18 maden işçisini kurtarma çalışmaları sürüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmasının gece boyunca süreceğini belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2014 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
18 maden işçisini kurtarma çalışmaları sürüyor

00:48- Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması

- AFAD:
"Acil durum müdahale çalışmalarının etkin yönetilmesine yardımcı olacak AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi olay mahalline konuşlandı. Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı"
- "Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor"
ANKARA (AA) - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin, mobil koordinasyon merkezinin bölgede konuşlandığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda gece boyunca da devam edeceği belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları ile birlikte AFAD Başkanının da müdahale çalışmalarını yerinden yönetmek üzere alanda bulunduğu kaydedildi.

"Olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere 16 işçinin göçük altından sağ kurtulduğu kazada, arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda gece boyunca da sürecek" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Acil durum müdahale çalışmalarının etkin yönetilmesine yardımcı olacak AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi de olay mahalline konuşlandı. Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. Karaman, Konya, Mersin, Adana, Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD arama kurtarma ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor.

Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin; "Maden ocağına dolan suyun miktarı yaklaşık 10 bin metreküp. Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak" dedi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenek Cenne Linyit İşletmelerinde elim bir kaza yaşandığını belirtti.

Şu anda 18 işçinin yer altında olduğunu ifade eden Yıldız, sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu bildirdi.

Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."

Çalışmalar gece boyu devam edecek

Ermenek bölgesinde 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi.

Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkıyatı yapılıyor. Şu anda pompanın bir tanesi çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkıyatını yapıyoruz. Montajıyla beraber daha hızlı, daha seri bir işlem yapmış olacağız. Ben kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" diye konuştu.

Bir gazetecinin; "18 işçi yer altındayken, çalışmaları izleyip bundan memnuniyet duyduğunuz söyleniyor" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

"Arkadaşlar memnuniyet duyulacak bir durum değil. Üzüntülüyüz ve burası sıkıntılı bir ortam. Şu anda işçi arkadaşlarımıza ulaşabilmekle ilgili mücadele veriyoruz. Bizim izlediğimiz görüntüler, su seviyesiyle alakalı AFAD'ın tespit ettiği görüntülerdir. 2 saatte bir metrelik bir yükselme var. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız. Hükümetimiz tüm kurumlarıyla beraber burada gerekenleri yapıyor."

Maden ocağı daha önce kapatılmış

Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Yıldız, "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır ama bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak" ifadelerini kullandı.

Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor" dedi.

Yıldız, "Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber