Kredi kartına taksit düzenlemesi'nde sona gelindi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Süreç tamamlanmadı. Taslak, ilgili kuruluşlarda.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2016 19:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kredi kartına taksit düzenlemesi'nde sona gelindi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklamaklarda bulundu.

KREDİ KARTINA TAKSİT İMKANI

Kredi kartına taksit uygulaması

Canikli, "Kredi kartına taksit uygulaması netleşti mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu konuyla ilgili son viraj, son aşamadayız. İlgili kurumların görüşüne gönderdik taslak çalışmayı. Daha önce biliyorsunuz taraflarla Bankalar Birliği başta olmak üzere ilgililerle gerekli görüşmeler, toplantılar yapıldı ve orada bazı öneri mahiyetinde görüşler ortaya çıkmıştı. Bu görüşleri bir metin haline getirdik ve ilgili kurumlara görüşe gönderdik. Şu an itibarıyla o görüş bekleniyor. Ama bugün, şu anda size kredi kartında şu kadar ya da işte şu alışverişte şu kadar taksit çıkartılacak gibi bir açıklama yapma imkanına sahip değiliz. Çünkü bu söyleyebileceğimiz kadar netleşmemiştir, olgunlaşmamıştır. Öyle söyleyelim. Yani süreci tamamlanmamıştır."

Söz konusu düzenlemeye ilişkin sürecin Resmi Gazete'ye yayıma gönderildiğinde tamamlanacağını belirten Canikli, şunları ifade etti:

"Dolayısıyla şu ana kadar kamuoyunda konuşulanlar sadece bir tahmin ya da temenniden ibarettir. Yani taksit sayıları vesaire. Yoksa bu konuda şu an itibarıyla hukuken sonuçlanmış, karar aşamasına gelmiş bir durum söz konusu değildir. Ama inşallah önümüzdeki hafta içerisinde eğer olağanüstü bir durum ortaya çıkmazsa bu karar Resmi Gazete'de yayımlanma aşamasına gelir diye tahmin ediyoruz. Acele ediyoruz, önemli çünkü gerçekten özellikle iç talebe yönelik olarak tahrik edici mekanizmaların devreye sokulması gerekiyor."

- "İç talebi de daraltıcı bir etkisi söz konusu"

Kredi kullanımlarında reel azalmaların söz konusu olduğuna dikkati çeken Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, bireysel krediler için de geçerli, kredi kartı kullanımları için de. Miktar olarak bakıldığında, 2016 yılının ilk 6 ayında yaklaşık yüzde 2-,2,5 civarında nominal artışlar söz konusu. Bu reel olarak azalış anlamına geliyor ki yüzde 15'e kadar zaten buralardaki kredi genişlemesi beklenen, arzulanan aslında ve herhangi bir problem oluşturmayacak oranlardır. Ama yüzde 15'e kadar beklenen genişleme veya oradaki bu yüzde 15'lik marjı dikkate aldığımızda yüzde 2,5'lik bir genişleme söz konusudur. Bu da aslında reel bir kasılmadır. O nedenle bir açıdan bakıldığında iç talebi de daraltıcı bir etkisi söz konusudur. Bunu burada çok net bir şekilde, 2016'nın ikinci ilk yarısında somut olarak görmüş oluyoruz, bunu telafi etmemiz gerekiyor en kısa zamanda. En azından son çeyrek büyümesine bir katkı sağlaması için burada yeteri kadar bir genişleme yapmamız gerekiyor ve bu taksit sayısı olarak ortaya çıkacak. Önümüzdeki hafta sonuna kadar inşallah Resmi Gazete'de yayımlanma aşamasına gelir diye tahmin ediyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber