Bakımı yapılan aracın kaza riski azalıyor

Araçlarımızın periyodik bakımlarının sağlıklı yapılması, kış aylarında kazasız ve risksiz araç kullanmak açısından çok önemli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2013 20:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bakımı yapılan aracın kaza riski azalıyor

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (İSKEF) Eğitim ve Komite Başkanı Çetin Büyükçınar, "Araçlarımızın periyodik bakımlarının sağlıklı yapılması, kış aylarında kazasız ve risksiz araç kullanmak açısından çok önemlidir" dedi.

Büyükçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürücülerin mevsimsel değişikliklerden kaynaklanan risklerle hava şartlarından dolayı daha sık karşılaştığını söyledi.

Kazaların temel sebebinin aracın savrulması olduğunu belirten Büyükçınar, kış aylarında sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Kış aylarında ve zor hava şartlarında kaygan zemin nedeniyle kontrol kayıplarının arttığını aktaran Büyükçınar, şöyle konuştu:

"Araçlarımızın periyodik bakımlarının sağlıklı yapılması, kış aylarında kazasız ve risksiz araç kullanmak açısından çok önemlidir. Araçlarımızı kış mevsimi şartlarına girmeden periyodik bakımlarını yaptırmamız lazım. Filtrelerin değiştirilmesi ve lastik yapılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Tamamen bakımdan geçirilen bir araçsa ve aracımızın güvenlik sistemleri de sağlamsa biz kış şartlarına aracımızı hazır kabul ediyoruz."

- Gizli buzlanmaya dikkat

Büyükçınar, sürücülerin kış aylarında soğuk havadan kaynaklanan ve savrulmayla birlikte kazalara neden olan gizli buzlanmaya dikkat etmesi gerektirdiğini söyledi.

Viyadük ve köprü çıkışları ile köprü üzerinde gizli buzlanmaya sık rastlandığını aktaran Büyükçınar, şöyle devam etti:

"Buralarda çok ciddi kontrol kayıpları meydana gelir. Defansif, yani savunmaya yönelik araç kullanan bir sürücü, tabii dikkatli bir şekilde araç kullanacak ancak bir viyadük çıkışında gizli buzlanmayla karşılaşabilir. Sürücü o zaman ne yapacak? Gizli buzlanmanın en büyük etkisi aracın önden ve arkadan savrulmasıdır. Sürücünün reaksiyonu aklının söylediği yerde gelişir. Risksiz ortamlarda ne kadar eğitim yapılırsa, o da bir eğitim kurumundan alınan eğitimle olabilir, yaşanmışlığın verdiği tecrübeyle olabilir. O zaman sürücü araç kontrolünü daha net sağlayabilir."

Büyükçınar, aracın sağa savrulması durumunda sürücünün direksiyonu sola çevirmeye çalıştığını ancak fiziki şartlar doğrultusunda araç hangi tarafa savruluyorsa aracın yönünü o tarafa çevirmek gerektiğini belirtti. Bu kontrolden sonra aracın yumuşak bir şekilde seyretmesinin sağlanması gerektiğini, sürücülerin kış aylarında pedallara yumuşak hareketlerle basmasının önemli olduğunu dile getiren Büyükçınar, sert bir direksiyon hareketinin kazalara neden olabileceğini vurguladı.

Büyükçınar, su birikintisi oluşan yollarda da hızlı gidilmemesi gerektiğini kaydetti.

- "Araca doğru oturmak kazaları önlüyor"

Büyükçınar, kazaların pek çok sebebinin olduğunu, sürücünün araç kullanırken alacağı çeşitli önlemlerin kazaların önüne geçebileceğini söyledi.

Araca doğru oturmak ve direksiyonu iki elle tutmanın defansif ve riskli sürüşü ortadan kaldırabilecek temel hareketlerden olduğunu belirten Büyükçınar, şunları kaydetti:

"Bunun kışı yazı yok. Sürücünün emniyet kemerini takması ve aracındaki yolculara da emniyet kemeri taktırması çok önemli bir davranıştır. Çünkü kontrol kayıplarında sürücü emniyet kemerini takmış olsa dahi, yan taraftaki yolcunun takmaması, sürücünün araç üzerindeki kontrolünü bozacaktır. Kontrol kayıplarından meydana gelebilecek bir kazada sürücü ya da yolcunun emniyet kemerini takmaması hayatını kaybetmesine neden olur. Eğer araçta bebek varsa çocuk koltuklarının da kullanılması gerekmektedir. Risksiz sürüş için emniyet tedbirlerini almak çok önemlidir."

Büyükçınar, silecek suyunun görevini yapmaması halinde sürücünün kaza yapma riskinin artacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber