmesini zorunlu kılmıştır.

Ayrıca, 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (b) bendindeki ürün tanımı, Topluluk Tasarım Tüzüğüne uygun olarak değiştirilmiş, Kanun Hükmünde Kararnamede başvuru veya rüçhan tarihini tanımlayan referans tarihi ifadesi yayın erteleme maddesinin yeniden düzenlenmesi nedeniyle yürürlükten kaldırılmış, Paris Sözleşmesi tanımı düzenlenmiş, "Bülten" ve "Bileşik Ürün" tanımları ilave edilmiştir.

ı

MADDE 33- Madde ile başvuru sahiplerinin kolay ve daha az maliyetli başvuru yapabilmelerini sağlamak amacıyla getirilmiş olan çoklu başvuru uygulaması genişletilmiş ve çoklu başvuru altmda sunulacak tasarımların Locarno sınıflandırma sisteminde aym sınıfta yer alması sağlanmıştır. Aynı sınıfta yer alan tasarımlar için çoklu başvuru yapabilme imkânının sağlanması ile aym zamanda uluslararası uygulamalarla da paralellik sağlanmıştır. Yine maddede çoklu başvuru şartına uymayan tasarımlar için ilk başvuru tarihi ve varsa rüçhan haklan saklı tutulmak şartıyla bölünmüş başvuru yapılabileceği hükmü getirilmiştir. Bu sayede başvuru sahiplerinin çoklu başvuru şartım taşımayan tasarımlar ile yapacaklan başvuruların düzenlenmesi neticesinde işleme alınmayan tasanmlar için bölünmüş başvuru yapma imkânı tanınmış ve, koruma noktasında hak kaybının önüne geçilmesi sağlanmıştır.

MADDE 34- Madde ile tasanm tescil başvurularının incelenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İçerik incelemesi genişletilmiş ve kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı, 2 nci madde kapsamına girmeyen gerçek ve tüzel kişilerin başvurulan ile Paris Sözleşmesi 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamında yer alan hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren dini, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer armalar, amblemler veya nişanlan içeren, yeni olmadığı anlaşılan tescil taleplerinin re'sen reddedilmesinin yolu açılmıştır.

MADDE 35- Mevcut uygulamada yayım erteleme süresi başvuru sahibi tarafından belirlenmektedir. Başvuru sahipleri değişik zamanlarda aym tescile ilişkin olarak yayım erteleme süresinin uzatılmasını talep etmektedir. Bu talepler, uygulamada işlem takibinde sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı yayım erteleme süresi, başvuru târihi veya varsa rüçhan tarihinden başlamak üzere ve daha önceki bir tarihte yayın hakkı saklı kalmak kaydıyla 30 ay olarak belirlenmiştir.

MADDE 36- Madde ile TPE kararlanna itiraz imkânı getirilmiş olup ret ve yayın kararlanna yapılacak itirazlarla ilgili esasa ve şekle dair düzenleme yapılmıştır.

MADDE 37- Madde ile 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesi kapsamında yapılan itirazların incelenmesine ilişkin maddede yapılan düzenlemeye paralel olarak hüküm eklenmek suretiyle uygulamada karşılaşılan sorunlara, ayrıca kısmi iptale ilişkin düzenlemeye yer verilerek bu konudaki sorunlara çözüm getirilmiştir. Yine itirazın incelenmesi aşamasında iptali gereken herhangi bir tasarımın tespiti halinde TPE'nin resen iptal yetkisine sahip olduğu belirtilmiştir.

MADDE 38- Madde ile 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 38 nci maddesinin kısmi iptale ilişkin hükmüne paralel olarak düzenleme yapılmıştır.

MADDE 39- Madde ile tasarım hakkına tecavüz sayılan fiiller düzenlenmiştir.

MADDE 40- Maddede, tasarım hakkına tecavüz eden kişinin nasıl cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Düzenleme yapılırken Türk Ceza Kanununa ve Ceza Muhakemesi Kanununa uyum amaçlanmıştır.

MADDE 41- Madde ile 4458 sayılı Gümrük Kanununa uygun düzenleme yapılmıştır.

MADDE 42- Madde ile TPE nezdinde işlem yapma yetkisini haiz olan kişiler belirlenmiştir. Madde, vekillerle ilgili düzenlemeleri kapsamaktadır. Düzenleme ile sadece marka ve patent vekillerinin TPE nezdinde işlem yapabileceği ya da gerçek veya tüzel kişilerin doğrudan işlem yapabilecekleri hüküm altına alınmıştır.

MADDE 43- Maddede tasarım verilmesi ile ilgili işlem ücretlerinin süresi içinde ödenmemesi durumunda tasarım başvurusunun geri çekilmiş kabul edileceği, bunun dışındaki işlemlerle ilgili ücretlerin süresi içinde ödenmemesi durumunda ise söz konusu işlemlerle ilgili talebin yapılmamış kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

MADDE 44- Madde ile 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan "Paris Anlaşmasına" ibareleri "Paris Sözleşmesine" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 45- Madde ile 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin birinci fıkrasına, ilgili AB düzenlemeleriyle uyumu sağlamak amacıyla "doğal ürünler" ifadesinden sonra gelmek üzere "gıda maddeleri" ifadesi eklenmiştir.

MADDE 46- Madde ile 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü

maddesine üretici, bülten, amblem ve kurul tanımlan eklenmiştir. Değişiklik ile 555 sayılı

Kanun Hükmünde Kararnameden farklı olarak üretici tanımı faaliyetleri itibanyla tescil altına

alınmış olan ürünün özelliklerini etkileyen gerçek ve tüzel kişilerin tamamını kapsayacak

şekilde genişletilmiş ve böylece faaliyetleri itibarıyla ürün özelliklerini bozucu davranışlarda

bulunması mümkün bulunan piyasa aktörlerinin tamamı yasal yaptırım alanına dâhil

edilmiştir. Aynca ilgili Avrupa Birliği düzenlemeleriyle uyum sağlamak amacıyla Kanun

Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin birinci fıkrasına yapılan eklemeye paralel olarak

üretici tanımı içerisine "gıda maddelerini" ifadesi eklenmiştir. Diğer taraftan, kullanılan

coğrafi işaret özelliği taşıyan ürünlerin Kanun hükümlerine uygun olarak tescil edilmiş

olduğunu belirten ve TPE tarafından oluşturularak, tescilli adla birlikte kullanılması

öngörülen "amblem" uygulaması getirilmiş ve tanımı yapılmıştır. Coğrafi işaretlerin

yayımlanma usulünde yapılan değişiklik sebebiyle bülten tanımı eklenmiştir. Maddeye ayrıca

coğrafi işaretlere ilişkin itirazlan inceleme mercii olan Yeniden İnceleme ve Değerlendirme

* Kurulu'nu ifade etmek üzere kurul tanımı eklenmiştir - '

MADDE 47- Madde, coğrafi işaret tescili için başvuruda bulunma hakkına sahip kişileri belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Değişiklik ile coğrafi işaret tescil başvurusunda bulunma hakkına sahip kişilerin kapsamı üreticilerden oluşan grupları içermek üzere genişletilmiştir. Ortak bir hakkın elde edilmesini teminen üreticilerin hep birlikte hareket etmelerinin sağlanması önem taşımaktadır. Tescil başvurularının, "üretici" tanımına uygun olarak söz konusu ürünün üreticilerinden oluşan ve yasal oluşumuna veya bileşimine bakılmaksızın "gruplar" tarafından yapılmasının hem AB mevzuatına uyum açısından hem de gerçek üreticilerin desteklenmesi ve işlemlerin kolaylaştırılması açısından önem arz etmektedir. Aynca uygulamada yaşanan; ürünün üretilmesine ve taşıması gereken özelliklere ait tüm bilgi ve belgeler, ürün şartnamesi, denetleme sistemi v.b. konuların tek bir üretici tarafından belirlenmesi sonucunu engellemek amacıyla gerçek ve tüzel kişilerin başvuru yapma hakkı ürünün yalnızca tek bir üreticisi olduğunun ispat edilmesi koşuluna bağlanmıştır. 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile paralel olarak, ürünle ilgili olarak kamu yararına çalışan dernekler ve ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi alan ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının da başvuruda bulunabileceği kabul edilmiştir.

MADDE 48- Madde ile coğrafi işaret tescil başvurularının incelenmesi ve yayımlanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi değiştirilerek coğrafi işaret tescil başvurularının Resmi Marka Bülteninde yayımlanması düzenlenmiştir. 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca incelenerek kabul edilen başvurular; Resmi Gazete ve yerel gazetede tüm bilgileri içerecek biçimde, yurt çapında dağıtımı olan en yüksek tirajlı günlük gazetelerden birinde de bilgi ilamı verilmek suretiyle yayımlanmaktadır. Söz konusu yayım 'işlemleri yüksek maliyet gerektirmekte ve bu durum başvuru yapma ya da tescil işlemlerine devam etme konularında başvuru sahipleri üzerinde caydırıcı bir etki yaratmaktadır. Aynca diğer sınai mülkiyet haklarına ilişkin başvurulann da ilgili bültenlerde yayımlandığı hususu dikkate alınarak, paralel bir düzenleme ile başvuruların sadece Bültende yayımlanması öngörülmüştür.

MADDE 49- Madde ile başvuruda 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3, 5, 7 ve 8 inci maddelerinde yer alan şartlann tümünün yerine getirilmediğinin tespit edilmesi durumunda eksikliklerin bildirim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde giderilmesinin isteneceği düzenlenmiştir.

MADDE 50- Madde ile başvuru sahipleri ile üçüncü kişiler ve öncelikli hak sahipleri tarafından yapılacak itirazlara ilişkin usul ve esaslar ile yapılan itirazların Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından inceleneceği düzenlenmiştir.

555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında TPE tarafından verilen kararlara karşı itiraz sistemi bulunmamaktadır. Yeni düzenleme ile her ne kadar başvurular incelenirken konuda uzman kurum ve kuruluşlardan bilgi alınıyor olsa da, TPE tarafından verilen karann bir kez daha incelenmesi amacıyla itiraz prosedürü getirilmiştir. Buna göre başvuru sahipleri, karann kendilerine bildirim tarihinden itibaren 2 ay içinde yazılı olarak karara karşı itiraz edebilir. İtirazlar gerekçeli ve yazılı olmalıdır.

Üçüncü kişiler veya 18 inci madde uyarınca önceki tarihli hak sahibi yayınlanmış başvurulara karşı, TPE nezdinde itiraz edebilir. Madde ile mevcut durumda 6 ay olan itiraz süresi, 21 Kasım 2012 tarih ve 1151/2012 sayılı AB Tüzüğü ile getirilen değişikliğe uyum sağlamak amacıyla, Bültendeki yayım tarihinden itibaren 3 ay olarak yeniden düzenlenmiştir. Tescil başvurusunun 3, 5, 7 ve 8 inci maddelere uygun olmadığı iddiasına bağlı olarak yapılacak itirazlar gerekçeli ve yazılı olmalıdır. TPE itirazı incelerken itiraza dayanak oluşturacak ek delile ihtiyaç duyarsa, itiraz sahibinden, yönetmelikte belirlenen süre içinde

ibraz etmesi şartıyla ek delil isteyebilir. Belirlenen süre içinde ek delil ibraz edilmemesi halinde ise itiraz, mevcut belgeler kapsamında değerlendirilir.

Ayrıca 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden farklı olarak yapılan itirazların Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından 9 uncu maddeye göre inceleneceği hususunda açıklayıcı bir düzenlemeye de gidilmiştir.

Yine 510/2006 sayılı AB Tüzüğü ile uyum çerçevesinde uzlaşma usulüne ilişkin düzenlemeye yer verilmiş ve maddenin son fıkrasına eklenmiştir.

MADDE 51- Madde ile hakkında herhangi bir itiraz yapılmamış veya yapılan itiraz nihai olarak reddedilmiş başvurunun tescil ve yayımına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden esaslı bir fark olmayıp, yayım usulünde yapılan değişiklik ve maddenin daha açık olması ihtiyacı sebebiyle yeniden düzenlenmiştir.

Coğrafi işaret, sahibine inhisari hak sağlamayan kolektif bir hak olduğundan, sahip bilgisi bölümünde başvuru sahibinin adının yer alması ürünün üreticilerinin kullanımına engel teşkil etmemektedir. Bu duruma açıklık getirmek üzere maddeye coğrafi işaretlerin sahibine inhisari hak sağlamadığına yönelik fıkra eklenmiştir.

MADDE 52- Madde ile 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Korumanın Kapsamı" başlıklı 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, coğrafi işaretli ürünlerde amblem kullanılabileceğini öngören yeni durumu yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 53- Madde ile 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer almayan ancak uygulamada ihtiyaç duyulan düzenlemelere yer verilmiştir. Buna göre yayımlanan veya tescil edilen coğrafi işaretlerin kapsamındaki ya da başvuru sahibi veya tescil sahipliğine ilişkin değişikliklerin hangi şartlarla yerine getirileceği, 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncı maddesinden sonra gelmek üzere 16/A ve 16/B maddeleri eklenerek düzenlenmiştir.

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, coğrafi işaret korumasına konu ürünün ayırt edici özelliğini değiştirmeden, üretiminde kullanılan yeni metotların kullanımını gerekli veya zorunlu kılabilir; iklimlerin değişmesi toprak özelliklerinin değişmesine yol açabilir ve neticede ürünün üretildiği coğrafi alanın yeniden belirlenmesi sonucunu doğurabilir ya da zaman içerisinde coğrafi işaret başvuru veya tescil sahibinin isim, adres, unvan veya nev'inde değişiklikler meydana gelmiş olabilir. Eklenen bu madde ile yukarıda bahsi geçen nedenlerle, coğrafi işaretli ürünün özelliklerinde veya kapsamında meydana gelen değişikliklerin tescile/başvuruya yansıtılmasını sağlamak amaçlanmıştır. Değişiklik taleplerinin TPE nezdinde değerlendirilme usulüne ilişkin hükümler eklenerek konu açıklanmıştır.

Madde 16/B ile de yayımlanan veya tescil edilen coğrafi işaretlerin başvuru sahibi veya tescil sahipliğine ilişkin değişikliklerin hangi şartlarla yerine getirileceği düzenlenmiştir. Coğrafi işaret koruması marka koruması gibi tekel hakkı sağlamadığından sicilde belirtilen şartlara bağlı kalmak suretiyle yine sicilde tanımlanan coğrafi alanda ilgili ürünün üretimini yapan tüm üreticilerce kullanılabilmektedir. 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, herhangi bir istisna olmaksızın, tek bir gerçek ya da tüzel kişi üreticiye başvuru hakkı tanınmaktadır. Korumanın, Kanunda tanımlanmış şartlara bağlı kalmak kaydıyla, sınırsız bir süre için geçerli olduğu hususu da göz önünde bulundurulacak olursa, gerçek kişinin ölümü veya tüzel kişiliğin herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda söz konusu tescil ve yükümlülüklerin akıbetinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle söz konusu düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur. Aynca, coğrafi işaret hakkının lisans, devir, intikal, haciz ve benzeri hukuki işlemlere konu olmayacağı ve teminat olarak gösterilmeyeceği de açıkça hükme bağlanmak suretiyle bu amaçlarla yapılabilecek işlemlerin önü kesilmesi hedeflenmiştir.

MADDE 54- Madde ile 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Tecilli Coğrafi İşaretin Kullanımı" başlıklı 17 nci maddesine, amblem uygulamasının kapsamını düzenlemek üzere üçüncü ve dördüncü fıkralar eklenmiştir.

MADDE 55- Madde ile denetimin TPE tarafından yeterliliği onaylanan veya mevzuat ile yetkili kılınan bir denetim merci tarafından yerine getirilmesi öngörülmüştür. Coğrafi işaretlerin kullanımının denetimi; korumanın bir yandan ürünün gerçek üreticilerinin bu korumanın ekonomik getirişinden faydalanmasını sağlamak öte yandan da tüketicinin beklentilerinin karşılanmasını sağlamak bakımından büyük önem taşımaktadır. 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ürünü üreten üreticilerden bir tanesine bile başvuru hakkının tanınması ve başvuru sahibinin denetim yapacak komisyonda etkin bir rolünün bulunması, bu hakkın bir tekel hakkıymış gibi algılanmasına; tarafsız ve eşit bir denetimin yapılamamasına yol açmaktadır. Bunu engellemek için yeni düzenlemeyle TPE tarafından yeterliliği onaylanan veya mevzuat ile yetkili kılman denetim merci tarafından denetim faaliyetinin yerine getirilmesi öngörülmüştür. Tescildeki temel amaçlardan birinin kalitenin ve aranılan özelliklerin sürekliliğini sağlamak olması nedeniyle etkili bir denetim için coğrafi işaretlerin üretiminin ve piyasaya arzının her aşamasında denetim yapılabileceği düzenlenmiştir. Ayrıca denetimin hem düzenli olarak hem de şikâyet üzerine yapılabilir olması sistematik açıdan önemlidir.

Bunlara ek olarak, etkili denetim sisteminin sağlanması amacıyla denetim merciince yapılan denetimlerin raporlanarak iki yılda bir TPE'ye sunulması şart koşulmuştur. Bu düzenleme ile denetim aralıklarının kısa sürelerle yapılması sağlanarak denetimin gereği gibi yerine getirilmesi, piyasanın kontrolünün sağlanması amaçlanmıştır.

Ayrıca denetleme faaliyetlerinin uygun olarak yerine getirilmediğinin tespit edilmesi durumunda izlenecek yolu da belirlemek amacıyla maddeye hüküm eklenmiştir.

MADDE 56- Madde ile 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 24 üncü maddesi değiştirilerek tescil edilmiş coğrafi işaretin kullanımına ilişkin tecavüz halleri belirtilmiştir. Madde, suç ve cezaların kanuniliği ilkesi gereği tecavüz sayılan hallerin kanunla düzenlenmesini teminen yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme yapılırken diğer sınai haklara ilişkin düzenlemeler ile paralellik göstermesine çalışılmıştır.

MADDE 57- Madde ile coğrafi işaret hakkına tecavüz eden kişinin nasıl cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Düzenleme yapılırken Türk Ceza Kanununa ve Ceza Muhakemesi Kanununa uyum amaçlanmıştır.

MADDE 58- Madde ile 4458 sayılı Gümrük Kanununa uygun düzenleme yapılmıştır.

MADDE 59- Madde marka korumasının konusu olabilecek işaretlerin ve bu işaretlerin taşıması gereken temel şartların belirlenmesi amacıyla düzenlenmiştir. Bu çerçevede marka korumasının konusu olabilecek işaretlere ilişkin AB mevzuatına uyum amaçlanmıştır. Düzenleme, TRIPS Anlaşmasının 15 inci, 89/104 sayılı Topluluk Marka Yönergesinin 2 nci ve 40/94 sayılı Topluluk Marka Tüzüğünün 4 üncü maddesi ile uyumlu bulunmaktadır.

MADDE 60- Madde ile bir marka başvurusunun tesciline yönelik olmasına rağmen lafzi olarak "tescil tarihi"nden bahsedilmesi uygulamada farklı yorumlara yol açtığından, AB Direktifi ile de uyumlu olarak, kullanım sonucu kazanılmış ayırt edicilik istisnasımn başvuru tarihinden önce gerçekleşmesi gerektiği açıkça düzenlenmiştir.

MADDE 61- Madde ile üçüncü kişilerin kendi ad ve adresini belirtmek, mal ve hizmetler ile ilgili açıklamada bulunmak ve özellikle aksesuar, yedek parça gibi, malların ya da hizmetlerin kullanım amacım göstermek bakımından gereklilik bulunan hallerde markanın kullanılmasının marka sahibince önlenemeyeceği düzenlenmiştir. Madde ile uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve AB mevzuatına uyum sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 62- Madde ile marka tescil başvurularına ilişkin başvuru şartlarının, başvuru sahipleri açısından açık ve anlaşılır olması amacıyla düzenlenmiştir. Yürürlükteki 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan bazı şartlar, Marka Kanunu Anlaşması'na (TLT) uyum amacıyla başvuru şartlan arasından çıkartılmıştır.

MADDE 63- Markalann Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Protokolüne ilişkin, 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu madde ile uygulamada yaşanan, aynı tarihli uluslararası marka başvurulannın koruma tarihi konusunda önceliğin hangisine verileceği, itiraz işlemlerine ilişkin tebliğ tarihleri gibi hususlara açıklık getirilmesi amaçlanmıştır. Madrid Protokolüne ilişkin TPE tarafından yürütülen işlemler için talep edilen ücretler için yasal dayanak oluşturulmuştur. Aynca madde ile Madrid Protokolünden doğan yükümlülüklerimizi yerine getirirken, uluslararası tescil sisteminin işleyişinde tescil aşamalanndan birinin eksik olmasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bir tescilin yoklukla malûl olacağı düzenlenmiştir. Bu durumun tespiti halinde ise TPE'ye bu tescil işlemim geri alma yetkisi verilmiştir.

MADDE 64- Madde ile başvuruların şekli şartlar açısından incelenmesi; başvuru tarihinin şekli şartlann yerinme getirilmesi bağlamında kesinleştirilmesi, şekli eksiklik durumunda verilecek süreler ve bu eksikliklerin giderilmemesinin sonuçlan düzenlenmiştir.

MADDE 65- Madde ile yayına itirazın yapılması ve incelenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

MADDE 66- Madde ile bir markanın tescil işlemlerinin tamamlanması için gerekli işlem aşamaları ve aşamalan atlanmış markanın tabi olduğu hususlar düzenlenmiştir.

MADDE 67- Bu düzenleme ile markanın yenilenmeme nedeniyle sona ermesi hallerinin ilan edilmeyeceği hususu açıklığa kavuşturulmuştur. Böylece, marka hakkının sona ermesinin ilam sadece marka hakkından vazgeçilmesi haliyle smırlandınlmıştır.

MADDE 68- Madde ile karara itirazm yapılması ve incelenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

MADDE 69- Madde ile 61 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi 4458 sayılı Gümrük Kanununa uygun düzenlenmiştir.

MADDE 70- Madde ile diğer sınai mülkiyet hakları mevzuatına paralel düzenleme yapılmıştır.

MADDE 71- Madde ile 4458 sayılı Gümrük Kanununa uygun düzenleme yapılmıştır.

MADDE 72- Genel olarak marka işlem ücretlerinin ödenmemesi, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumlannda uygulanacak esaslar düzenlenmiştir.

MADDE 73- Madde ile 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan bazı hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 74- Madde ile Türkiye'de sınai mülkiyet alanındaki akademik çalışmaların desteklenmesi ve yurt içinde ve dışında kişi ve kuruluşlara eğitim verilmesi gibi ihtiyaçlara daha kapsamlı bir şekilde cevap verilebilmesi amacıyla TPE'nin görevleri yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca, TPE'nin teşkilat yapısında meydana gelen değişikliklerin TPE'nin görevlerine yansıtılması hedeflenmiştir.

MADDE 75- Madde ile TPE'nin Danışma Kurulu Türkiye Cumhuriyeti Devleti teşkilat yapısında meydana gelen değişiklikleri de yansıtacak şekilde tekrar düzenlenmiştir.

MADDE 76- Madde ile TPE'nin almış olduğu kararlara karşı yapılacak itirazların süresi ve Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu kararlarmın iptaline ilişkin mahkeme kararlarının uygulanma zamanı düzenlenmiştir.

MADDE 77- Madde ile Endüstriyel Tasarımlar Dairesi Başkanlığının adı Tasarımlar Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmektedir. Mevcut durumda birim bünyesinde tescil edilen sınai mülkiyet hakkının sadece endüstriyel yolla üretilen tasarımlar olmaması ve 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin sadece endüstriyel yolla üretilen tasarımlar değil tüm tasarımlarla ilgili hükümler içermesi ayrıca adı geçen Kanun Hükmünde Kararnamenin tanımlar maddesinde yer alan ibarelerin "tasarım", "tasarımcı" şeklinde düzenlenmiş olması nedeniyle birimin adı "Tasarımlar Dairesi Başkanlığı" olarak değiştirilmiştir.

Yine aynı şekilde TPE'nin ana hizmet birimlerinden biri olan Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığının adı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmektedir. Mevcut durumda Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığının iş yükü çok büyük bir oranda Avrupa Birliği ile ilgilidir. TPE hali hazırda Avrupa Birliği Müzakereleri 7. fasıl olan Fikri Mülkiyet Hukuku faslının eş başkanlığım yürütmektedir. 2011 yılında AB Bakanlığı kurulmuş olup TPE'nin bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında da Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı şeklinde bir yapılanma söz konusudur. TPE ve adı geçen birimin Avrupa Birliği ile ilgili görevlerinin önemi ve TPE'nin bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının organizasyon yapısına uyum sağlanması açısından birimin adı değiştirilmiştir.

Bununla birlikte yeniden düzenlenen görev tanımları ve sorumluluk kapsamı dikkate alındığında yeni kurulan Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığının da TPE'nin ana hizmet birimleri arasında değerlendirilmesi gerektiği mülahazası ile maddede düzenlenme yapılmıştır..

MADDE 78- Madde, ana hizmet birimlerinden olan Endüstriyel Tasarımlar Dairesi Başkanlığının adının Tasarımlar Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmesi ile birimin görev tanımının Kanunda yer alan diğer ana hizmet birimlerinin görev tanımları ile uyumlu hale getirilmesi gereği dikkate alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 79- Ana hizmet birimlerinden olan Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığının adının Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmesi sonucunda birimin ismi ile uyumlu olacak ve Avrupa Birliği ile ilgili işleri de görevler kapsamında belirtecek şekilde madde düzenlenmiştir.

MADDE 80- Madde ile Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının bölünmesiyle oluşturulan Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığının görevleri, sınai mülkiyet birikiminin tespit edilmesi, yemlik destek, bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri gibi hususları da kapsayacak şekilde düzenlenmiştir.

MADDE 81- Madde ile, TPE'nin yardımcı hizmet birimlerinin adlarında değişiklik olması nedeniyle düzenleme yapılmıştır.

TPE'nin elektronik başvuru alan bir kurum olması, sicil ve kayıtların elektronik ortamda tutulması ve kağıtsız ofise geçiş hedefi dikkate alındığında TPE'nin bilgi ve bilişim teknolojilerine en çok ihtiyaç duyan Kurumlardan biri olduğu açıkça görülecektir. Bunun yanında TPE'nin en önemli görevlerinden biri de bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleridir. Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının birbirinden farklı görevleri bünyesinde bulundurması birimin insan kaynağı kapasitesinin verimli bir şekilde kullanılamaması sonucunu doğmaktadır. Bu nedenlerle Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı söz' konusu görevlerin ve işlerin daha sağlıklı ve düzenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla "Yenilik ve Tanıtım" ile "Bilgi İşlem" olmak üzere iki ayrı Daire Başkanlığı şeklinde düzenlenmiştir. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı da görev tanımları dikkate alınarak yardımcı hizmet birimleri arasında mütalaa edilmiştir.

Bunun yanında İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının adı 5018 sayılı Kanun gereğince Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı olarak yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 82- Madde ile adı değiştirilen Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görevleri arasından mali hükümlere ilişkin hususlar 5018 sayılı Kanun gereğince çıkarılmış, birimin görevleri kütüphane hizmetlerini de içerecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 83- Madde ile Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının bölünmesiyle oluşturulan Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının görevleri, TPE'nin uygulamaya yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak, sınai mülkiyet alanında bilişim teknolojilerinin en etkin düzeyde kullanımına imkan verecek ve teknolojik gelişmeleri kolayca takip edebilecek şekilde düzenlenmiştir.

MADDE 84- Madde ile Hukuk Müşavirliğinin görevleri, 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 85- Madde ile Yönetim Kurulu üyelerinin belirlenme şekli yeniden -' düzenlenmiştir. Ayrıca 6111 sayılı Kanunla değişik 657 sayılı Kanunla olumlu sicil almak şartı kaldırıldığından maddenin altıncı fıkrasının (b) bendinde yer alan uzmanlığa atamadaki "olumlu sicil almak" şartı yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 86- Madde ile TPE'nin 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenecek ve adı geçen Kanun Hükmünde Kararnameden çıkarılacak kadroları belirtilmiştir.

MADDE 87- Madde ile Kanun ile kadroları iptal edilen personelin müşavir kadrosuna atanacağı belirtilmiş ve bu şekilde müşavir kadrosuna atanmış bulunanların atanma sonucunda özlük haklarında kayıp olmaması için düzenleme yapılmıştır.

MADDE 88- Madde ile entegre devre topografyası hakkına tecavüz hallerinde uygulanacak cezalar hükme bağlanmıştır.

MADDE 89- Bu Kanun ile "endüstriyel tasarım" ibaresi "tasarım" olarak değiştirildiğinden mevzuatta ifade birliği sağlanması için 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanununun ilgili maddesinde değişiklik

yapılmıştır.

MADDE 90- Bu kanun ile "endüstriyel tasarım" ibaresi "tasarım" olarak değiştirildiğinden mevzuatta ifade birliği sağlanması için 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (8) sayılı tarifede değişiklik yapılmıştır.

MADDE 91- Yürürlük maddesidir.

MADDE 92- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber