Lojmandaki, TV anten sistemi ve yükselticisinin değiştirilmesi giderini kim karşılar?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mart 2007 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAYIŞTAY DERGİSİ . SAYI: 63 167
TEMYİZ KURULU KARARI

Tarih : 5.12.2006
No : 28947

Özel İdare Müdürlüğüne ait hizmet binasının üzerindeki lojmanların TV anten sistemi ve yükselticisinin değiştirilmesi işine ilişkin giderlerin özel idare bütçesinden karşılanmasının mevzuata aykırı olduğu hk.

122 sayılı ilamın 1'inci maddesinde, Özel idare Müdürlüğü'ne ait hizmet binasının üzerindeki lojmanların, TV anten sistemi ve yükselticisinin değiştirilmesi işinin özel idare bütçesinden karşılanması nedeniyle toplam ????????.- liraya tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde özetle, harcaması yapılan binanın İl Özel İdaresi binası olduğunu, vali yardımcılarının oturması nedeni ile demirbaş olarak alındığını, kültür hizmeti olarak değerlendirildiğini, aynı binanın aynı zamanda İl Özel İdare Müdürlüğünün hizmet binası olduğunu belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

Kamu Konutları Yönetmeliğinin, Konut Tahsis Edilenler Tarafından Karşılanacak Giderler başlıklı 28'inci maddesi c bendinde "Ortak kullanım alanları dahil, konutun, aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderleri... konut tahsis edilenler tarafından karşılanır..." hükmü yer Aynı Yönetmeliğin, ?Kurum ve Kuruluşlarca Karşılanacak İşletme, Bakım ve Onarım Giderleri? başlıklı 26'ncı maddesinin a bendinin 86/10974 sayılı BKK ile değişik 3'üncü fıkrasında ise "kalorifer, hidrofor ve asansör gibi ortak tesislerin elektrik ve işletme giderleri... kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanır." hükmüne yer verilmiştir.

Maliye ve Gümrük Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı KHK'nin 543 sayılı KHK ile değişik 13/e maddesi gereğince, Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek her yıl yurt içi ve yurt dışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi Maliye Bakanlığına verilmiş olup bu yetkiye dayanılarak, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki kamu kurum Temyiz Kurulu Kararı ve kuruluşlarının yurt içinde bulunan kamu konutları ile ilgili olarak anılan Bakanlıkça Milli Emlak Genel Tebliğleri yayınlanmaktadır.

14.11.1999 tarih ve 242 sıra no'lu Milli Emlak Genel Tebliği'nin 3.2. maddesinin (b) bendinde: Kamu Konutlarının küçük bakım ve onarım giderleri (Asansör bakım gideri, kırılan camların takılması, bozulan batarya ve muslukların değiştirilmesi veya tamir edilmesi, eviye, lavabo, w.c. taşı, banyo küveti veya rezervuarın değiştirilmesi veya onarılması, pencere çerçevelerinin onarılması, kapı değiştirilmesi, kilit onarımı veya değiştirilmesi, boya ve badana yapılması, mutfak tezgahının değiştirilmesi veya onarım, konutlarda bulunan seramik, fayans yer ve duvar döşemeleri ile marley, parke v.s. gibi zemin döşemelerinin bakımı, onarımı, değiştirilmesi, mutfak, elbise ve yük dolaplarının bakım ve onarımı, şofben, termosifon ve banyo kazanlarının onarımı, elektrik anahtarı prizi, sigortası ve kapı zilinin değiştirilmesi ve onarımı ile bunlara benzer diğer bakım ve onarımlar) ???? (e) bendinde, ortak kullanım alanlarının küçük bakım ve onarımları, Konutta oturan tarafından karşılanır." denilmektedir.

3.3 maddesinin (c) bendinde; konutların, tahsis edilenlerce karşılanacak giderleri dışındaki esaslı bakım ve onarım giderlerinin ise kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

Özel idare lojmanlarının TV anten ve yükselticisinin değiştirilmesi işi de mahiyeti itibarı ile esaslı bakım onarım gideri olmadığından ortak kullanım alanlarının küçük bakım ve onarımı niteliği taşıyan bu harcamanın da lojmanda oturanlar tarafından karşılanması gerekmektedir. Dilekçi tarafından harcamanın kültür hizmeti niteliğini taşıdığını belirtmekte ise de il özel idareleri mahalli müşterek nitelikte olan kültür hizmetlerini yapmakla görevli olup, lojmanlarda kullanılan antenden belde halkının yararlanması mümkün olmadığından, söz konusu gideri kültür hizmeti olarak değerlendirmek de olanaklı değildir. Açıklanan nedenlerle dilekçi iddialarının reddi ile 122 sayılı ilamın 1'inci maddesinde toplam ??????.- liraya dair tazmin hükmünün tasdikine
Karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber