İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Merkez Bankası'nın çalışanları için kurduğu vakfın 2 milyar dolar parası olduğunu söyleyen Vakıflar Genel Müdürü, "Bu tür vakıflara kamunun parası geçmişse geri alınacak" dedi

Haber Giriş : 29 Aralık 2003 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez Bankası'nın çalışanları için kurduğu vakfın 2 milyar dolar parası olduğunu söyleyen Vakıflar Genel Müdürü, "Bu tür vakıflara kamunun parası geçmişse geri alınacak" dedi

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Bakanlar Kurulu'ndan çıkan ve yakında Meclis'e gelecek olan yeni yasa tasarısı ile zorunlu bağış sisteminin ortadan kalkacağını, tüm vakıfların sıkı denetim altına alınacağını söyledi.
Şubat ayında bu göreve getirilen Beyazıt, Sepetçiler Kasrı'nda ilk kez bir araya geldiği gazetecilere vakıfların durumunu ve yapılacakları anlattı.
Kamu vakıfları dahil olmak üzere 4 bin 454 tane vakıf olduğundan söz eden Beyazıt, vakıfların amaçlarının dışına çıkarıldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bazı vakıflar, vakıf kurucularına ve yönetenlerine hizmet edecek hale gelmişler. Sanatçıları çağırarak vakıf adına gece düzenleyen bu kişilerin kapılarının önünde son model arabalar duruyor. Kamu adına kurulan vakıflar da amaçları dışında hizmet veriyor. Vatandaşlarımız hastanede, hastane vakfına para ödemek zorunda bırakılıyor. Bunlar artık harç değil adeta haraç. Zorunlu bağışı kaldırıyoruz."

ÖRTÜLÜ ÖDENEK

Bundan sonra kamu kurumları adına vakıf kurulamayacağını da açıklayan Beyazıt, "Merkez Bankası'nın çalışanları adına kurduğu vakfın 1 milyar 950 milyon dolar parası var. Kaynağın yüzde 90'nı kamunun parası. Oradan emekli olanlara 950 milyar lira emekli ikramiyesi veriliyor. Şekerbank'taki vakfın parası bankadan daha çok. Bu tür vakıflara kamunun parası geçmişse geri alınacak" dedi. Vakıfların, kurucuları için örtülü ödenek haline geldiğini de hatıratan Beyazıt, ideolojik hale gelmiş, sandıklaşmış ve fonlanmış vakıfların arındırılacağını, bu kapsamda vakıf yönetimiyle ilgili yasal çalışma yapılacağını açıkladı. Yeni düzenleme ile vakfı yönetenler vakıf gelirlerinin belirli bir kısmını yönetim gideri olarak yazabilecekler.


Envantar çıkarılacak

Göreve ilk geldiğim gün 9 bin 483 tane abide-i eser olduğu söylendi. Şu anda bu sayı 17 bini geçti. Bugüne kadar 106 eserle ilgili onarım ihalesi açılmış ve bunlar için 3 trilyon ödenek ayrılmış. Ama pek bir yol alınmamıştı. Bunların yarısının restorasyonu bizim dönemimizde tamamlandı. Bundan sonra öncelikle vakıflarla ilgili envanteri çıkaracağız. Abide eserlerin bilgileri bilgisayar sistemine aktarılacak ve bilim insanlarının hizmetine açılacak. 2004'te 81 ildeki 81 eseri onaracağız. Bunun için de sponsorlar bulacağız. 2004'te bütçeden bize 44 trilyon verilecek. Öngürülen gelir ise 276 trilyon lira. Ancak gelirimizin 500 trilyondan az olmayacaktır.

200 milyon m2 işgal altında

Vakıflara ait 220 milyon metrekare mülkün işgal altında. Bu nedenle 36 bin dava dosyası bulunuyor. Hemen hemen tüm kiracılarla davalık duruma gelmişiz. 12 trilyon lira civarında bir para faizsiz olarak bekletiliyordu. Çözüm için hazırladığımız düzenleme 19 Temmuzda yürürlüğe girdi. Taşınmazı tahliye etmeyen kiracılarla kiraları yeniledik. Böylece 12 trilyon lira ölü para olmaktan kurtuldu. Öte yandan devlet arazisi denilerek işgal edilen arsalarımız var. Bunlar öncelikle işgalcilere satacağız Onlara, son beş yılın rayiç bedelini ödemelerinin yeterli olduğunu söyledik. Bütün bunlara uyulmaması durumunda ise yaptırımlarımız var. Toplu yapılaşma yapılan yerleri ise Hazine arazileri ile takas edeceğiz. Ayrıca akarlarda "restore et- işlet- devret" modelini getirip, kiralama süresini 10 yıldan 29 yıla çıkaracağız.

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak tüm illerde aşevi açtıklarını söyleyen Beyazıt, 100 bin kişiye yemek dağıttıklarını belirtti.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber