TCK 152 ve 265 değişecek

SON yaşanan şiddet ve vandalizm olayları nedeniyle güvenlik kanunlarında değişikliğe gidilecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Ekim 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TCK 152 ve 265 değişecek

NEVİN BİLGİN

Hükümet bu konuda kapsamlı bir paket hazırlayarak Meclis'e göndererek seçim öncesinde yasalaşmasını sağlayacak. Pakette polisin yetkilerinin arttırılması ve tutukluluk sürelerine ilişkin de düzenlemeler olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK yandaşlarının son günlerde tırmandırdığı şiddet olayları karşısında yeni yasal değişikliklere işaret etmişti.

TCK 152 ve 265 değişecek

Hükümet yeni güvenlik paketi hazırlama konusunda düğmeye bastı. Terörle Mücadele Yasası'nda yapılacak değişiklikle polisin olaylara müdahale konusundaki yetkisi arttırılacak. TCK'nın 152 (mala zarar verme) ve 265. (görevi yaptırmamak için direnme) maddeleri değiştirilecek.

Meydanlarda olay çıkaran, yakıp yıkan, Vandalizm yapanlara karşı güvenlik kuvvetleri sert önlem alabilecek. Kamu malına zarar verilmesi halinde cezalar arttırılacak. Eylemlere katılanlar tutuksuz değil, tutuklu olarak yargılanacak. Eylemlere katılan kişilerin yüzlerini kimlik gizlemek amacıyla örtmesi, özel üniforma vs giymesi durumlarında cezaların arttırılması sağlanacak.


Teröre karşı sert yasa geliyor

Nuray BABACAN/ HÜRRİYET

Hükümet, Kobani krizinden sonra yaşanan eylemlerin ardından polisin yetkilerini artıran paketi yeniden gündemine aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis gündemine getirileceğini açıkladığı 'güvenlik paketi'nde 'tutuklu yargılamanın genişletilmesi' ve 'polise önleyici gözaltı yetkisi' gibi daha önce de tartışma yaratan düzenlemeler yer alıyor. İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan güvenlik paketi taslağı, kamuoyunda 'polis devleti' eleştirilerine hedef olmuştu. TBMM'de bekleyen Silah Tasarısı'nın içindeki bazı maddelerin de yeni pakete taşınması planlıyor. Genelkurmay, MİT çalışanlarına getirilen yasal zırh benzeri bir düzenlemenin Askeri Ceza Kanunu'na eklenmesini istiyor. Bu talebe sıcak bakan hükümetin, yeni düzenlemeye buna ilişkin hüküm koymayı tartıştığı bildirildi.

TUTUKLU YARGILAMA

Polisin toplumsal olaylardaki yetkisini artırmayı öngören düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM'nin çalışmaya başlamasıyla yeniden tartışma konusu olacağı belirtiliyor. Çalışmada, "Polisin yetkilerinin artırılması, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezasının yükseltilmesi ile 2 yılın altında olan bazı cezalarda da tutuklu yargılanma" gibi başlıkların bulunduğu kaydediliyor. Çalışmada, daha önce taslak olarak hazırlanan ancak çok tartışılan, halen hakim ve savcı talebiyle uygulanan önleme gözaltılarını 12-24 saate kadar polisin yapmasına ilişkin düzenlemenin de yer alacağı ifade ediliyor. Polise, 'Eylem yapma ve olay çıkarma olasılığı olanları' doğrudan gözaltına alma yetkisi veren bu düzenlemenin uygulanma olasılığı bile tartışma yaratmıştı. Mevcut uygulamada önleyici gözaltı için hakim veya savcının talebi gerekiyor.

CEZA ARTTIRIMI

Düzenlemeyle, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezaları da artırılacak. Türk Ceza Kanunu'nun "Mala zarar vermenin nitelikli halleri" başlıklı 152'nci maddesiyle, "Görevi yaptırmamak için direnme" başlıklı 265'inci maddesi yeniden düzenlenecek. Bu maddelerde öngörülen cezalar artırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber