Gültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacak

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ile kazandığı takdirde Diyarbakır için yapacacaklarını konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Mart 2014 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gültan Kışanak: Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacak

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi şuan BDP'de. Ancak, BDP aday değişikliğine gitti. Aşağıda BDP Adayı Gültan Kışanak ile yaptığımız görüşme yer almaktadır. Ak Parti adayı Galip Ensarioğlu ise randevu talebimize olumlu cevap vermedi. Diyarbakır'a gitmiş olmamıza rağmen kendisi ile görüşemedik. Bu nedenle Diyarbakır özelinde sadece BDP adayının görüşlerini yansıtabiliyoruz.

Edip Üzen/Memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

2007'den beri milletvekilliği yapıyorum. 2004'te bir yerel yönetim deneyimim oldu. Diyarbakır'da sosyal projeler danışmanlığı yaptım. Mesleğim gazetecilik, uzun yıllar aktif gazetecilik yaptım. Aynı zamanda bir kadın aktivistiyim. Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kadınlarla birlikte bu yolculuğu sürdürmeye çalışıyorum. Şimdi de Diyarbakır Büyükşehir Eş Belediye Başkan adayıyım.

2014 seçimlerini kazandığınız zaman Diyarbakır için ne gibi projeleriniz mevcut?

Aslında bir proje değil de bir değişim olacak. Bir demokratik yönetim anlayışı, bir yerinden güçlü öz yönetim anlayışını hayata geçirmeye çalışacağız. Biz bunun ilk adımını eş başkanlık sistemiyle attık. Türkiye'de ve Dünya'da bir ilk olacak, kadın ve erkeğin eşit sorumluluk, görev aldığı, eşit temsil anlayışının olduğu bir eş başkanlık sistemi uygulayacağız. Aynı zamanda belediyeler için tanımlanmış çok klasik artık yetmeyen bir görev tanımlaması var biraz bunu değiştirmeye çalışacağız. Yani sanki sadece kanalizasyon, su ve çöp toplamaktan ibaret bir çalışma alanıymış gibi tanımlanıyor. Bunu değiştirmek için de idari yapımızda değişiklik yapacağız. Ve idari yapımız da daha çok da yerel ekonomiyi güçlendirme, eşitlik, özgürlük, adalet arayışına katkı sunma, eğitim ve sağlık politikalarına katkı sunma temelinde yeni bir yapılanmaya gideceğiz. Çünkü bunlar normal de belediyelerin yerel yönetimlerin görevi olarak tanımlanmıyor fakat görüyoruz ki bazı büyük boşluklar var aslında yerel yönetimlerin bir görevi alanına girmeli. Bu kentte 1 milyon 607 bin insan oy kullanacak. Bu şehrin eğitim sorunlarıyla, sağlık sorunlarıyla ilgilenmek gerekecek. Bu nedenle bence biz devrim niteliğinde bir değişikliğin yerel yönetimin yeniden yapılanması ve demokratik bir bicime kavuşması özelliğini oturtuyoruz.

İkincisi; bu kente daha iyi hizmet etmek için yapıyoruz. Klasik belediyecilik hizmetleri konusunda arkadaşlarımızın inanılmaz çalışması var. Yani alt yapı sorunu yok, su kanalizasyon, yol sorunu yok bu şehrin sosyal sorunları var, ekonomik sorunları var. Bu şehrin özgürlük isteği var. Somut projeler olarak da alışıldık yerel yönetimler açısından şunları söyleyebilirim. Bu kentin çok önemli iki ekolojik alanı var. Ve bu kentin nefes almasını sağlayan iki önemli alan var bunlarla ilgili belediyenin çalışmaları var. Birisi kent ormanı. Bu kent ormanı 6 bin dönümlük bir alan. Orman olarak arkadaşlarımız planlamışlar fakat bunu merkezi hükümet yapılaşmaya açmaya çalışıyor. Bu bizim için mücadele konusu olacak ve biz iddialıyız önümüzdeki 2 sene içerisinde bu alanın tamamını ağaçlandıracağız bu kenti büyük bir kent ormanına kavuşturacağız. Hevsel bahçelerini de içine alan Dicle Vadisi meselesi. Bu da gerçekten Dicle Vadisi bu kentin kimliğinin bir parçası. Son derece bizim için tarihi bir dokusu var. Ama şuan da ortada nehir diye bir şey kalmamış. Atık su, taş ocakları, yapılaşmaya açma çalışmaları adeta Dicle vadisi talan ediliyor. Biz bu konu da çok kararlıyız. Dicle vadisinin Diyarbakır sınırları içerisinde bütün bölümünü kapsayacak bir Dicle Vadisi koruma master planı çıkaracağız ve atık suya, taş ocaklarına, yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Bu alanı da sadece yeşil alan olarak düzenleyeceğiz. Bunlar son derece önemli bölgeler yani bu şehre nasıl baktığınla ilgili.

Şehrin ortasından geçen bir demir yolu var. Ve şuanda harabe durumda son 10-15 yıldır. Artık yolcu taşımacılığı yapmıyor günde bir iki tane yük treni geçiyor. Çok geniş bir alan, etrafı tel örgülerle çevrili, bazı bölgelerde duvarlar örmüşler adeta kenti ikiye ayırmışlar. Bu nedenle Bağlar bölgesinin gelişimi kapanıyor. Yani Bağlar bölgesin kentteki gelişimden etkilenemiyor. Bizim bu konuda da çözüm önerimiz var. Demiryolunun yeni yapılan çevre yoluna paralel olarak kent dışından devam ettirebilirler. Ulaştırma bakanlığı bunu yapmalı, şehrin içinde kalan bölümü de yerel yönetime devretmeliler. Biz de orayı kent içi ulaşımın hizmetine açmalıyız. Hafif raylı sistem projemiz var. Bunu hafif raylı sistem projesine entegre ederiz hem kent içi ulaşım rahatlar hem bu atıl, harabe görüntü ortadan kalkar. Kentin kullanımına açmış oluruz o alanı hem de Bağlar bölgesine katkısı olur. Biz bu konuda merkezi hükümetin katkı yapmasını bekliyoruz. Biz de yerel yönetimler olarak onlar demiryolunu şehir dışından verme çalışması yaparlarsa bizde yerel yönetimler olarak illerinin kolaylaştırmak için elimizden geleni yapacağız. İmar uygulaması yapabiliriz, kamulaştırma konusunda kolaylaştırma yapabiliriz bu demiryolunu şu anda harabe olan işlemeyen demiryolunu şehir dışından bağlantısını yapsınlar, şehir içinde kalan bölümü de bize devretsinler bizde gerekeni yapalım.

Belediye tesisleri güneş enerjisiyle çalışacak

Diğer önemli projemiz de Güneş Enerjisi. Artık dünya temiz enerjiye doğru gidiyor. Biz de şu anda bütün çiftçiler icralık, köyler icralık. Elektrik borçlarını ödeyemiyorlar, belediye gelirlerinin çok büyük bir kısmı elektrik enerjisi için yeniden merkezi hükümete devrediliyor. Su pompa istasyonları, arıtma tesisleri, su kuyuları bütün bunlar enerji ile çalışıyor. Biz bu konuda da Sümerpark'tan başlıyoruz hemen bir yıl içerisinde Sümerpark'ın bütün elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacağız. Artık kademe kademe de belediyenin bütün tesislerinin enerji ihtiyaçlarını güneş enerjisiyle karşılama yolunda çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdüreceğiz. Burada çok başarılı bir ivme yakalamayı düşünüyoruz. Eğer bu ivmeyi yakalarsak güneş enerjisi aynı zamanda yoksullukla mücadelenin bir parçası haline getirmek istiyoruz. Yoksul ailelere güneş enerjisi sisteminden elde ettiğimiz enerjiyle enerji takviyesi yapmak elektrik borcundan kurtarmayı arzuluyoruz. Bunlar yapılabilir şeyler, vizyon projeler ve kesinlikle yapılması gereken projeler.
Diğer çalışmalarımız kırsal alanlarda olacak. Şuanda bin köy bin de mezra iki bin yerleşim yeri bizi bekliyor. 90 yıl boyunca çivi çakılmamış. Köylerin içi tamamen çamur, bataklık içerisinde. Yolları yok, karayolları yapılmamış. Kanalizasyon yok, içme suyu sağlıklı değil. Bu yerleşim yerlerinin alt yapı sorunları bizi bekliyor. 90 yıldır yapılmayan hizmeti biz önümüzdeki dönemlerde yapacağız. 90 yıldır merkezi hükümetin ilgilenmediği bir alan bu yüzden yükümüz ağır.

Kent merkezinde de şuan da bizim yeni kentleşme alanlarımızın hiçbir alt yapı sorunu yok, son derece sağlıklı bir kentleşme var. Eski yerleşim yerlerini de kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Fakat kentsel dönüşüm Türkiye'de bir yanlış politikaların uygulama alanına dönüştü. Bu nedenle de biz buna yerinden dönüşüm diyoruz. Yani halkımıza şunun güvencesini veriyoruz. Hiç kimse mağdur olmayacak, buralar rant alanına dönüşmeyecek, halkın kendi iradesiyle karar vermediği hiçbir uygulama yapılmayacak. Halkın desteğiyle, katkısı ve kararıyla biz yerinden dönüşüm projelerini hayata geçireceğiz.

Bunun dışında şehirde ve ilçelerimizde sosyal politikalarda önceliğimiz olacak. Yoksullukla mücadele, ekonomik hayatı güçlendirebilecek meslek edindirme faaliyetleri, alternatif ekonomik model arayışları önceliğimiz olacak. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar içerisinde İpek böcekçiliğini geliştirme, Bazalt taşımız var bunu sanayiye dönüştürme, süt ürünleri entegre tesisleri kurma, yem fabrikası kurma gibi doğrudan istihdam oluşturacak çalışmalar yapacağız. Burada belediyenin rolü son derece önemli. Bazılarını doğrudan kendisi hayata geçirecek bazılarını da destek politikası izleyecek. Önümüzdeki dönem biz bu kentin ekonomik sorunlarını çözme konusunda halkın karşısına güçlü projelerimiz ile çıkacağız.

Diyarbakır'da son durum nedir?

Şuanda 10 bini aşkın arkadaşımızı köy, mahalle komisyonları olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Yani anketleri 2 bin kişi ile yapıyorlar bizim 10 bini aşkın arkadaşımız sahada bire bir görüşüyor. Biz bunların haftalık raporlarını alıyoruz. Son derece güçlü bir çalışma yürütülüyor ve halkın çok büyük bir teveccühünü, beklentisini görüyoruz. Biz %70 hedefliyoruz aslında bu bir hedef değil bugünden itibaren gerçekleşmiş bir durumdur bize gelen bilgiler bunu gösteriyor. Bunun üzerine çıkma ihtimalimiz bile var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber