Norm kadroda büyük hata yapılacak

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Aralık 2013 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Norm kadroda büyük hata yapılacak

Norm kadro işlemleri konusunda; okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi, personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesi ve verimliliğe dönüştürülmesi için öncelikle öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin haziran ayında sonlandırılması diğer yandan tarafımızca tespit edilen sorunların ve çözüm yollarını "İşte norm kadroda yaşanılan sorunlar ve önerilerimiz" haberimizde dile getirmemize rağmen hiç bir konunun norm kadro yönetmeliği taslağında yer almadıgını görmek bizi hayal kırıklıgına ugratmıştır.

MEB, norm kadro taslağını yayımladı

Norm kadro işlemleri konusunda; tarafımızca tespit edilen sorunların ve çözüm yollarının İnsan Kaynakları Genel Müdür Vekili Sayın Hamza Aydoğdu tarafından değerlendirilerek yönetmelik değişikliğinde dikkate alınması gerekmektedir.

İşte bu konudaki araştırmalarımız şunlardır;

İşte norm kadroda yaşanılan sorunlar ve önerilerimiz MEB'de norm kadro işi acilen çözümlenmeli.. Norm kadro taslağında göze çarpan detaylar MEB norm kadrosuna 'kampüs müdür'ünü de ekledi MEB Norm Kadroda, 100 öğrenci talebi MEB, gereksiz bölge normu uygulamasını kaldırmalı BT öğretmenleri taslakta bile yok

Bu konuların yanında Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik Taslağının "Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu" başlıklı 12. maddesi son fıkrasında; "Ders yükünün hesaplanmasında yüz yüze eğitim derslerinin ders yükü de dahil edilir." ibaresi il merkezlerinde sürekli değişen bir yapısı olan yüz yüze eğitim öğrenci sayısı nedeniyle de aşırı norm ihtiyacı veya fazlalığı doğmasına neden olacaktır.

Şöyle ki;

Yüz Yüze Eğitimde Azami Ek Ders Görevi ve Ek Ders Görevinden Sayılan Ders Saatleri Dışındadır.

Açıköğretim Lisesi öğrencilerinin yüz yüze eğitim uygulamaları Ek Dersle İlgili Kararın "Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi 1. maddesi (a) bendi 6. fıkrasındaki; "Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar ek ders görevi verilebilir." kapsamında yapılmaktadır.

Bu kapsamda Açıköğretim Lisesi öğrencilerinin yüz yüze eğitim uygulamalarında alınacak gönüllü ek ders görevi 10 saatle sınırlanmakta ve bu görevin azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olduğunu belirtmektedir.

Çünkü, maddenin 1. fıkrası, "Bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;" şeklindedir. Yani yüz yüze eğitim uygulamaları Ek Dersle İlgili Kararın belirlediği azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışındadır.

Açıköğretim Lisesi öğrencilerinin yüz yüze eğitim uygulamalarının norm karo ders yüküne dahil edilmesi demek hafta sonlarına norm öğretmen vermek demektir. Bu işlemde mesai saatleri dışında yapıldığından çok ciddi sıkıntılar olacaktır. Ayrıca yüz yüze eğitim uygulamalarında bir öğretmene 10 saatten fazla ek ders görevi verilememektedir. Buda şu anlama gelmektedir. 40 saate bir norm verildiğine göre her öğretmen 30 saat hafta içi 10 saat hafta sonu norm dahil olacağı anlamına ve mecburen her öğretmenin hafta sonu derse zorla girdirileceği anlamına gelir. Hangi öğretmen hafta sonları maaş karşılığı derse girecektir. Hem yasal olarak bu mümkün değildir, hem de kimse bunu kabul etmez. Hali hazırdaki uygulamada hiç bir sorunun yaşanmadığı bu alanın mevcut normdaki öğretmenlerin ek ders karşılığı yürüttüğü ve sürekli olarak değişen bir ders yüküne sahip yüz yüze eğitim uygulamalarının norm kadro ders yüküne dahil edilmesi çok ciddi sıkıntılara yol açacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber