İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Uzun süreli eklem ağrısı artrit habercisi

Uzmanlar, her yaştaki insanlardaki uzun süreli ekrem ağrıları şişme ve sertleşmelerin artrit hastalığı habercisi olabileceğini konusunda uyardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2015 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzun süreli eklem ağrısı artrit habercisi

12 ekim'in 'Dünya Artrit Günü' olduğunu belirten Özel Deva Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Nihal Koç, artrit hastalığının çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebildiğini belirtti. Yaş ilerledikçe hastalığın görülme ihtimalinin daha da arttığını anlatan Koç, "Artrit hastalığı ayak bileği, el bileği, diz gibi bir veya birden fazla eklemin iltihaplanması ya da dejenere olması ile eklemlerde ağrı, şişme ve sertleşmeye yol açar. Artritin, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır. En sık görülen artrit, halk arasında 'kireçlenme' olarak bilinen 'osteoartrit'tir. Hastanın en sık diz, kalça, omurga ve el eklemleri tutulur. Osteoartrit, iltihaplı bir eklem hastalığı değildir. Sıcak tedavi, egzersiz ve fizik tedaviden hastalar fayda görür. Diğer bir artrit çeşidi ise 'Romatoid Artrit'tir. Bu iltihaplı eklem hastalıkları içinde en sık görülenidir. Diğer romatizmal hastalıklarda da artrit eşlik edebilir" dedi. Romatoid Artrit'in sebeplerinin henüz kesin olarak bilinmediğini belirten Koç, "En yaygın görülen ve kronik iltihaplı bu hastalık, eklemlerde bozulmalara yol açar. Fakat nadir olarak göz ve cilt gibi yapıları da etkiler. Hastalığın sebepleri henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin oluşumunda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Artrit tanısının konulmasında kişilerin şikayetleri ve fizik muayenesi yol gösterici olup; laboratuvar ve radyolojik tetkiklerle tanı desteklenir" diye konuştu.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtilerinin başlangıçta bir kaç eklemde iltihaplanma olarak görüldüğünü söyleyen Koç, iltihabın diğer eklemlere de hızla yayıldığını ifade etti. Genelde el ve parmak eklemlerinde iltihabın görüldüğünü vurgulayan koç, "Genelde el ve parmak eklemlerinde görülür fakat omurga bu durumdan etkilenmez. Öncelikle hastanın başlıca şikayetleri arasında, geceleri ve sabahları eklem ağrılarının olması gelir. Özellikle parmak eklemlerinde olmak üzere eklemler şişmiştir. Bunun dışında parmaklarda şekil bozuklukları vardır. Parmak kemiği çıkıntılı bir halde olabilir ya da parmak dış tarafa doğru kayma gösterebilir. Bunların dışında çok rastlanan şikayetlerden birisi de hasta sabah uyanırken ortaya çıkan yaklaşık 30 dakikayı geçen eklem tutulmalarıdır. Romatoid artritli hastalarında akciğer, kalp, kan damarları veya göz gibi diğer organlarda da tutulma olabilir. O zaman çok daha çeşitli şikayetlere ve ciddi problemlere neden olabilir. Bazı hastalarda ise; ağrı, halsizlik, hafif ateş, kilo kaybı, anemi ve yorgunluk gibi eklem dışı belirtiler de olabilir " ifadelerini kullandı.

Romatoid Artrit'in Tedavisi Artritin tedavisinde doğru ve erken tanı ile hastanın tedaviye uyumunun çok önemli olduğunu vurgulayan Koç, "Artrit tedavisinde kullanılan yöntemler ağrıyı gidermeye, iltihabı ve eklem hasarını azaltmaya ya da durdurmaya yöneliktir. Artrit, ilaç tedavisi, yaşam şekli değişiklikleri ve kişiye uygun egzersiz biçiminin belirlenmesi ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Doktor hasta iletişiminin kuvvetli olması ve egzersizin sürdürülmesi başarının artmasına yardımcı olur. Başta hastanın sağlıklı bir yaşam tarzı için sağlıklı alışkanlıklar kazanmasını sağlayarak artritin seyrini olumlu olarak etkilemek gerekir. Bununla birlikte ideal vücut ağırlığının korunması, sağlıklı beslenme, stresten ve sigaradan uzak kalınması, iyi dinlenmek ve düzenli uyku hastalık belirtilerinin azalmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber