İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

21 aydır rapor alan memur, emekli edilebilir mi?

21 aydır rapor alan bir Devlet memuru, idarece re'sen emekli edilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Mart 2016 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
21 aydır rapor alan memur, emekli edilebilir mi?

SORU: 7 yıldır devlet memuru (657) olarak çalışan kurumumuz personeli şizofreni teşhisiyle 90 ar günlük olmak kaydıyla bugün itibariyle net olarak 640 gündür yani yaklaşık 21 aydır heyet raporu almakta. Bu personelimiz emekli olabilir mi. Bu personelimizin yada kurum olarak bizim yapmamız gereken ne? Teşekkürler.

CEVAP: 5510 sayılı Kanuna tabi memurun malul olma durumunda Kurumlar ne yapmalıdır.

2008 yılı Ekim ayından sonra çalışmaya başlayan memurlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine bağlıdırlar.

5510 sayılı Kanunda malülen emeklilik şartlarını açıklayan maddeler 25, 26 ve 27 nci maddelerdir.

Maddelerin genel kuralları;

- Sağlık Kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi sonucunda çalışma gücünün en az % 60 ını kaybettiğinin kararını vermesi gerekiyor. SGK bu kararı vermezse kişi malul sayılmıyor.

- Malul sayıldığında en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olmaları durumunda da sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Yani, malul sayılan kişinin en az 10 yıllık çalışma süresi olacak ve 5 yılda prim yatmış süresi olacaktır. Yoksa malul aylığı bağlanmamaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 9 hükmü içeriğinde sıhhi izin sürelerinin doldurulması durumunda bu sürenin sonunda memurların sigortalılıkları, yani memurlukları sona ermektedir.

5510 sayılı Kanun Madde 48 hükmünde, malullük emeklilik işlemlerinde kamu idaresinin en yüksek amirinin onayı ile tekemmül ettirileceği de belirlenmiştir.

5510 sayılı Kanuna tabi olan memurların sıhhi izin sürelerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun sıhhi izin sürelerini belirleyen 105 inci maddesi uygulanır.

Madde 105 in kuralları:

- Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

- Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

- Bu maddede yazılı azami süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahalli usüle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Bu hükümler bağlamında değerlendirmemiz:

1- Madde 105 kuralına göre memur iyileşemediğinde 36 aya kadar izin verilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.

2- 36 aylık süre sonunda iyileşemediğine dair bir rapor ve bu rapora göre de Sosyal Güvenlik Kurumu kararı bulunduğunda, İdarenizin en yüksek amirinin onayıyla malulen emeklilik işleminin uygulanması gerektiğini değerlendiriyoruz.

3- İdareniz olarak hareket şeklinizin;

i- Memurunuz hakkında düzenlenmiş sağlık kurulu raporları, sıhhı izin sürelerini gösterir belgeler ile birlikte malullük kararını vermeye yetkili olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kuruluna göndermeniz gerekir.

ii- SGK Sağlık Kurulu memur hakkında bu belgelere göre malul kararını verirse, İdare olarak sıhhi izin süresi beklenilmeden malulen emekli onayı alarak emekli işleminin yapılabileceğini değerlendiriyoruz. Nihai sağlık Kurulu Raporunun olması gerekir.

iii- Malullük işlemi yapıldığında memurunuzun 7 yıl hizmeti olduğundan aylık bağlanma işleminin yapılamayacağını değerlendiriyoruz. Aylık bağlanabilmesi için en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olmaları durumunda da sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Memurunuzun bu süreleri ve şartları bulunmadığından aylık bağlanmasının mümkün olamayacağını değerlendiriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber