Savaş suçu dinlenecek

Meclis Komisyonu'nda görüşülen 'yargı paketi'nde, Türk Ceza Kanunu'nun savaş suçunu düzenleyen maddelerin de önemli değişiklik yapılıyor. Düzenlemeye göre olası savaş tehdidinde şüphelilerin telefonları dinlenecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2014 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savaş suçu dinlenecek

BAHAR ATAKAN

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi salı gününe ertelenen yargı paketindeki yeni düzenlemeye göre "olası savaş tehdidi" durumunda şüpheli olarak belirlenen kişilerin telefonları dinlenecek, kayda alınacak ve sinyal bilgileri tespit edilebilecek. Düzenlemeye göre Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca "yabancı bir devlete karşı asker topladığından, düşmanla işbirliği yaptığından" şüphelenilen kişiler dinleme yoluyla takibe alınacak. CHP'nin savcı kökenli isimlerinden CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "Türkiye hiçbir zaman olası bir savaşı özellikle adli yönden tehdit olarak görmedi" dedi

Yargı paketinin 25. maddesiyle, "devletin güvenliğine karşı işlenen" suçları düzenleyen TCK'nın 302, 303, 304, 305, 306, 307 ve 308. maddelerine 'dinleme' getiriliyor. Düzenlemeyi değerlendiren CHP'li Aldan, şunları kaydetti:

'Önemli bir işaret'

"Geçmişten bu yana telefon dinlemelerinde genellikle savaş suçları kapsama alınmazdı. Silahlı örgüt alınırdı, kaçakçılık alınırdı. TCK'da 302. maddeden başlayan 308'e kadar olan maddeler hep savaşa ilişkindir. Şimdi onlara dinleme getirildi. Buna neden gerek duyuldu? Şimdiye kadar Türkiye'nin bir savaş ortamı yaşamayacağı düşünülürdü. MİT, bu tip dış tehditlere yönelik olarak istihbari dinleme yapardı. Önleyici dinleme yapardı. Şimdi bunun dinlenebilecek suçlar kapsamına alınması çok üzerinde durulması gereken bir şey. Türkiye'nin önümüzdeki dönemine bir işaret."

'İlk kez oluyor'

TCK'nın 302. maddesiyle ilgili ise Aldan şunları söyledi:

"302. madde aslında PKK düzenlemesidir. Burada 'devletin bağımsızlığını zayıflatmak' ibaresi var. Buna her şeyi sokabilirsiniz sadece PKK değil. Adana'daki TIR'ların aranmasını da buraya sokabilirsiniz. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kıbrıs harekatını hariç tutarsak, ki o zaman da dinleme yoktu, Türkiye hiçbir zaman olası bir savaşı tehdit olarak görmedi özellikle adli yönden. Acaba IŞİD Türkiye'de asker mi topluyor? Buna mı yönelik? Bütün o maddelere bakarsanız hepsi savaşa yöneliktir. İlk kez bunu görüyoruz."

Asker toplama suçu

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Düşmanla işbirliği yapmak" başlığı altındaki 303-308. maddelerinde savaş suçlarına ilişkin verilecek hapis cezaları düzenleniyor. 303. maddeye göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile savaş halinde olan devletin ordusunda hizmet kabul eden, düşman devletin yanında Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı silahlı mücadeleye giren vatandaşa, müebbet hapis cezası verilmesi öngörülüyor. 306. maddeyle Türkiye Devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan kimseye beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilmesi düzenleniyor.

Salı görüşülecek

Yeni yargı paketi, 21 Ekim Salı günü TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Komisyon söz konusu teklifi görüşmek üzere 15 Ekim Çarşamba günü toplanmış, ancak daha önce verilen, hakim ve savcıların özlük haklarında düzenlemeyi de içeren başka bir teklifle birleştirilmesi için toplantıyı ertelemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber