Vetolu Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, komisyonda kabul edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Aralık 2006 09:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Komisyonda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği ve tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu aynen kabul edildi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği ve tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngören Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu aynen kabul edildi.

CHP Osmaniye Milletvekili Necati Uzdil, Tarım Bakanı ile Tarım Komisyonunun üyelerinin görevinin toprağı korumak olduğunu söyledi. Tarım üretiminin yapılacağı toprağın, başka amaçlar için kullanılmasına yönelik yasa çıkarılmak istendiğini savunan Uzdil, ''Tarım arazilerini kullananlara af getiriyoruz'' dedi.

"'Bir Amerikan firmasının baskılarına boyun eğiyoruz'' diyen Uzdil, ''Devlet olarak Cargil'e izin vermeyelim, bu fabrikayı başka yere taşımayalım, bundan böyle kimse başımıza musallat olmasın'' diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Mehmet Semerci de maddenin aynen kabul edilmesi halinde kanunu Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.

Bir Amerikan firması olan Cargill'e tarım arazilerinin verildiğini ileri süren Semerci, ''Kardak'ta, hiçbir metrekaresi para etmez yer için savaş verdik. Amerika 100 milyar versin, bayrağı diksin oraya... Birileri yatırım yapacak diye çevremizi, toprağımızı yok etme düşüncesindeyiz. Sanayi kuruluşlarına çözüm getirelim ama bu tür uygulamalar getirmeyelim'' dedi.

''57. HÜKÜMET İZİN VERMİŞ...''

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Çetinkaya da yasayla toprağa sahip çıkma mücadelesi verdiklerini belirtti.

Geçmiş dönemlerde, tarım arazilerine sanayi tesisleri yapılmasına izin veren belediyeler ile hükümetin suçlu olduğunu ifade eden Çetinkaya, ''Yasayı, ideolojik yaklaşımla sadece Cargill'e dayandırıyorsunuz. Cargill'in orada tesis kurmasına izin veren 57. Hükümettir. O hükümetin iki bakanı da şimdi CHP'nin milletvekilidir'' diye konuştu.

AK Parti'li Çetinkaya, 57. Hükümet döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan yatırıma izin verilmezse diğer yabancıların Türkiye'ye yatırım yapmayacaklarını savundu.

Bakanlar Kurulunun bu doğrultudaki kararlarının uluslararası anlaşma niteliğinde olduğunu belirten Necati Çetinkaya, Cargill'in kaldırılması halinde bile söz konusu alanın tarım amaçlı kullanılamayacağına dikkati çekti.

''TESLİM Mİ OLACAĞIZ?''

CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün ise yasanın nişasta bazlı şeker üreten Cargill'e af getirdiğini öne sürdü.

Hazırlanmakta olan Şeker Yasası'nda nişasta bazlı şeker üretim oranının yüzde 15'e çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Üstün, ''Yatıp, kalkıp Cargill'i kurtarmak için mi çalışacağız? Yedi düvele karşı savaşmış bizler teslim mi olacağız?'' diye sordu.

CHP'li Üstün, ''Dünya Savaşında da yabancılar toprakları sırtlayıp götürmeyecekti. Biz o zamanlar neyin mücadelesini verdik. Bir firma Türkiye Cumhuriyeti'nin valisini görevden aldırabiliyor. Muğla'da tuvalet yaptırılmasına izin verilmezken, Amerikan firmasının kanunu geçirtmesi Meclisin ruhuna aykırı'' diye konuştu.

Fahrettin Üstün, ''57. Hükümetin Bakanlar Kurulunda bulunup da Cargill'e izin verilmesine ilişkin karara imza atan 2 arkadaş, CHP'de o imzayı atamazlar'' dedi.

''CUMHURBAŞKANI, TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞTİR''

Söz konusu yasanın teklifini hazırlayan AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu da Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği her yasanın ''Anayasaya aykırı'' anlamına gelmeyeceğini belirtti. Karapaşaoğlu, şöyle devam etti: ''Samimi söylüyorum; yasa Cargill ile ilgili düzenleme değil. Komisyona geldikten sonra Cargill'in müdahil olduğunu öğrendim. Bu düzenlemeyle usulsüz
yapılaşmanın önüne geçiyoruz. Düzenleme af değil, ceza getiriyor. Konunun Kardak'la karşılaştırılmasına çok üzüldüm. Yanlış anlamlara gelen ifadeler. Buradaki toprak veriliyor değil. Kardak'la kıyaslamak, Hükümete, devlete, TBMM'ye hakaret içerir...Cumhurbaşkanı'nın iade gerekçesindeki ifadeleri, sizin Genel Kuruldaki sözlerinizle aynı anlamı taşıyor. Sizin Genel
Kuruldaki tutanaklardan alınan ifadelerin aynısı. Cumhurbaşkanı, bu ifadelerle tarafsızlığını da yitirmiştir.''

CHP'li Semerci bunun üzerine, Kardak örneğini ''ülkenin toprağı koruma anlayışını'' anlatmak için söylediğini belirterek, ''Tabiki toprak önemli, sizin için olmayabilir. Kıbrıs için niye kavgalar veriliyor?'' dedi.

''19 BİN 892 TESİS FAYDALANACAK''

Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kadak ise ön tespitlerine göre, yasadan sadece Cargill'in değil, 19 bin 892 tesisin faydalanacağını bildirdi.

Tarım vasfını yitirmiş araziler üzerinde sadece sanayi tesislerin kurulu olmadığını belirten Kadak, bu yerlerde okul, sosyal tesis, hayvan barınağı, turizm tesisi, depo gibi tesislerin de kurulu bulunduğunu anlattı.

Türkiye'de ekilebilir 27 milyon hektar arasında 4 bin 466 hektar alanda bu tür yapılaşma olduğunu kaydeden Kadak, yasayla doğal kaynakların korunmasının öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

YASA AYNEN KABUL EDİLDİ

Komisyon Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi ise bir madde üzerinde 3 saate yakın görüşme yapıldığını söyledi.

Komisyonda söz verilmemesi üzerine konuşmak istediğini söyleyen Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, ''Eğer bize söz vermeyecekseniz, bizi neden davet ediyorsunuz'' diye tepki gösterdi. Günaydın, daha sonra komisyondan ayrıldı.

Kirişçi ise yasanın ilk görüşülmesi sırasında ilgili sivil toplum temsilcilerinin görüşlerini aldıklarını belirterek, yeni bir düzenleme yapmadıklarını söyledi.

Aynen kabul edilen yasaya göre, 10 Kasım 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan, tarım dışı amaçlı kullanıma açılmış bulunan arazilerin istenilen amaçla kullanımı için bir yıl içerisinde başvurulması halinde tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metrekaresi için 5 YTL ödenmek şartıyla izin verilecek.
Söz konusu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler 2 yıl içerisinde tamamlanıncaya kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecekler. Bu süre içinde gerekli izinleri alamayanların üretim faaliyetleri ilgili idarelerce durdurulacak.

Tarım arazisi vasfından çıkarılan arazilerin, ilgili kuruluşlarca başvuru sahibinin isteği doğrultusunda vasfı değiştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber