İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üst Kurullarla İlgili Bilgiler

Üst Kurulların görevleri, başkan ve üyelerinin kimlerden oluştuğu, ücret durumları ve bu kurullarda görev alma şekilleri en çok merak edilen konuların başındadır. Sitemizin Ankara Milletvekli Sn. Zeki ÇELİK'in yazılı soru önergesine verilen cevap çerçevesinde hazırladığı açıklamaları okumak için tıklayınız.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst Kurulların görevleri, başkan ve üyelerinin kimlerden oluştuğu, ücret durumları ve bu kurullarda görev alma şekilleri en çok merak edilen konuların başındadır. Sitemizin Ankara Milletvekli Sn. Zeki ÇELİK'in yazılı soru önergesine verilen cevap çerçevesinde hazırladığı açıklamaları okumak için tıklayınız.


Son yıllarda ülkemizde idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişiliğine haiz 10 adet Kurul kurulmuş veya kurulmaktadır. Kurulmuş olan veya kurulma çalışmaları yürütülen Üst Kurullar şunlardır:

1-)BANKACILIK DENETLEME VE DÜZENLEME ÜST KURULU
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 4389 sayılı Bankalar Kanunu ve ilgili diğer mevzuatın, Kanunda gösterilen yetkiler çerçevesinde düzenlemeler de yapmak suretiyle uygulanmasını sağlamak, uygulamayı denetlemek ve sonuçlandırmak, tasarrufların güvence altına alınmasını temin etmek ve Kanunla verilen diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak üzere kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurumdur.
Kurum, tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların ve emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek ve ekonomide önemli zararlar doğurabilecek her türlü işlem ve uygulamaları önlemek, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere gerekli karar ve tedbirleri almak ve uygulamakla yükümlü ve yetkilidir.
Kurul Başkanı: R. Engin AKÇAKOCA
Kurul Üyeleri: Kemal ÇEVİK, Yusuf Ziya ÖNDER, Ali Akın TARI, Atilla TAŞDEMİR ve Mehmet Nuri DOĞULU

Kurumda, 27 değişik unvanda toplam 324 personel çalıştırılmaktadır. Kurum personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 48. maddesinin bazı fıkraları hariç, 657 saylı Kanun hükümlerine tabi değildir.
Kurum personeli sözleşmeli olarak çalıştırılmaktadır. Kurum personeline 2002 yılının birinci yarısında ödenen aylık ortalama ücret, 2.891.330.000 TL ile 552,380,000 TL arasında değişmektedir.

2-)RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU
3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun gereğince radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenlemek amacıyla kurulmuş, özerk bir kamu tüzel kişiliğidir.
Kurul Başkanı: Sedat Nuri KAYIŞ
Kurul Üyeleri: Mehmet Fatih KARACA, Güneş MÜFTÜOĞLU, Kutlu SAVAŞ, M. Emin BAŞER, Mehmet DOĞAN, Tülay ÇETİNGÜLEÇ, Zakir AVŞAR, Beşir AYVAZ

Kurul üyeleri 3984 sayılı Kanunun 6, maddesi uyarınca basın, yayın, kültür, din, eğitim, hukuk alanlarında birikimi olanlardan ve yüksek öğrenim görmüş, Devlet memuru olma niteliğine sahip, iktidar ve muhalefet partisi veya partilerinin göstereceği adaylar arasından TBMM'ce seçilmektedir.

Kurumda, 42 değişik unvanda toplam 335 personel çalışmaktadır. Kurul çalışanlarının tamaı sözleşmeli personel statüsündedir. Kurul personelinin aylık ortalama ücreti, 2,890,753,000 TL ile 410,530,000 TL arasında değişmektedir.

3-)REKABET KURUMU
4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereğince mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak üzere kurulmuştur.

Kurul Başkanı: M. Tamer MÜFTÜOĞLU
Kurul II. Başkanı: Kemal EROL
Kurul Üyeleri: A. Ersan GÖKMEN, İsmet CANTÜRK, R. Müfit SONBAY, Zühtü AYTAÇ, Nejdet KARACEHENNEM, Mustafa PARLAK, Kubilay ATASAYAR, Rıfkı Ünal, Şevki Murat GENCER

Kurul üyelerinin atanmalarında 657 sayılı DMK'nın +(/A maddesinde belirtilen şartlar aranmaktadır. Kurum personeli, ücret ve mali haklar dışında 657 sayılı Kanuna tabi olup, idari hizmet sözleşmesi ile çalıştırılmaktadır. Kurumda, 37 değişik unvanda toplam 318 personel çalıştırılmaktadır. Kurum personelinin aylık ortalama ücreti, 4,503,640,000 TL ilke 852,370,000 TL arasında değişmektedir.

4-)SERMAYE PİYASASI KURULU
2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak üzere kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurumdur.

Kurul Başkanı: Doğan CANSIZLAR
Kurul II. Başkanı: Fatma KUTLAY
Kurul Üyeleri: Erdal BATMAZ, Hüseyin ERDEM, Nizamettin TEMEL, Halil SARIASLAN, Sezai AKIN

Kurul personeli, 657 sayılı Kanuna tabi değildir. Kurulda, değişik unvanlarda toplam 409 personel çalışmakta olup, aylık ortalama ücretleri 3,410,000,000 TL ile 280,000,000 TL araında değişmektedir.

5-)TELEKOMİNİKASYON KURUMU
406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununda belirtilen genel esaslar çerçevesinde, Kanunla öngörülen yetki ve sorumlulukları uygulamak ve verilen diğer görevleri yapmak üzere kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini ve idari ve mali özerkliği haiz, özel bütçeli bir kurumdur.

Kurul Başkanı: Fatih Mehmet YURDAKUL
Kurul II. Başkanı: Erol ALKAN
Kurul Üyeleri: Abdullah Raşit Gülhan. Kurul üyelerinden ikisinin görevi 29/3/2002 tarihinde sona ermiştir.

Kurumda sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere iki çeşit personel görev yapmaktadır. Kurumda, 34 değişik unvanda toplam 434 personel çalışmakta olup, aylık ortalama ücretleri 2,291,900,000 TL ile 391,000,000 TL arasında değişmektedir.

İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Mersin, Kayseri, Diyarbakır, Erzurum ve Samsun bölge müdürlükleri bulunmaktadır.

YAPILANLAMARI DEVAM EDEN KURULLAR
6-)ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet göstrebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasınını oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması amacıyla kurulmuştur.

Kurul Başkanı: Yusuf GÜNAY
Kurul II. Başkanı: M. Ali TÜRKOĞLU
Kurul Üyeleri: Osman SEVAİOĞL, Turgut BOZKURT, C. Cengiz KIRAL, Muzaffer KELEŞ, Ayhan ALBOSTAN, Doç. Dr. Hüseyin SAK

Kurul üyeleri dışında kurum kadrolarına henüz atama yapılmamıştır. Faaliyetler kurumda geçici olarak görevlendirilen personel tarafından yürütülmektedir. Kurumda geçici olarak çalışanlara ücret ödenmemektedir.

7-)KAMU İHALE KURUMU
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile verilen görevleri yapmak üzere kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurumdur. Kurum, 4734 sayılı Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir.

Kurul Başkanı: O. Şener AKKAYNAK
Kurul II. Başkanı: Bilal KARACA
Kurul Üyeleri: V. Arif ŞİMŞEK, Muzaffer EREN, Hakkı USTAÖMER, Namık DAĞALP, Adnan ZENGİN, H. Hüseyin GÜRHAN, İsmail KÖKSAL, Kadir Nejat ÜNLÜ

Kurum Personeli ücret, mali ve sosyal haklar dışında 657'e tabidir. Ücretler 631 sayılı KHK ve bu KHK'ya dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları çerçevesinde Kurulca belirlenecektir.

8-)ŞEKER KURULU
4634 sayılı Şeker Kanunu ile kurulan Şeker Kurumu, 4634 sayılı Şeker Kanununun uygulanmasını sağlamak, uygulamayı denetlemek ve sonuçlandırmak, Kanunda verilen yetkiler çerçevesinde düzenlemeler yapmakla görevli ve yetkilidir.

Kurul Başkanı: Abdurrrahman ÖZENBAŞ
Kurul Üyeleri: Cengiz SEZER, A. Yavuz CİVELEK, Ahmet YAKICI, Recep KONUK, Maikdat ÇAKIR, Mustafa SAYINATAÇ

Kurum henüz kuruluş aşamasındadır. Faaliyetler kurumda geçici olarak görevlendirilen personel tarafından yürütülmektedir.

9-)TÜTÜN, TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOLLÜ İÇKİLER PİYASASI DÜZENLEME KURULU
Kurul Başkanı: H. Niyazi Adalı
Başkan Vekili: Dr. Salih Yılmaz
Üyeler: Muammer ORAL, Nazime GÜRKAN, Dr. Alper PİŞKİN, Mehmet Naki HOCAOĞLU, Muhammet Celal CİVELEK
(Atamalar 20/7/2002 tarihinde yapılmıştır.)


10-)TRANSİT PETROL BORU HATLARI KURULU
Bilgi bulunamıştır.



Kurulların açıktan atama yoluyla alacakları eleman alımları Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 28. maddesine göre KPSS sınavından karşılanmak zorundadır. Ayrıca kurumların Uzman Yardımcılığı veya Müfettiş Yardımcılığı kadrolarına KPSS sınavında başarılı olanlar arasında yapılacak giriş sınavı ile atama yapılmaktadır.

Öte yandan 2002/13 sayılı açıktan atamların durdurulmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi ile Kurullardaki kadrolara açıktan atama yolu ile eleman alınması durdurulmuştur. Genelgeye göre Kurullar boş kadrolarına Devlet Personel Başkanlığının teklif edeceği özelleştirme işlemleri sonucunda ortaya çıkan İstihdam Fazlası Personel arasından atama yapmak veya diğer kurumlarda çalışıp da Kurullarda görev alması İlgili Kurul Yönetim Kurulu kararı ile uygun görülen personel arasından atama yapmak zorundadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber