'Torba Kanunu Tasarısı' mesaisi

TBMM Genel Kurulu, "Torba Kanunu Tasarısı" için Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri de çalışacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2014 17:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Torba Kanunu Tasarısı' mesaisi

AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulu'nun gündem ve çalışma saatlerini yeniden düzenleyen grup önerisi kabul edildi.

AK Parti, TBMM Danışma Kurulu toplanamadığından önerisini Genel Kurul'a taşıdı. "Torba Kanunu Tasarısı", gündemin ön sıralarına çekildi. Genel Kurul; tasarı için Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri de çalışacak. Genel Kurul, saat 14.00'te toplanarak, günlük programın bitimine kadar çalışacak. Genel Kurul, günlük programı bitirememesi halinde saat 24.00'ten sonra da çalışacak.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, Meclis'in pazartesi gününe kadar çalışmasını önerdiklerini söyledi. Kubat, Torba Kanunu Tasarısı'nın bugünden başlayarak görüşülmesini amaçladıklarını, 126 maddeden oluşan ve 5 bölüm halinde görüşülecek olan tasarının önemli düzenlemeler içerdiğini anlattı.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

"Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Torba Tasarı" olarak bilinen "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın tümü üzerindeki görüşmeler başladı.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında İçtüzüğe aykırı uygulamalar yapıldığı yönünde itirazı oldu ve usul tartışması açıldı.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tasarıyı tekliflerle birleştirirken usule uygun davranıldığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, istisnai olması gereken "torba yasa" anlayışının, geleneksel hale dönüştüğünü belirterek, "Birbiriyle ilgisiz düzenlemeler aynı teklif, tasarı içerisinde getirilmektedir" dedi.

Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili İzzet Çetin de "Torba Tasarı" düzenlemesini eleştirdi.

Çetin, tasarı komisyonda görüşülürken önerilerin dikkate alınmadığını öne sürdü.

"17 Aralıktan sonra apar topar sosyal medya üzerinden her türlü haberleşmeye sansür getirecek düzenlemeyi, bu tasarı içine koydular" diyen Çetin, internetle ilgili düzenlemelerin taraflarla yeterince tartışıldıktan sonra kanun haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın hisse devriyle ilgili yapılan işlemin yasalara aykırı olduğunu öne süren Çetin, ajansın Sayıştay denetiminin dışına çıkarıldığını savundu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, Torba Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Tasarı üzerinde MHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, taşeron işçilerle ilgili yargı kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini, davayı kazanan işçilerin hala taşeron işçi olarak çalıştırıldığını belirterek, çalışma koşuları ve ücretlerinin iyileştirilmesini istedi. 125 maddelik tasarıda çok sayıda konuyla ilgili düzenleme bulunduğunu anlatan Kalaycı, "Ne aileye ne sosyal politikalarla ilgisi olmayan bir çok konuda düzenlemeler içeriyor. Emeklilikte yaşı bekleyen ve emekli olmak için prim gün sayısını dolduramayanlarla ilgili düzenleme mutlaka yapılmalı" dedi.

Toplumda engelli bilinci oluşturmada Hükümet'in eylem planı olmadığını, 8,5 milyon engelli vatandaşın her alanda sorun yaşadığını savunan Kalaycı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sorumluluk alanındaki engellilerin durumunu bilmediğini ifade etti. Engellilerin istihdam politikasının kotaya dayandığını ancak kamudaki kotaya Hükümet'in kendisinin uymadığını ileri süren Kalaycı, hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dahil engelliler konusunda boş kontenjanlar bulunduğunu söyledi.

AK Parti döneminde Kam İhale Kanunu'nu devre dışı bırakan çok sayıda yasa çıkarıldığını anlatan Kalaycı, 11 yılda bu şekilde 60'dan fazla düzenleme yapıldığına dikkati çekti. Mal ve hizmet alımı ile bakım ve onarımda sınır olmaksızın ihalelerin birleştirilmesine ilişkin düzenlemenin kötüye kullanılabileceğini savunan Kalaycı, "Tek ihaleyle milyarlarca liralık işin yandaşlara verilmesinin önü açılıyor. AKP Hükümeti, yolsuzlukların önünü açan düzenlemeler yapmıştır. Kendilerinden hesap sorulmayacağını sananlar şimdi panik atak olmuştur" diye konuştu.

BDP Grubu adına konuşan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, tasarının Komisyon'daki görüşmelerinde İçtüzük ihlali yapıldığını belirterek, bu konuda TBMM Başkanlığı'na başvuruda bulunduğunu anlattı. Zozani, "Meclis Başkanı istifa etmeli yoksa ancak Meclis'teki park bahçe müdürlüğünü yapabilir. Bir milletvekilinin itirazını bu kadar ciddiyetsiz ele almak, Meclis Başkanı'nın yapacağı iş değildir. TBMM İçtüzüğü hiçbir işe yaramıyor" dedi.

Tasarıda çok tartışmalı düzenlemeler olduğuna işaret eden Zozani, bunlardan birinin Anadolu Ajansı ile ilgili düzenleme olduğunu, ne amaçla getirildiğini anlayamadıklarını söyledi. Otoyolların özelleştirilmesinin Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini savunan Zozani, kamu gelirlerinde azalmaya neden olacak düzenleme yapılamayacağını ifade etti.

Zozani, Tasarıda kişisel verilerin güvenliğiyle ilgili çok tehlikeli maddeler olduğunu belirterek, "Her birinizin kişisel verilerinin kimlerin eline geçeceğini düşünmenizi isterim. Örnek vereyim; bir ajanstaki bir haber, daha gazeteye ve televizyona ulaşmadan sansürlenebilecek. 4 saat içinde bir ajansa düşmüş haber, kişisel haklarının ihlali olarak yorumlanıp siteden kaldırılıp sansürlenebilecek. Haberleşme özgürlüğünü engelleyecek düzenlemeler var. Bu sansürün de ötesindedir" diye konuştu.

Zozani, konuşmasının ardından elindeki TBMM İçtüzüğü'nü Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya verdi. Bahçekapılı, "benim yetkim yok" diyerek, İçtüzüğü Zozani'ye vermek istedi. Komisyon sırasından kalkan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İçtüzüğü Bahçekapılı'nın elinden alarak, Zozani'ye verdi.

Tasarının tümü üzerindeki konuşmalar tamamlanarak Birinci Bölümü'nün görüşülmesine geçildi.

-Tasarının birinci bölümü üzerindeki konuşmalar tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Torba Tasarı" olarak bilinen ve temel kanun olarak 5 bölüm halinde görüşülecek olan "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın birinci bölümü üzerindeki konuşmalar tamamlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, artık "torba kanun" deyince akıllara AK Parti'nin geldiğini söyledi.

Bugün görüşülen tasarının 43 ayrı kanunda ve 126 maddede değişiklik öngörüldüğünü belirten Ayaydın, Anadolu Ajansı'nın, bağımsız haber üretme, gazete ve televizyonlara bağımsız haber sunma özelliğini bir tarafa bıraktığını öne sürdü.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın 25 Aralık'ta göreve başladığını anımsatarak, "Bu 125 maddelik tasarıyı inceleme vaktiniz oldu mu?" diye sordu.

Demirel, Bakan İslam'ın "çocuk evlilikler masumane" şeklinde bir ifadesinin bulunduğunu belirterek, bunu eleştirdi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anadolu Ajansı'nın bütçesinin Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından sağlandığını belirterek, "Böyle ticaret şirketi var mı Türk Ticaret hukukunda?" diye sordu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, tasarıyla, Anadolu Ajansı'nın ulusal ve uluslararası rekabet şartları altında esnek ve etkin çalışmasını teminen, ajansın bazı genel kamu idaresini ilgilendiren mevzuatların dışında tutulmasına yönelik düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, verilen aranın ardından komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber