Bilimsel Araştırmaya valiliğin ret kararına büyük tepki...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2006 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İzmir Ve Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüklerinin Olur Verdiği Ankete Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Ret Kararı Vermesi Tepkiye Sebep Oldu
- Çomü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Pala:
- "Kendi Adıyla Üniversiteye Kavuşacak Uşak'a Bu Davranış Yakışmadı"
- Çomü Öğrencisi Ahmet Demir:
- "İzmir Ve Çanakkale Milli Eğitimden Olumlu Cevap Gelmesine Rağmen Memleketim Uşak'tan Böyle Bir Ret Kararının Çıkması Bizleri Şoke Etti"
- "Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Aldığı Bu Karar, Bilime Yapılan Bir Engellemedir"


Uşaklı üniversite öğrencisi ve hocasının birlikte yürüttükleri "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar" içerikli anket çalışmasına, Uşak Vali Yardımcısı Haldun Aksalman imzalı yazıyla izin verilmemesi büyük tepkiye sebep oldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Pala ve Ziraat Mühendisliği programı üçüncü sınıf öğrencisi Ahmet Demir'in birlikte yürüttükleri, kamuoyunun 'Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar' hakkındaki düşüncelerini belirleme amacı taşıyan araştırma, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı altı okulda, Uşak'ın Sivaslı İlçesi ile Çanakkale'deki bütün okullarda gerçekleştirilecekti.

Uzun bir çalışmanın ardından literatür taramasının sonuçlandığını ve anket sorularının belirlendiğini ifade eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Ahmet Demir, "Bu konuda hazırladığımız soruların anket çalışması için Çanakkale, İzmir ve Uşak illerini seçtik. İlleri belirlerken Çanakkale ve İzmir'in dışında özellikle Uşak iline önem verdik. Bu ilde çalışmayı rahat yürütebileceğini düşündüm. Hocam Yrd. Doç. Dr. Akın Pala'nın da onayıyla çalışmanın bir kolunu da Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nde yürütmeyi düşündüm. Bu çalışma resmi kurum ve kuruluşlarda yürütüleceğinden gerekli izinlerin alınması için İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çanakkale Valiliği'ne Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı kanalıyla izin verilmesi için yazı gönderdik" dedi.

UŞAK'TAN GELEN CEVAP, ÜNİVERSİTEYİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Ahmet Demir, gönderilen resmi yazılardan 2 tanesine olumlu cevap gelmesine rağmen Uşak'tan ret kararının gelmesi karşısında şaşkına döndüğünü belirterek, "Bilimsel amaçla yapılacak olan bu anket için gerekli olan izin kendi memleketim olan Uşak'tan verilmedi. Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 19 Ocak 2006 tarihli Uşak Vali Yardımcısı Haldun Aksalman imzalı yazıyla, anket çalışmasına izin verilebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Başkanlığı'na müracaat edilmesi gerektiğini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı'na bildirdi. Bu yazı karşısında şoke oldum. İlçemde çalışmayı rahat bir şekilde yürüteceğimi düşünürken olumsuz yanıt beni üzdü. Bildiğiniz gibi Uşak'ta Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı iki kampus, hatta Sivaslı İlçesi'nde de bir meslek yüksek okulu bulunuyor. Yakın bir zamanda kendi adıyla üniversitesine kavuşacak memleketim Uşak, oradaki öğrencilerin de çalışmalarına böyle yaklaşırsa beni küstürdüğü gibi il ekonomisine katkıda bulunan Uşak'taki öğrencileri de küstürür" diye konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Akın Pala ise cevabı anlamakta güçlük çektiklerini belirterek, "Üç vali yardımcısından sadece Uşak Vali Yardımcısı izin için bakanlığa başvurmamız gerektiğini söylüyor. Öğrencim çalışmayı Uşak'ta rahat yürütebileceğini söylediği için çalışmaya Uşak'ı da aldık. Bu saatten sonra çalışmaya yeni bir il almamız mümkün değil. Bizim için zaman önemli. Yeniden yazışmalar yapıp yeni bir il belirlemek mümkün değil. Uşak'tan kaynaklanan açığı Çanakkale'deki sayıyı arttırarak kapatacağız. Kendi adıyla üniversitesine kavuşacak Uşak'a bu davranış yakışmadı" şeklinde konuştu.

14 sorunun yer aldığı ankette belirlenen gruplara genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili sorular sorulup, bunlardan elde edilecek olan sonuçlar bilimsel amaçlı yerlerde kullanılacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber