Ermenek'teki denetimlerde 8 eksiklik bulunmuş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: - "Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2014 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ermenek'teki denetimlerde 8 eksiklik bulunmuş

Çelik, Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında yaşanan kazaya ilişkin incelemelerde bulunurken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kazanın nedeni ve madende ne gibi eksiklikler bulunduğu yönündeki soruya karşılık Çelik, "18 kardeşimiz yerin altındayken yapılanları, yapılacakları konuşmak şu anın meselesi değil, bunlara biraz daha normale döndükten sonra bakalım. Hayırlı haberler bekliyoruz, inşallah gelirse ona göre rahat konuşabiliriz" diye konuştu.

Madende yapılan teftişlere ilişkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:

"Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş.

Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliği ihtiva ediyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.

Ocağa 10 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz. Teftişle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli. Bunlara ilgili bir şey midir, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek."

Bakan Çelik, şu andaki yoğun çalışmaların amacının hiç olmazsa 24 saat içerisinde suyun tahliyesini sağlayıp, kaynağın tespit edilmesi olduğunu ifade etti.

İş yerinin risk değerlendirmesiyle henüz olmayan, muhtemel riskleri değerlendirme zorunluluğu olduğuna dikkati çeken Çelik, "Burada bundan sorumlu insanlar var. İş yeri sahibi bundan sorumlu, görevliler var burada bunları değerlendirmeleri zorunlu. Suyun kaynağını ve nedenini tespit etmeden bir şey söylemek doğru olmaz" dedi.

Ocakta daha önce de benzer sorunlar yaşandığı iddialarının hatırlatılması üzerine Çelik, "Bize öyle bir şey iletilmedi. Bize böyle bir şikayet gelmiş değil. Programlı teftişlerde böyle bir şey iletilmişse ve bunun neticesinde bu olmuşsa ki şu anda bilmiyoruz, sorumlular ortaya çıkacaktır" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber