Çalışma takviminde, okulun son günü, ders günü olmaktan çıkartılmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKULLARDA SON DERS GÜNÜ KARNELER NE ZAMAN VERİLMELİ?

Ülkemizde ilk ve ortaöğretim kurumlarında yaklaşık 13 milyon öğrenci eğitim görmekte ve bu öğrencilere 1.ve 2.yarıyılda olmak üzere son ders gününde karne verilmektedir.

Çalışma takvimine göre son ders günü(karne günü) de ders günü olarak görülür, yani o gün de son derse kadar resmi olarak ders devam ediyor görünür. Bu nedenle son gün için de ders yapılmış gibi ek ders ücretleri tahakkuk ettirilir. Ancak ülkemizde son gün genelde sabahtan 10.00, 11.00 gibi karneler verilir ve öğrenciler evlerine gönderilir. Bu gayri resmi uygulama legal değildir ama kimse (milli eğitim müdürleri, müfettişler vs.)de ses çıkarmaz. Hatta milli eğitim bakanımız bile son ders günü gittiği bir okulda saat 10.larda karne verme işlemini bizzat başlatmıştır.

Kimsenin ses çıkarmadığı bu illegal uygulama işler yolunda giderken sorun olmaz, ancak okuldan erken ayrılan öğrencilerin başına bir kaza geldiğinde okul idareci ve öğretmenleri günah keçisi olarak ele alınır ve yıllarca ceza mahkemelerinde süründürülürler.(Bunun birçok örneği mevcuttur)

NE YAPILMALI?

1.Son gün ülkemizde hiçbir okulda ders yapılmadığı malumdur, son gün çalışma takviminde ders günü olmaktan çıkartılmalı, "karne günü okul idaresince uygun bulunan saate karneler verilir? düzenlemesi yapılmalıdır.

2.Son gün akşama kadar çocukları okulda tutmak ve karneyi son derste vermek de (psikolojik olarak ders yapılamadığı için) çocuklara işkence etmek manasına gelmektedir.

3.Halihazırdaki illegal uygulama (karnelerin erken verilmesi ve o gün ders yapılıyormuş gibi gösterilmesi) okul idarecilerini büyük bir riske sokmakta, karneleri son derse kadar vermeyen idarecilerle veliler arasında (diğer okullarda genelde erken verildiğinden) tartışmalar yaşanmaktadır.

Bakanlığımıza arz olunur.

Yiğitalp ŞEN/Okul Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber