Kravatsız Uygulama 15 Eylül İtibariyle Bitti

Yaz dönemi kılık kıyafet uygulaması 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında uygulanmaktadır. Bu düzenlemenin dayanağı "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik"tir. Başbakanlık, bu düzenlemeye ek olarak, 2006 yılında yayımladığı genelgeyle, bu tarihler arasında, makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunu kaldırılmıştı. 15.09.2006 tarihi itibariyle yaz dönemi kılık kıyafet uygulaması sona ermektedir.

Haber Giriş : 15 Eylül 2006 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kılık ve Kıyafet ile İlgili 2006/14 Sayılı Başbakanlık Genelgesi 24 Haziran 2006
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik

Başbakanlığın 2006/14 sayılı genelgesinde şu hususlara yer verilmişti:

"Yaz mevsiminin başlaması ve hava sıcaklıklarının bunaltıcı düzeylere yükselmesi nedeniyle çalışma koşullarında oluşabilecek olumsuzlukların giderilmesi, hava şartlarından kaynaklanabilecek verimlilik azalışının önlenmesi ve küresel ısınma etkilerinin azaltılması amacıyla mezkûr Yönetmelik hükmü doğrultusunda, bakanlıklar ve valiliklerce;
1. Bölgelerin iklimi ve çalışma ortamları dikkate alınarak, 15 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması,
2. Önemli miktarlarda elektrik tüketimine neden olan klimaların 22-24 dereceye ayarlanması,
hususlarında bilgilerinizi ve gereğini rica ederim"

Bu genelgede belirtilen, "makam odalarına giriş ve çıkışlar dahil olmak üzere ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun kaldırılması" uygulaması bugün itibariyle sona erecektir.

Kadınların ve erkeklerin 18 eylül 2006 tarihinden 2007 yılının 15 haziran tarihine kadar uyması gereken kılık kıyafet esasları yönetmeliğe göre şu şekildedir:

Kadınlar;
Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafetleri varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

Diğer ayrıntılar için yönetmeliğe bakılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber