Lisans tamamlama hangi hakları sağlayacak?

Lisans tamamlama hakkı sadece maaş artışı yönüyle değerlendirilmez.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ağustos 2015 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lisans tamamlama hangi hakları sağlayacak?

Sağlık personelini kapsayan lisans tamamlama eğitimi için başvurular alınmaya başladı.

Tercihlerin 30 Ağustos'a kadar bildirilmesi gerekiyor.

Ancak, mail adresimize ulaşan sorulardan, bazı adayların, bu imkana başvurup başvurmamakta tereddüt gösterdiği görülmektedir.

Bu nedenle bazı başlıklar altında lisans tamamlama hakkının neler sağlayacağını anlatmaya ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklamaya çalışacağız.

1- DERECE VE KADEME AÇISIDAN

Devlet memurları 4 yıllık yüksek okul bitirmeleri sonucunda; 657 sayılı devlet memurları kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün 12 fıkrasının (d) alt bendinde yer alan "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." hükmü uyarınca intibakları yapılması gerekecektir.

İntibak işlemi sonucunda Devlet memurunun kazanılmış hak aylık derece ve kademesi ile emeklilik müktesep derece kademesi yükselecektir. Bu kazanım devlet memurlarının kişisel durumuna göre farklılık arz edebilir. Önlisans üzerine lisans bitirilince intibak yapılmasının zorunlu olduğuna dair yazımı için tıklayınız.

657 sayılı Kanunun 36. maddesine göre 2 yıllık önlisans mezunları 10/2'den mesleğe başlarken, 4 yıllık okul mezunları 9/1'den başlamaktadır. Arada iki kademelik bir fark bulunmaktadır.

Yine sağlık bilimi lisansiyeri sayılmayı gerektiren bir bölümü bitirenlere mesleğe girerken bir derece verilmektedir. YÖK'ün hangi bölümlerin sağlık bilimi lisansiyeri sayılacağına dair görüşü için tıklayınız.

2- EK GÖSTERGE AÇISINDAN

657'e ekli ek gösterge cetveline göre sağlık bilimi lisansiyeri sayılmayı gerektiren bir bölümü bitirenler, daha sonra eğer kadro alabilirlerse, 3000 ek gösterge üzerinden emekli olabilmektedir. (Örneğin 2009 tarihli YÖK kararına göre Fen fakültesi Biyoloji programını bitirenler eğer biyolog kadrosunda iseler sağlık bilimi lisansiyeri sayılmaktadır.)

3- ÖZEL HİZMET TAZMİNATI AÇISINDAN

Sağlık personelinin kadrosu değişmese de, bitirdiği 4 yıllık lisans eğitimine göre tazminatını alabilmesi için, bitirdiği üst öğrenimin mesleki bir süt öğrenim olması gerekmektedir. YÖK daha önce hangi bölümlerin bir üst öğrenim olduğunu tek tek açıklamıştı. Tıklayınız. Tablonun büyük hali için buraya tıklayınız. (Bu tabloda tek tek hangi bölümlerin mesleki üst öğrenim sayılıp sayılmadığı belirtilmiştir)

Diğer taraftan, Maliye Bakanlığına bağlı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 23 Temmuz 2014 tarihinde şu yazıyı yayımlamıştı. Tıklayınız. Bu yazıya göre bitirilen mesleki üst öğrenimin, sağlık hizmetleri sınıfına atanmayı sağlaması yeterlidir. Bunun dışında, bitirilen mesleki üst öğrenimin, "kadro göreviyle ilgili olması", "kurumun görev alanıyla ilgili olması" veya "mevcut mesleki öğrenimin program ve bölüm bazında devamı mahiyetinde bir üst öğrenim olması" gibi bir şart aranmayacaktır.

Aslında tam da bu noktada Sağlık Bakanlığı ve YÖK, hangi öğrenimlerin hangi bölümler için mesleki üst bir üst öğrenim olacağını tek tek belirtse daha sağlıklı bir işlem yapılmış olur. Zira YÖK'ün 2014 yılında yayımladığı tabloda bazı küçük değişiklikler yapılmış olabilir.

4- ÜST DÜZEY KADROLARA VE 1-4 ARASINDAKİ KADROLARA ATANMA AÇISINDAN

657 sayılı Kanunun 68. maddesinin B bendine GİH'in 1,2,3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına atanabilmek için istenen hizmet yılı şartı yanında yüksek öğrenim görmüş olmak gerekmektedir. Burada önlisans ile lisans arasında 2 yıl gibi bir fark bulunmaktadır. Örneğin 3 ve 4. dereceli bir şube müdürü kadrosu için lisans mezununda 8 yıl hizmet yeterken, önlisans mezununda 10 yıl hizmet aranmaktadır. Yönetici kadrolarının tümü Genel İdare Hizmetleri sınıfında yer alır.

5-GÖREVDE YÜKSELME AÇISINDAN

15.3.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kararlaştırılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Anılan yönetmelik ve bu yönetmelik uyarınca yürürlüğe konulan kurumsal yönetmelik uyarınca görevde yükselme eğitim ve sınavına girebilmek için belirli eğitim seviyesi aranmaktadır. Bir çok kadro için "lisans mezunu olma" şartı aranmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında hangi kadrolara hangi bölüm mezunlarının atanabileceğini görmek için yönetmeliğin 7. maddesine bakılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber