Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Eylül 2006 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C. ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANLIĞINA

                                                                                                                           ANKARA 

     Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı alanında doktoramı tamamlamış bir akademisyenim. Doçentlik başvurum esnasında Anabilim Dalım doçentlik temel alanları içerisinde tam olarak ifade edilmemekte ve sınırlandırılmış bulunmaktadır.

     Şöyle ki;

     Beden Eğitimi Anabilim Dalında doktora yapmış akademisyenler Doçentlik başvurularını hangi alandan yapacağı ile ilgili Doçentlik sınav yönetmenliğinde tam bir açıklama bulunmamakta ve yönetmelik bu konuda eksiklik içermektedir. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalında sadece öğretmen yetiştirildiği düşüncesi ile başvurumuzu Eğitim Bilimlerinden yapmamız ve buranın kriterlerini sağlayarak bizlerden ÜDS sosyal bilimlerden 65 ve üzeri puan istenmektedir. Sağlık Bilimleri Temel alanından Doçentlik başvurumuz geçerli sayılmamakta ve ÜDS Sağlık Bilimlerinden almış olduğumuz puan kabul edilmemektedir.

 Mevcut Durum;

  1. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı sadece öğretmen yetiştiren eğitim kurumları değildir. Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon bölümlerinden oluşmakta ve bunlardan sadece Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencileri öğretmenlik hakkını elde edebilmektedir.
  2. Lisansüstü Eğitim halen Sağlık Bilimleri Enstitülerinde (Marmara, Hacettepe, Ankara, Selçuk,Gazi,Akdeniz,19 Mayıs, Atatürk, Ege Üniversitesi?.):
    • Spor Sağlık Bilimleri,
    • Spor Bilimleri,
    • Spor Yönetimi,
  3. Eğitim Bilimleri Enstitüsünde/Sos.Bil.Ens.(Gazi, ODTÜ):
    • Spor Eğitimi,
    • Spor Yönetimi,                                   

     Yüksek lisans ve Doktora eğitimi verilmektedir.

Spor Bilimleri Temel Alanı:

      Antrenman ve Hareket Bilimleri Alanı,

      Spor Sağlık Alanı,

      Spor Eğitimi Alanı,

      Sporda Psiko-sosyal Alanlar,

      Spor Organizasyon ve Yönetimi Alanı,

      Spor Bilim ve Teknolojileri Alanı,

      Rekreasyon Alanı.

Buralarda okutulan bazı Doktora dersleri

  • Spor Sağlık Bilim: Anatomi ? Kinesiyoloji ? Egzersiz Fizyolojisi ? Antrenman Bilimleri ? Spor Biyomekaniği, Egzersiz Biyokimyası, Sportif Rehabilitasyon,Spor Sakatlıkları, Beslenme, Fiziksel Uygunluk?..
  • Spor Eğitimi: Psiko-Motor Gelişim ve Öğrenme, Beden Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme, Müfredat Geliştirme ?..
  • Spor Yönetimi: Spor Psikolojisi ? Spor Sosyolojisi ? Spor organizasyonları, Spor Pazarlaması, ?.

Kendi durumumu örnek verecek olursam Yüksek Lisans: F.Ü. Sağlık Bilimleri Beden Eğitimi ve Spor ABD.Tez Konusu: Egzersiz Tiplerinin DHEA-S, Kortizol Hormonları ve Metabolik Parametreler Üzerine Etkileri. Konulu tezi bitirdikten sonra, YÖK' e Fizyoloji alanında doktora yapmak istediğimi belirten bir dilekçe ile 35. madde uyarınca doktora yapmak istediğimi belirtim. YÖK'de beni Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne kadromla beraber gönderdi. Burada Spor - Sağlık Bilim Dalına ait Anatomi, Kinesioloji, Fizyoloji, Biyokimya, Antrenman Bililimi,Biomekanik  bilim dalının zorunlu dersleri olarak Sportif Rehabiltasyon, Egzersiz Biyokimyası, Sporda Test Ölçme Değerlendirme, Antrenman Planlaması, Fiziksel Uygunluk, Zihinsel Engelilerde spor gibi dersleri aldım.

Doktora: Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor ABD. Spor, Spor-Sağlık Bilim Dalı.

Tez Konusu: ?Voleybolcularda Farklı Antrenman Uygulamalarının Bağışıklık Sistem Öğeleri, Kortizol, ACTH, İnsülin ve Glikoz Metabolizması Üzerine Etkileri.? başlıklı tezi hazırlayıp sunarak Bilim doktoru unvanını aldım.

     Bilindiği üzere doktora yeterlilik sınavına girebilmek için en az 50 puan alınmalıdır. M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yeterlik sınavına girebilmek için, ÜDS sınavına Sağlık Bilimlerinden girerek en az 50 puan almamız gerektiğini söylemiş ve yazılı olarak ta bildirmişler bunun sonucunda 50 puan ve üzeri alanlar Yeterlik sınavına girmeyi hak etmişlerdir. Yukarıda adını geçen tezi hazırlayabilmesi içinde Enstitü İmmünolog, Biyokimyacı ve Fizyolog bir ikinci danışman atanmasını istemiş ve bu doğrultuda ikinci danışman atanmıştır. Daha sonra Enstitü M.Ü. Tıp Fakültesi Etik Kurul Başkanlığından bu çalışmanın yapılabilmesi için Etik Kurul raporu istenmiş ve bu raporun alınması ile çalışma başlanılarak bitirilmiştir.

     Görüldüğü üzere bu zamana kadar yapmış olduğum bütün çalışmalar ve yayınlarım Spor ? Sağlık alanındadır. (ekte sunulmuştur) 

  • Halen Spor Bilimleri Alanında beş anabilim dalına atamalar YÖK tarafından yapılmaktadır.
  • Ancak halen doçentlik alanları içinde bu alanların adı geçmemektedir.
  • Böylece bu bilim kategorisi içinde 7 den fazla doçentlik tek bir alanla sınırlandırılmış bulunmaktadır.
  • Bu uygulama Ülkemizde spor bilimlerinin gelişimini kısıtlamaktadır.
  • Halen istenen, hangi alanda (ister Spor Sağlık, Spor Yönetim, Rekreasyon veya Spor Eğitim) doktora yapılırsa yapılsın ?Sosyal Bilimler ÜDS? geçerli olmasına karşın Sağlık Bilimleri Ens. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Spor Sağlık Bilimleri alanında doktora yapanlardan Sosyal ÜDS istenmesi çelişki oluşturmaktadır.
 

   TALEP:

  • ÜDS'de alan ?aranmaması? veya Hareket ve Antrenman Bilimlerinde ve Spor Sağlık alanında doktora yapanlar ?Sağlık Bilimleri ÜDS ve
  • Spor Yönetim, Rekreasyon, ve Spor Eğitim alanlarında doktora yapanlar ?Sosyal Bilimler ÜDS istenmelidir.
 

     Saygılarımla.

     Yrd.Doç.Dr. Kürşat KARACABEY 

ADRES:

Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor

Yüksekokulu-Gaziantep

Tel:0342.360.12.00/ 1412 veya 1417

Fax:0342.360.07.51

Cep:0.533.477.13 51

Elektronik posta: [email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber