SES'in Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirmelerinin İptaline İlişkin Açtığı Davanın Değerlendirmesi

Haber Giriş : 26 Ocak 2004 00:06, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:50
SES'in Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirmelerinin İptaline İlişkin Açtığı Davanın Değerlendirmesi

SES'in Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirmelerinin İptaline İlişkin Açtığı Davanın Değerlendirmesi

Sağlık Bakanlığınca, MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılan "Sözleşmeli Sağlık Personeli Sınavı" hem sınav esnasında yaşanan "üç yanlışın bir doğruyu götürmesi" skandalı hem de taban puan konulmaması nedeniyle yerleştirmeleri yapılan sıfır puanlı adaylar nedeniyle Türkiye kamuoyunu uzun süre meşgul etmiştir.

Diğer taraftan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasınca yerleştirmenin iptali yönünde Danıştay'a dava açılmıştır. Ancak SES'in sitesinde yapılan açıklamaya göre, sendikanın, yerleştirmelerin temel mantığını gözden kaçırarak dava açtığı görülmektedir. Zira daha önce de açıkladığımız üzere, sözleşmeli sağlık personeli yerleştirmelerinde branşlar bazında taban puan konulmamıştır. Taban puan konulmadığı için de bilgisayar yerleştirme programı, sıfır puanları da diğer puanlar gibi bir "puan" olarak algılamıştır. Tercih yapılan birim bazında en yüksek puan alan kişinin atamasının yapılmasının yerleştirmenin en temel mantığı olduğu düşünüldüğünde, (sıfır puan alan kişi dahi olsa -zira bilgisayar sıfırı da bir puan olarak algılamıştır-) tercih ettiği hizmet birimine başka hiç bir adayın bu birimi tercih etmemesinden dolayı atanan sıfır puanlı adaylardan dolayı tüm yerleştirme işlemlerini kayırma olarak adlandımak ve bunları bir dava dilekçesine konu etmek, eksik bir değerlendirmedir.

Bu nedenle, daha yüksek puan almış adaylarla aynı hizmet birimlerini tercih etmiş ve bu nedenle açıkta kalmış adaylardan veya başka hiç kimsenin tercih etmemesi nedeniyle atamaları yapılan sıfır puanlı adaylardan bahisle açılacak dava, (kesin bir şey söyleyememekle birlikte), bize göre olumsuz sonuçlanacaktır. Bu davayı yakından takip eden adayların çok fazla umutlanmaması amacıyla yaptığımız bu açıklama, umarız yerleştirmelerin mantığına ilişkin olarak yaptığımız son açıklama olur.

SES'in açtığı davaya ilişkin olarak kamuoyuna yaptığı açıklama için tıklayın.


http://www.ses.org.tr/sinav.htm

SES GENEL BAŞKANI İSMAİL H. TOMBUL'UN 07.01.2004 TARİHİNDE, SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ SINAVININ İPTALİ İSTEMİ İLE AÇTIĞIMIZ DAVAYA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI METNİDİR.

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Mensupları;

Sağlık Bakanlığının yaptırdığı Sözleşmeli Sağlık Personeli Seçme ve Yerleştirme sınav sonuçları 29.12.2003 tarihinde www.meb.gov.tr adresinde açıklandı. Açıklama ile birlikte sınava girmiş on binlerce sağlık emekçisi haklı itirazlarını yükseltmeye başladı. Sınav sonuçlarını incelediğimizde, sınavdan çok kura yada kayırma diyebileceğimiz bir yerleştirme işlemi yapıldığı görülmektedir.

Sınav kılavuzu ve yönetmeliğe göre adayların 5 tercihte bulunabilecekleri ve tercihleri dışında puanlarına göre yerleştirilmek istemeleri halinde yerleşme hakkı olduğu açıkça belirtilmektedir. Adayların neredeyse tamamı tercihlerinin yanı sıra puanlarına göre de herhangi bir yere yerleşmek istediklerini beyan etmelerine rağmen ?50?'nin üzerinde puan alıp da yerleştirilmeyen; ?0? ve ?50?nin altında puan alıp yerleşenler olduğu görülmektedir. Örneğin; aday numarası 48376902290 olan bir sağlık emekçisi 22.023 puan alarak yerleştiği halde, aynı yeri tercih eden aday numarası 2575755990 olan diğer kişi 50.028 puan aldığı halde yerleşemedi. Ayrıca yüzlerce kişi ?0? puan aldığı halde çeşitli yerlere yerleştirildi. Elimizde konuyla ilgili çeşitli listeler mevcuttur.

Usulsüz olan bu sınavın iptal edilmesi amacıyla sendika olarak Danıştay'a dava açıyoruz. Bu davamızda ayrıca memur ve işçi sayılmayan sözleşmeli sağlık personelinin istihdam biçiminin Anayasaya aykırılığını ileri sürerek bu kişilere iş güvencesi tanıyacak, yasal düzenleme sonucunu doğuracak şekilde yargının karar vermesini bekliyoruz. Anayasa Mahkemesinin memur ve işçi sayılmayan sözleşmeli sağlık personeli ile ilgili daha önce vermiş olduğu iptal kararları mevcuttur.

Değerli basın çalışanları;

Sendikamız bir yandan usulsüzlüğün giderilmesi için mücadele etmekte, bir yandan da bu kişilerin kadrolu sağlık personeli olması için çaba göstermektedir.

Bu sınavla birlikte yaşananlar AKP hükümetinin Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve Personel Rejimi tartışmalarıyla getirmek istediği sözleşmeli personel istihdamını içeren yeni uygulamaların keyfiyete dayalı siyasal kadrolaşmayı sağlayacak düzenlemeler olduğu bir kez daha görülmüştür.

Sağlık Bakanlığını bu haksızlıkları ortadan kaldırmak için sınavı iptal etmeye, sağlık emekçilerinin iş güvencesini koruyacak ve özendirme yolu ile görevlendirmeye olanak tanıyacak düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber