İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bakan Eroğlu: Şebeke suyu, damacana sudan daha kaliteli

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Suyu kaynağından musluğa kadar kontrol etmek gerekir. Vatandaşlarda nedense 'şebeke suyu içilmez' diye bir kanaat var. Ama ben biliyorum, çoğu şebeke suyu, satın aldıkları damacana sularından çok daha kaliteli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2017 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Eroğlu: Şebeke suyu, damacana sudan daha kaliteli

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2071'e kadar illerin nüfus ve su ihtiyaçlarını planladıklarını, günübirlik çözümlerin yanlışlığına dikkati çekerek, "Bütün geçmiş raporlara baktım. İstanbul için nüfusu ne tahmin etmişler diye? En fazla tahmin eden 2040 yılı nüfusunu 3,5 milyon tahmin etmiş. Şimdi İstanbul nüfusu ne kadar? 15 milyon. Büyük düşünmemiz lazım. 35 milyon nüfusun su ihtiyacını karşılayacak kadar suyu hazır edelim, su fazla gelirse fazla olsun." dedi.

Bakan Eroğlu, Avrupa Birliği IPA Programı kapsamında başlatılan, "Türkiye'deki İçme Suyu Kaynaklarının ve Arıtma Tesislerinin Değerlendirilmesi Projesi"nin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, başarıyla sonuçlanan projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Suyun hayatın devamı için büyük önem taşıdığına işaret eden Eroğlu, kurumların en önemli görevinin vatandaşa yeterli miktarda su temin etmek olduğunu, susuzluğun ülkeler için büyük sorunlar yaratabildiğini söyledi.

Susuzluk yaşandığında salgın hastalıkların ortaya çıktığını belirten Eroğlu, Dünya Sağlık Örgütüne göre, salgın hastalıkların yüzde 90'ının sağlıksız ve yetersiz sudan kaynaklandığını aktardı.

Türkiye'de susuzluğun sıkıntılarının geçmiş dönemlerde yaşandığını belirten Eroğlu, "Çok büyük göçler neticesinde yeterli şekilde içme suyu getirilemediği, alt yapı yatırımları yapılamadığı için genelde bizlerden önce büyükşehirler, hep su sıkıntısı çekmiştir. " dedi.

Eroğlu, kendisi İSKİ Genel Müdürü olmadan önce İstanbul'da yeterli su olmadığına, şehre 15 günde bir su verilebildiğine dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kendisine muhtarları toplayarak, taleplerini dinlemesi talimatı verdiğini söyledi.

Göreve gelmesinden kısa bir süre sonra "su kesintisi olmayacağını" ilan ettiğini hatırlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Su çok önemli. Suda büyük düşünmek lazım. Birincisi, planlamaları yanlış yaptık. Nüfus tahminlerini çok kere yanlış yaptık. Ben, bütün geçmiş raporlara baktım. İstanbul için nüfusu ne tahmin etmişler diye? En fazla tahmin eden 2040 yılı nüfusunu 3,5 milyon tahmin etmiş. Şimdi İstanbul nüfusu ne kadar? 15 milyon. Büyük düşünmemiz lazım. 35 milyon nüfusun su ihtiyacını karşılayacak kadar suyu hazır edelim, su fazla gelirse fazla olsun."

Bakan Eroğlu, mühendislerin, su kaynaklarının verimini ve temin edilecek suyun yıllık miktarını hesaplarken, kurak dönemlerdeki su verimini dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi.

- "Hiçbir vatandaşı susuz bırakmaya hakkımız yok"

"Bilhassa büyükşehirlerde bütün şehrin su ihtiyacını, tek bir kaynaktan karşılamak doğru değildir. Mutlaka yedek kaynağınız olacak." ifadesini kullanan Eroğlu, nüfus artışındaki salınımlara ve bazı bölgelerdeki mevsimsel nüfus artışlarına su verimi analiz edilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Su için yatırımın önemli olduğunu söyleyen Eroğlu, "Hiçbir vatandaşı susuz bırakmaya hakkımız yok. Herkese su vermek durumundayız. Musluğu açtığı zaman, istediği anda, gece yarısı dahi musluğu açıp, su içebilmeli. Hükümetimiz bunu sağladı." değerlendirmesini yaptı.

Kentlerde su sıkıntısı yaşanmaması için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Eroğlu, "81 ilimizle ilgili büyük bir eylem planı hazırladık. Planda, şehirlerin mevcut su kaynakları, onların kalitesi, 2071 yılına kadar nüfus ve su ihtiyaçları var. Arz ve talep grafiklerini çizerek, bütün şehirlerin, 2071'e kadar planlamalarını yaptık. Mühendis arkadaşlar, düşününce büyük düşüneceksiniz. Günübirlik çözümler, en kötü çözümdür. Dolayısıyla bizim prensibimiz, en az 30, 40 yıl sonrasının ihtiyaçlarına göre plan yapmaktır." diye konuştu.

- "Çoğu şebeke suyu damacana sularından daha kaliteli"

Suyu kaynağından musluğa kadar kontrol etmek gerektiğinin altını çizen Eroğlu, "Vatandaşlarda nedense 'şebeke suyu içilmez' diye bir kanaat var. Ama ben biliyorum, çoğu şebeke suyu, satın aldıkları damacana sularından çok daha kaliteli." dedi.

Şehirlerde su kayıplarının çok fazla olduğunu söyleyen Eroğlu, bununla ilgili yönetmelik çıkardıklarını ve konunun takibini de yapacaklarını vurguladı. Eroğlu, "Suyun kaynağından başlayarak içme suyu arıtma tesisi, içme suyu depoları, içme suyu şebekesi, ev bağlantıları ve bina içi tesisatları dahi kontrol etmemiz lazım. Bunlar dört dörtlük olursa su kirlenmeden musluğa kadar ulaşır. Bu da çok zor birşey değil." ifadelerini kullandı.

- "AB'den gelen destekler, verilen sözlerin cüzi kısmı"

Eroğlu, mültecilere su sağlama konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını da dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda sadece halkımız için değil ülkemizdeki mülteciler için de su veriyoruz. Biz 3,5 milyon insana ilave su sağladık. Okul, yiyecek, içecek, barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Örneğin, Kilis'e 2030, 2040 yılına kadar yetecek barajı, içme suyu artıma tesislerini ve ana dağıtım tesislerini yaptık. Kilis'e 110 bin mülteci geldi. Şimdi suyu yetmiyor. İlave baraj ve arıtma tesisi yapıyoruz. Ey Avrupa, sesimizi duyun. Sadece Gaziantep'e bir Helsinki kadar nüfus geldi. Onlar da insan. Biz onları kapıda durdurup bıraksaydık, onların hepsi hayatlarını kaybedecekti. Biz insana değer veriyoruz."

Gaziantep'e su yetmediği için yeni bir baraj ve arıtma tesisi yapmak durumunda kaldıklarını söyleyen Eroğlu, Avrupa Birliğinden söz verilen desteklerin cüzi bir kısmının Türkiye'ye aktarıldığını ifade etti.

- Coğrafi bilgi sistemi tabanlı yazılım

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise projeyle içme suyu sektörünün yasal ve kurumsal yapısının incelendiğini, içme suyu ve arıtma tesislerinin envanterinin çıkarıldığını, tesislerdeki kirlilik tiplerine göre arıtma önerileri sunulduğunu ve coğrafi bilgi sistemi tabanlı içme suyu bilgi sistemi yazılımı geliştirildiğini söyledi.

Ceylan, suyun çok önemli olduğu günümüzde, önemli bir eksikliği tamamlayan proje için emeği geçenlere teşekkür etti.

Toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Tibor Sztarickskai de projenin detayları hakkında bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber