Listenin bir numarası Fethullah Gülen

Paralel Yapı medyası ve Emniyet'teki uzantılarına dün sabah operasyon yapıldı. Zaman Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alındı Operasyon gerekçesi, Paralel Yapı'nın, Gülen'e muhalif olan Tahşiyeciler grubuna kurduğu komplo... Listenin bir numarası Fethullah Gülen. Ancak ABD'de olduğu için gözaltı kararı çıkmadı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Aralık 2014 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Listenin bir numarası Fethullah Gülen

Nur Cemaati'ne bağlı "Tahşiyeciler" adı verilen gruba, Fethullah Gülen'in talimatıyla 5 yıl önce operasyon yaptırıp onlarca insanı tutuklatanParalel Yapı deşifre oldu. Tahşiyeciler kumpasında yer alan Paralel Yapı'nın emniyet ve basın ayağına dün sabaha karşı operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli 13 kentte düzenlenen operasyonda, aralarında Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. İlk aşamada 31 kişilik gözaltı listesinin bulunduğu dosyanın, 1 numaralı şüphelisi ise Fethullah Gülen. Fakat ABD'de bulunduğu için Gülen hakkında şu aşamada gözaltı kararı yok.

GÜLEN'İN EMİRLERİNİ YAYIN YAPTILAR

Dumanlı ve Karaca'nın ise Pensilvanya'nın talimatlarıyla, gazete yazarlarına ve TV programlarına kumpası destekler nitelikte yayın yaptırdıkları için gözaltına alındıkları belirtildi. Şüpheliler, "devletin egemenliğini ele geçirmek için örgütsel yapı oluşturmak", "iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik" ile suçlanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da belirlenen adreslere saat 05.30 sıralarında operasyon düzenledi. İlk etapta 8 kişi gözaltına alınırken bu sayı ilerleyen saatlerde 27'ye ulaştı. Ergenekon ve Balyoz operasyonlarına imza atan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve dönemin terörle mücadeleden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder de gözaltına alınanlar arasında. Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınması ise Paralel Yapı'nın şovuna dönüştü. Polisler önce sabah saatlerinde Yenibosna'daki Zaman binasına geldi. Ancak kısa süre sonra binadan ayrıldı. Polisin, gözaltı kararını Dumanlı'ya iletip döndüğü öğrenildi. Kapının önüne çıkan Dumanlı ise polislerin, slogan atılmasından rahatsız olduğunu savunarak, "Giyinmiş kuşanmış bekliyorum. Gözaltı ve arama kararı varsa ben niye geleyim. Sayın müdürüm, lütfen gelin ve emanetinizi alın" dedi. Ancak olayın aslı kısa süre sonra anlaşıldı. Dumanlı'nın "polis gazeteyi bastı" şeklinde algı oluşturmak için geceyi evinde değil gazetede geçirdiği ortaya çıktı. Öğle saatlerinde polis ekipleri, Dumanlı'yı gözaltına almak için ikinci kez geldiğinde ise Samanyolu TV, "Türkiye'nin en büyük gazetesine polis baskını" başlığıyla canlı yayına girerken, birçok televizyon da Dumanlı'nın gözaltına alınışını altyazı olarak geçti. Kalabalık grubun "Özgür basın susturulamaz" şeklindeki sloganları ajitatif biçimde ekrandan yansıtıldı. Dumanlı, kalabalık grubun arasından "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla götürüldü. Aralarında, 'Sungurlar' dizisinin yapımcısı Salih Asan, yönetmeni Engin Koç, 'Tek Türkiye' adlı dizinin senaristi Ali Kara'nın da yer aldığı şüphelilerin tamamının evinde veya işyerlerinde arama kararı bulunduğu belirtildi. Bazı şüphelilerin dizi film üzerinden "Tahşiyeciler" hakkında "suç ve delil uydurdukları" kaydedildi. 'Tek Türkiye'nin senaryo ve yapım ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ile Naci Çelik Berksoy, emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

BOMBALARDA POLİSİN PARMAK İZİ ÇIKTI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahşiyeciler davasının iddianamesinde, örgüt faaliyetinde kullanıldığı iddia edilen İstanbul'daki adreslerle ilgili bilgi verilmiş, Bahçelievler'de bulunan ve örgüt evi olarak lanse edilen yerde yapılan aramalarda, 2 el bombası, 1 el bombası gövdesi, çok sayıda fişek, kitaplar ve krokilerin bulunduğu ileri sürülmüştü. Silah ve diğer mühimmatların üzerinde sanıkların parmak izine rastlanmazken, operasyonu yapan polislerin parmak izi saptanmıştı. Polisler ise kendini, "Arama yaparken kullandığımız eldivenler yıprandığı için parmak izimiz çıkmıştır" diye savunmuştu.

'GÜLEN RİSALE-İ NUR'U TAHRİF EDİYOR'

Çıkarıldığı mahkemede, "Gözümde yüzde 90 görme kaybı var. Ayrıca MS hastasıyım, başkasının yardımı olmadan hareket dahi edemem" diyen Mehmet Doğan, 15 yaşından bu yana Risale-i Nur okuduğunu, örgüt kurmadığını ve örgüt üyesi olmadığını söylemişti. Doğan'ı Paralel Yapı ile karşı karşıya getiren ise Fethullah Gülen ve ekibinin Risale-i Nur'u tahrif edip bazı cümlelere ters mana verdiğini ifade etmesi olmuştu. Gülen ve ekibi ile mücadele eden Doğan, Gülen'in tahriplerini 'Reddül' Evham serisi ile kitaplaştırmıştı. Mehmet Doğan, Gülen'in "Yahudilik ve Hıristiyanlık hak dindir. Yahudiler ve Hıristiyanlar cennete girecektir. Muhammedun Resulullah demeden cennete girilir" gibi İslam'la ilgili olmayan iddialarda bulunduğunu savunmuştu. Kısa süre sonra da gözaltına alınmıştı.

İŞTE GÜLEN'İN, SÜRECİ BAŞLATAN O VAAZI...

Tahşiyeciler grubuna yönelik 2010'daki operasyon, Gülen'in açıklamalarıyla başlamıştı. Gülen, 6 Nisan 2009 tarihli konuşmasında, "Türkiye'de Hizbulvahşet'ten sonra El-Kaide'yi icat ettiler. Yarın daha başka şeylerde icat edebilirler. Mesela Tahşiye diye bir şey icat edebilirler. Onları güçlendirirlerse ellerine silahlar da verebilirler... Adlarına da Tahşiyeciler derler. Sonra da Kalaşnikof'lar verirler ellerine, 2 yerde bir şey yapınca bunlar. Demek ki imkan bulunca bunlar da silahlanabiliyor. (...) Allah o fırsatı vermesin komplolarını kendi başlarına dolasın" demişti. Bugün Yazarı Nuh Gönültaş da 26 Nisan 2009'da aynı yönde bir yazı kaleme alıp emekli imam Mehmet Doğan ve grubunu hedef aldı. Tahşiye Yayınları'nın bir anda Tahşiye Örgütü olarak lanse edilmesi üzerine düğmeye basan emniyet de Doğan ve grubuna mensup 121 kişiyi "yasa dışı El Kaide örgütü mensuplarının deşifresi" adı altında 22 Ocak 2010'da gözaltına alındı.

KIRMIZI BÜLTEN İSTENECEK

Fethullah Gülen hakkında yurtdışında yaşadığı için arama ve gözaltı kararı çıkartılmadı. Soruşturmanın ilerleyen süreçlerinde Gülen hakkında da toplanan delillerin Adalet Bakanlığı'na iletileceği ve Interpol'den kırmızı bülten çıkarılmasının talep edileceği belirtildi.

DUMANLI ŞOV

Polisve yargıdaki adamları sayesinde, operasyonla ilgili gelişmeleri an be an takip eden Zaman gazetesi Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, gözaltına alınma sürecini canlı yayın şovuna döndürdü. Daha operasyondan kimsenin haberi yokken, geceyi gazetede geçiren Dumanlı, ilk gözaltı haberinin Twitter'da duyulmasının ardından, bir taraftan canlı yayınlara bağlanıp ajitasyon yaptı, diğer yandan Twitter hesabından algı yönetti. Ergenekon operasyonları sırasında Gülen örgütünün karşısına dikilen CHP Milletvekili Oktay Ekşi, Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hakan Şükür gibi isimler de Zaman'a gelerek Dumanlı'nın yanında yer aldı.

Hakındagözaltı kararı bulunan 31 kişi arasında yer alan Bugün Gazetesi Yazarı Nuh Gönültaş'ın, önceki gece Atatürk Havalimanı'ndan yurtdışına çıktığı tespit edildi.

MAHKEME : ÖRGÜTSEL YAPI

Paralel Yapı'ya yönelik operasyon kararı, savcı Hasan Yılmaz'ın talebi üzerine İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. Kararda, şüphelilerin "T.C. Devleti'nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemleri kullanarak örgütsel yapı oluşturdukları" kaydedildi. "Bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik" suçlarını işledikleri belirtildi. Başsavcılık basın açıklamasının devamında ise "13.12.2014 tarihli talimatımızla silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla göz altına alınmaları talimatı verilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber