33 ve 35'e Göre Görevlendirilenler Ne Yapacak?

Akademik personel, 2547 sayılı Kanunun 33'üncü maddesine göre yurt dışına, 35'inci maddesine göre de yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarına lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla gönderilebilmektedir. Bu eğitimlerini çeşitli nedenlerle tamamlayamadıkları için kadrolarıyla ilişiği kesinler ve haklarında borç takibi başlatılanlara ilişkin olarak af getiren Kanun, 8 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5535 sayılı Kanunun 08/07/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu bu Kanun ile 2547 sayılı Kanuna 53 ve 54 numaralı olmak üzere iki önemli geçici madde eklenmiştir.

Eklenen bu geçici maddeler 33 üncü maddeye göre lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt dışına gönderilenler ile 35 inci maddeye göre yurt içinde başka bir üniversiteye lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla gönderilenlerden veya üniversitelerinde görev yapanlara belirli haklar getirmektedir.

1- KİMLER YARARLANACAK?

- 33 üncü maddeye göre lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt dışına gönderilenler ile
- 35 inci maddeye göre yurt içinde başka bir üniversiteye lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla gönderilenler veya üniversitelerinde görev yapanlar

2- HANGİ DURUMDAKİLER BAŞVURABİLECEK?

08/07/2006 tarihinde kadar,
a) Lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt dışında kalmaları gereken süre içerisinde öğrenimlerini tamamlayamamaları nedeniyle kadroları ile ilişikleri kesilenler veya ilişiği kesilmeyip devam edenler ile başka bir kamu kurumuna naklen atananlar,
b) Eğitimin herhangi bir aşamasında, her ne sebeple olursa olsun Türkiye'ye çağrılmış olanlar,
c) Lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt içindeki başka bir üniversitede kalmaları gereken süre içerisinde öğrenimlerini tamamlayamamaları nedeniyle kadroları ile ilişikleri kesilenler,
d) Eğitimlerinin herhangi bir aşamasında istifa etmiş olmaları nedeniyle kadrolarıyla ilişikleri kesilenler, sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayıp çekilmiş sayılanlar ile görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar,
e) Herhangi bir üniversitede görev yaparken yeniden atanmamak suretiyle üniversite ile ilişiği kesilenler,

3- BU DURUMDAKİLERE HANGİ HAKLAR VERİLMİŞTİR?

a- YÖK'e başvurulabilir

Madde metnine göre bu durumdakiler (2 nolu bölümde belirtilenler) 08/10/2006 tarihine kadar YÖK'e bir dilekçe ile başvurmalıdır. Kişilerin yaptığı başvuru üzerine YÖK 3 ay içerisinde (öncelikle daha önce kadrolarının bulunduğu kurumlar olmak üzere) belirleyeceği yükseköğretim kurumlarındaki durumlara uygun öğretim elemanı kadrolarından birine atanabilir. Ancak bu haktan yararlanabilmek için yukarıda 2 nolu bölümde belirtilen durumda olanların en az yüksek lisans (master) eğitimini başarıyla tamamlamış olanları gerekmektedir.

YÖK tarafından ataması uygun görülmeyenler 60 gün içinde yargı yoluna başvurabileceği gibi Devlet Personel Başkanlığına da başvurabilir. DPB bu halde ilgilileri 6 içinde kamu kurumlarındaki boş kadrolara atayacaktır.

b- Devlet Personel Başkanlığına başvurabilir

YÖK'e başvuru yapabilmek için en az yüksek lisans (master) eğitimini başarıyla tamamlamış olmak gerekmektedir. Yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlayamamış olanlar, 08/10/2006 tarihine kadar Devlet Personel Başkanlığına müracaat etmelidir. Bu halde DPB, ilgilileri kamu kurumlarındaki boş kadrolara atayacaktır.

4- MECBURİ HİZMETİN YERİNE GETİRİLMESİ

Mecburi hizmet, atandıkları kurumlarda, görevini yerine getirir. Bunlar adına öğrenimleri nedeniyle çıkarılmış olan borç tutarlarının takibinden vazgeçilerek tahsilat işlemine son verilir.

ATANIP DA MECBURİ HİZMETİNİ TAMAMLAMAYANLAR

Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde öğretim elemanı veya memur kadrolarına atandıktan sonra yükümlü bulundukları mecburi hizmeti bitirmeden görevlerinden ayrılan veya bir ceza sebebiyle görevine son verilenler ile bu madde kapsamına girdiği halde müracaat etmemeleri veya Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımadıkları için atanamamaları nedeniyle mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin yükümlü tutulacakları tutar, imzaladıkları yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi hükümleri dikkate alınmaksızın ve ilgililere ödeme yapma sonucu doğurmaksızın, kendilerine döviz olarak yapılmış olan her türlü masraflar için;
a) Bunlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 34 üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 5/8/1996 tarihinden sonra yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi alınanlar hakkında, anılan maddenin ikinci fıkrası hükümlerine göre bu Kanunun yayımı tarihinden önceki süreler için faiz uygulanmaksızın hesaplama yapılır.
b) 5/8/1996 tarihinden önce yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi alınanlar hakkında, ilgili adına fiilen ödemenin yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilân edilen efektif satış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek bulunacak tutar ile bu tutara sarf tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen süre için 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere tespit ve ilân edilen kanunî faiz işletilerek hesaplama yapılır. Ancak, bu hükümlere göre hesaplama yapılması sonucunda borçlunun aleyhine bir durum ortaya çıkması halinde (a) bendi hükümleri uygulanır.

Hesaplanan borç miktarı, ilgilinin durumu ve ödettirilecek meblağ dikkate alınarak azamî beş yıla kadar taksitlendirilebilir. Bunların daha önce ödemiş oldukları tutar ile mecburi hizmetlerinde değerlendirilen sürelere isabet eden tutar, anılan madde uyarınca belirlenecek tutardan düşülür."

Kanunun tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber