Koalisyon partileri zayıflatır mı?

Seçmenler, hiçbir partiye tek başına iktidar olacak desteği vermedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Haziran 2015 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koalisyon partileri zayıflatır mı?

7 Haziran seçimlerinde seçmenler, hiçbir partiye tek başına iktidar olacak desteği vermedi. Seçimde AK Parti yüzde 40.87 ile ilk sırada yer alırken, CHP yüzde 24.95 ile ikinci, MHP yüzde 16.29 ile üçüncü, HDP ise yüzde 13.12 ile dördüncü sıraya yerleşti. Seçim sonuçları koalisyonu zorunlu kıldı. Peki olası bir koalisyonun partilere etkisi ne olur? Siyasetçilere ve akademisyenlere sorduk...

CHP Mersin Milletvekili Fikri SAĞLAR:

KOALİSYON PARTİLERE ZARAR VERMEZ

Koalisyonlar partilere zarar vermez, aksine demokrasiye yarar sağlar. Burada önemli olan demokratik disipline uymaktır. Ön koşulların koalisyon protokolüne çok ciddi bir şekilde yazılıp uygulanması, sonuna kadar şaşmadan uygulanması ülke ve demokrasi menfaatinedir. Bu şekilde kurulan demokrasiler ileri demokrasilerde de görüldüğü gibi toplumu ileriye götürmüşlerdir.

Eski AK Parti Milletvekili, Anayasa Hukukçusu Zafer ÜSKÜL:

ERKEN SEÇİM ÇÖZÜM GETİRMEZ

Türkiye'de hukuk devletinin, özgürlüklerin yeniden yapılandırılması zorunluluğu var. Seçim meydanlarında öne sürülen iddialar var. Bu iddiaların araştırılması herhalde gerekecek. Seçim barajının düşürülmesi gerekecek. Bütün bunları yapacak bir koalisyona ihtiyaç var. Erken seçim de bir çözüm getirmez. Vatandaş tercihini ortaya koydu; verdiği talimata göre siyasilerin bir çözüm bulması gerekir.

Siyaset Bilimi Profesörü Doğu ERGİL:

SEÇİMİN ÜSTESİNDEN GELEMEZLER

"Koalisyona giren parti, daha sonraki seçimde kaybeder"; bunların hepsi siyasi efsane. Bunu koalisyondan korkanlar icat ediyor. Bugün parlamentoya 4 ana kimlik grubu girdi. "Türk'üm", "Kürt'üm, "Dindarım", Muhafazakarım" ve "Laik modernim" diyenler. Toplumun kendisi doğal bir koalisyonsa partiler de siyasal koalisyon üretmeli. Bunu yapamazlarsa seçimlerin üstesinden gelemezler.

Eski HDP Milletvekili, Hukukçu Hasip KAPLAN:

AK PARTİ VE CHP SORUMLU

8 sene görev yaptığım Meclis'te parti liderleri bir veya iki defa bir araya geldi. Bu seçimde milletin iradesi "Tek başına iktidar kredisini bitirdi, uzlaşın" dedi. Uzlaşı mesajının anlamı şu: "Artık koalisyon yapın." O zaman birinci derece en yüksek oy alan AKP ve CHP sorumlu. Tabii ki diğer partilerin sorumsuz olduğu anlamına gelmiyor. Gelişmiş demokrasilerin yarıdan fazlası koalisyonlarla idare ediliyor.

Yıldırım Beyazıt Ü. SBF Dekanı Siyaset Bilimi Profesörü Yılmaz BİNGÖL:

BİRİNCİ ŞARTI UZLAŞMA KÜLTÜRÜ

Batı'da, Avrupa'da toplumun geniş kesimlerini bir çatı altında toplayan koalisyon örnekleri var. Bu örneklere baktığınızda en temel noktasının, uzlaşma kültürü, siyasal kültür olduğunu görüyorsunuz. Bizde ise eksik olan bu. Bu eksik olunca geçmişe de baktığımızda "Başarılı" diyebileceğimiz bir koalisyon örneği yok. Bu, olmaz anlamına gelir mi? O konuda kesin konuşmak istemem. Bunun birinci şartı uzlaşma kültürü.

Eski AK Parti Milletvekili, Anayasa Hukukçusu Burhan KUZU:

KOALİSYONUN KENDİSİ ZOR İŞTİR

Kim kurarsa kursun, ben koalisyonlara her zaman karşı oldum. Koalisyonun kendisi zor bir iştir. Bakın İtalya yıllardır süründü, 1 ay önce kanun çıkardı; "Yüzde 40 oy alan hükümet olur" diye. Yüzde 41 aldık; hükümet olmamız lazım o kanuna göre. Kim kiminle kurarsa kursun. İcraat yapan, ataklar yapan hükümet istiyorum. Koalisyon ise farklı programların ortasını bulmaktır. O da ne şiş yansın ne kebap olur.

Eski DSP Genel Başkanı ve eski bakan Zeki SEZER:

KOALİSYONLAR KUTUPLAŞMAYI GİDERİR

55. hükümette biz koalisyon ortağıydık. O hükümet DSP'ye kazandırdı. Daha sonra da kaybettirdi. Bugün özellikle Türkiye'de kimlik ve inanç siyaseti yapıldığı için kutuplaşma yaşandı. 13 yıldır iktidarda olan parti, tekli yönetime geçmeye başladı. Gelinen nokta bir uzlaşmayı da beraberinde getirdi. Koalisyonların, kutuplaşmanın törpülenmesi anlamında yararı olabilir.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut ORAN:

KOALİSYON FIRSAT OLABİLİR

Koalisyon hükümeti demokrasi, kültürümüzün onarılması ve yenilenmesi için bir fırsat olabilir. CHP de bugün koalisyonun parçası olabilir ama AK Parti ile asla koalisyon yapılamaz. Yapması partinin tabanından kopması anlamına gelir. AK Parti ile yol arkadaşlığına başlayacak partinin yapılacak ilk seçimde baraj altına çakılacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber