İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Avukatların soruşturma dosyası yetkisi kısıtlanıyor

Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürme durumunda avukatın dosya içeriğini incelemesi ya da belge örneği alması yetkisini kısıtlayan kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2014 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Avukatların soruşturma dosyası yetkisi kısıtlanıyor

Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürme durumunda, avukatların dosya içeriğini inceleme ya da belge örneği alma yetkisi kısıtlanabilecek.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can'ın soruşturmanın gizliliğinde avukatların belge ve bilgilere ulaşmasını engelleyen tek maddelik Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni kabul etti.

Avukatlara soruşturma dosyasının içeriğine ulaşma imkanı tanıyan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesinin geçtiğimiz Şubat ayında değiştirildiğini ve bunu "reform" olarak nitelediklerini anlatan Can, "Geldiğimiz noktada biraz acele ettiğimiz kanaatindeyim. Soruşturmanın başlamasından kamu davasının kabul edilmesine kadar geçen sürede soruşturmalar aleniyete dönüştü" dedi.

Düzenlemenin, "soruşturmanın gizliliği" ilkesini öngören maddeyle uyumlu hale gelmesi gerektiğini dile getiren Can, "Avukatların dosyayı inceleme hakkı suistimale dönüştü. Uygulamada sorunlar yaşanmaya ve soruşturmalar deşifre edilmeye başlandı" diye konuştu.

-"Hangi soruşturma ifşa edildi?"

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Can'ın uygulamada yaşanan soranlara değindiğini ifade ederek, "Bu düzenleme şubat sonunda kabul edildi. Geçen 3 ayda bir soruşturma yapıldı da ifşa mı edildi? Hangi soruşturmada sorun çıktı?" diye sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de iktidarın 17 ve 25 Aralık operasyonlarında paniğe kapıldığını savunarak, "soruşturma dosyalarında ne var, ne yok görelim" diye değişiklik yapıldığını ve amaca ulaşıldığını söyledi. Dibek, "Bu saatten sonra, 'hazırlıklarımızı da yapıyoruz, cemaate operasyon yapacağız. Cemaat dosyaları görmesin' diyorsunuz" ifadesini kullandı.

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu ise tekrar önceki düzenlemeye dönülmesiyle ilgili, "İradenizi 5-6 ayda bu kadar saptıracak ne oldu" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da AK Parti iktidarında konjonktüre ve kişiye göre yasa çıkarma anlayışının gelenekselleştiğini savunarak, "Hukuk bir gün herkese lazımdır sözü artık anlamını yitirdi. Bugün artık hukuk, egemene lazım hale getirildi. Bu, geleceğe çok kötümser bakmamıza neden olacak tablodur" diye konuştu.

Aldan, Cumhuriyet savcılarının soruşturmanın amacı gerçekleştiği andan itibaren gizliliği kaldırması şartının getirilmesini önererek, savunmanın önüne engel konulmamasını istedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da düzenlemenin bu haliyle kalmasından yana olduklarını söyledi.

- "Savcılıklardan birçok talep geliyor"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlarken, sözlerine, "Birkaç ay önce kaldırdığımız konuyu aynen getirip 'evet' demek benim açımdan da zor" diye başladı.

Muhalefetin değerli eleştiri ve önerilerde bulunduğunu belirten Bozdağ, düzenlemenin somutlaştırılabileceğini ve Genel Kurul'da değişiklik yapılmasına karşı olmadığını kaydetti.

Soruşturma dosyalarına avukatların erişiminden sonra iki farklı uygulama ortaya çıktığını anlatan Bozdağ, "Suçu alışkanlık haline getiren kişilerin avukatları, KCK, PKK, terör örgütleri ve onlarla alakalı konularda avukatlar dilekçe veriyor. Bazı savcılar 'soruşturma gizlidir' diyor, dosyadan örnek vermiyor, bazı savcılar 'alenidir' diyor, bütün evrakları veriyor. Şu anda ortaya çıkan fotoğrafta uyuşturucu tacirlerine yönelik, terörle ilgili konularda etkin mücadele imkanı kalmadı. Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve birçok savcılıktan bize birçok talep geliyor" diye konuştu.

Bozdağ, Paris'te öldürülen üç terör örgütü üyesiyle ilgili olarak hem Fransa'da hem Türkiye'de soruşturma yürütüldüğünü anlatarak, "Aileler Fransa'dan bilgiye vakıf olamadılar, Türkiye'den aldılar mı bilmiyorum" dedi.

Savcıların gizli soruşturma imkanı kalmadığını vurgulayan Bozdağ, suçların gerçek anlamda soruşturulması için zorunluluktan bu düzenlemeyi getirdiklerini belirtti.

Bozdağ, teklif üzerinde Genel Kurul aşamasında iyileştirme yapılabileceğini ifade ederek, "Deliller toplanırken savunma hakkının kısıtlanmasına gönlüm razı olmaz" diye konuştu.

- Şubat'ta değişmişti

Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile getirilen düzenleme, geçtiğimiz Şubat ayında kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yürürlükten kaldırılmıştı.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, soruşturmanın gizliliği nedeniyle avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesi ve belgelerin örneğini almasının yolu açılmıştı.

AK Parti'li Can'ın teklifiyle tekrar eski düzenlemeye dönülüyor.

Buna göre, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek.

Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanakla bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar için bu kısıtlama uygulanmayacak.

Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilecek, bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız alabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber