İlahiyat Fakültesi Mezunlarına İlişkin Haberler Yanlıştır

26/05/2006 tarihinde Anadolu Ajansı tarafından servis edilen "İlahiyat fakültesi mezunları öğretmen olamayacak" başlıklı bir haber, aynı başlıkla sitemizde de yer almıştır. Ancak YÖK Genel Kurulu kararı henüz yayımlanmamış olmasına rağmen haberin hem başlığında hem de içeriğinde bazı yanlışlıklar bulunmaktadır. Konuya ilişkin detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

1- YÖK Genel Kurulunun kararı İlahiyat fakültelerinin altında yer alan 'ilköğretim din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği' bölümlerini eğitim fakülteleri altına alınmasına ilişkindir.

2- Daha önce imam-hatip lisesi mezunları "İlköğretim din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü"nü tercih ederken 0,24'lük ek katsayıdan yararlanmaktaydı. Yeni yapılan düzenlemeye göre bu yıldan itibaren bu bölümü tercih edecek imam hatip lisesi mezunlarına ek katsayı verilmeyecektir. Ek katsayı artık anadolu öğretmen lisesi veya öğretmen lisesi mezunu olup, "İlköğretim din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü"nü tercih edeceklere verilecektir.

3- YÖK'ün kararı "İlköğretim din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü"nü tercih edecek imam hatip liselerini etkilemektedir.

4- Öğretmenlik kadrolarına kimlerin atanacağına Milli eğitim Bakanlığınca karar verilmektedir. Son düzenelme 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile yapılmıştır.

119 sayılı Karara göre;

a- Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenliğine; İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (ki bu bölüm mezunları İlköğretim kurumlarına atanabilmektedir.) ve İlâhiyat Fakültesi mezunları atanabilmektedir. İlahiyat fakültesi mezunlarının bu bölüm öğretmenliğine atanabilmesi için Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamış olması gerekmektedir.

b- İmam- Hatip Liselerindeki Meslek Dersi öğretmenliğine İlahiyat fakültesi mezunları atanabilmektedir.

c- İmam- Hatip Liselerindeki Meslek Dersleri Arapça öğretmenliğine önce Arapça Öğretmenliği ve Arap Dili ve Edebiyatı (Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamış olanlar) mezunları, ihtiyacın karşılanaması halinde ise Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamış olan İlahiyat fakültesi mezunları atanabilmektedir.

d- Potansiyel adaylarla ihtiyacın karşılanamadığı atama dönemleriyle sınırlı olmak ve belirtilen nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla; Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olan İlahiyat fakültesi mezunları da, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde, pedagojik yönden eksiklikleri daha sonra tamamlatılmak üzere alan öğretmenliklerine atanabilmektedir.

5- Öğretmenliğe kaynak olarak atanacak bölümleri belirleyen 119 sayılı Kararda Talim ve Terbiye Kurulunca yeni bir düzenleme yapılmayana dek yukarıdaki açıklamalarda bir değişiklik olmayacaktır.

Yani şuan itibariyle uygulamada bir değişiklik olmayıp, YÖK'ün kararı imam hatip lisesi mezunlarını etkileyecek niteliktedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber