Asil öğretmenlik için sözlü ve performans şartı

MEB, aday öğretmenlerin asil öğretmen kadrosuna atanabilmesi için sözlü sınav şartı getiriyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2014 04:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asil öğretmenlik için sözlü ve performans şartı

MEB tarafından hazırlanan ve TBMM'ye sunulan tasarıda, çok önemli bir düzenleme yer almaktadır.

Düzenleme ile, ilk defa öğretmenliğe atamada bir değişikliğe gidilmemektedir. Ancak, aday öğretmen olarak atandıktan 1 yıl sonra asil öğretmen kadrosuna atanabilmek için yazılı ve/veya sözlü sınav şartı getirilmektedir. Ayrıca yazılı ve/veya sözlü sınava girebilmek için hiç disiplin cezası almamış olmak şartı ve performans değerlendirmesine göre başarılı olma şartı aranacaktır. Sınavda başarılı olmayan başka bir il/ilçeye görevlendirilecektir. Burada başarısız olan memurluktan atılacaktır. Diğer taraftan, tasarının geçici maddesine göre bu hüküm, Kanunun yürürlüğe girmesi sonrasında ilk defa aday öğretmen olarak atananlara uygulanacaktır. Bugün itibariyle aday öğretmen olarak çalışmakta olanlar (Şubatta göreve başlayacaklar dahil) bu düzenlemeden etkilenmeyecektir.

Tasarıda yer alan ve getirilmek istenen ilgili hüküm şu şekildedir:

"Aday öğretmenliğe atanabilmek için; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma ve Bakanlıkça ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartlan aranır.

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak, adaylık döneminde herhangi bir disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanır. Sınavda başarılı olamayanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilerek, bu kişilere bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınır. Sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.

Sınav komisyonu üyeleri, Bakanlık personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel ile öğretim elemanları arasından seçilir. Bakanlık gerekli gördüğünde illerde veya merkezde birden fazla komisyon oluşturabilir. Performans değerlendirmesinde dikkate alınacak mesleki ölçütler, sınav konuları, komisyon üyelerinin seçimi, görevleri, çalışma usül ve esaslan ile smava ilişkin diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir."

Tasarının geçici maddesi ise şu şekildedir:

MADDE 6- 1739 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 4- ...43 üncü maddeye bu Kanunla eklenen beşinci, altıncı ve yedinci fıkra hükümleri, bu Kanunun yayımı tarihinden sonra aday öğretmen olarak göreve başlayanlar hakkında uygulanır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber