RAM'lere alan uzmanı yöneticiler başvurabilmeli

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YENİ YÖNETİCİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNİN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Rehberlik ve araştırma merkezlerinin işleyişine bakıldığında; eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine ilişkin gerekli her türlü çalışmalarla birlikte ildeki özel eğitim gerektiren bireylerin tanılanmaları ve bu bireylere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il ve ilçelerde rehberlik ve araştırma merkezi/merkezlerince yürütüldüğü belirtilmiştir. Bu tür çalışmalarda gerek idari kadro gerek öğretim kadrosunun çalışmalarını daha işlevsel ve daha etkili yürütmeleri için alan mezunu olmaları gerekmektedir.

Rehberlik ve araştırma merkezleri birey ekseninden hareket eder. Ve her bireyin fiziksel, zihinsel, duygusal durumu ne olursa olsun her bireyin önemli olduğu vurgulanır. Bu alanda çalışırken gerek alan eğitiminin, gerek insanlarla iletişimin, empatik iletişimin çalışacak bireylerde mevcut olması gerekmektedir. RAM'lar okul değildir. RAM'lar psikolojik danışma ve özel eğitim hizmetlerinin yürütüldüğü uzmanlık alanlarıdır.

Milli Eğitim Bakanlığının yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin değişmesiyle artık RAM'lara yönetmelikte ?öğrencisi olmayan kurumlar hariç olmak üzere? şeklinde yapılan düzenlemeyle alan uzmanı olmayan herhangi bir alan mezunu yöneticiler de başvuru yapabilmektedirler. Eskiden buralara sadece alan uzmanı yöneticiler başvuru yapabilmekteydi. Oysa şimdi yönetmeliğin son haliyle sınıf öğretmenliği, beden eğitimi, resim, matematik ve diğer alanlardan başvuru yapılıp atanabilmektedir. Yönetmelikte yapılan bu düzenleme Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. maddesiyle çakışmaktadır. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. maddesinde "rehberlik araştırma merkezlerinde görev alacak asil veya vekaleten atanacak müdür veya müdür yardımcılarının lisans düzeyinde Rehberlik ve Özel eğitim alanından mezun olması esası aranır" denmektedir. Ayrıca Yeni Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5.Maddesi, Eğitim Kurumu Yöneticiliklerine Atamalarda Esas Alınacak Temel İlkelerin (b) fıkrasında, ?Atama ve Yer Değiştirmelerde Norm Kadro Esasları göz önündü bulundurulur? denilmektedir.

Yeni Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılacak olan atamaların alan dışından yapılmaması gerekmektedir. Yapılacak atamalar hem yönetmeliğin 5. maddesinin (b) fıkrası gereği, hem de Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. maddesiyle çakışmasından dolayı yapılmamalıdır. Yapılacak bu atamaların son dönemlerde yeni açılan rehberlik araştırma merkezlerine yapılacak olan bu denli atamalar buralarda yürütülmesi hedeflenen rehberlik ve özel eğitim hizmetlerini daha başlamadan baltalayacaktır. Çünkü, rehberlik alanı uzmanlık ister ve yeni açılan bu merkezlerde hala personel ve sistem sıkıntısı yaşanmaktadır, o yüzden de buralarda alan dışı yöneticilerin rehberlik hizmetlerini yürütmesi imkansızdır; öyle ki, rehberlik araştırma merkezlerinde yürütülmesi gereken komisyon çalışmaları, çerçeve programlarının hazırlanması, özel eğitim hizmetlerine yönelik tanılama ve yönlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi, anketlerin hazırlanması, envanterlerin hazırlanması ve uygulanması, hizmetiçi faaliyetlerinin programlanması ve yapılan yanlışlıklara ve eksik uygulamalara müdahale etmek noktasında bu alanda yetişmiş uzman yönetici ve personellerle sağlanabilir. Düşünebiliyor musunuz, yukarıda ifade edilen tüm faaliyetlerin planlanması ve ortaya çıkabilecek aksaklıkların giderilmesini bir sınıf öğretmeni alanı yöneticinin yada herhangi bir alandan mezun bir yöneticinin bu sistemi yürütmesini, tüm bunların yürütülmesi imkansız olmakla birlikte alan alt yapısının vermiş olduğu yoksunlukla yetersiz kalacaklardır. Danışmanlık hizmetleri profesyonellik arz etmektedir. Acemi ellerde bu hizmetlerden sağlıklı verim alınması imkansızdır. RAM'larda aileler, engelli bireyler, öğretmenler ve çocuklarımız hizmet alacaklardır. Buralara yapılan alan dışı atamalar rehberlik ve danışmanlık anlayışından yoksun yöneticilerle yürütülemez. Herkes uzmanlık alanlarında faaliyet göstermeli yoksa bu tarz atamalar ülke ve toplum olarak kaybetmemize neden olacaktır.

Bakanlığımız personel genel müdürlüğünün yönetmelikte en azından rehberlik araştırma merkezlerinin durumlarına açıklık getirerek bu konuda bir düzenlemede bulunmasını temenni ediyoruz.

Haberi Gönder yoluyla haberi yazan: Mavi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber