SGK'dan malul raporu alan, çalışmaya devam edebilir mi?

5434 sayılı Kanuna tabi bir memur, SGK'nın verdiği malul raporu sonrasında, belirli şartlar altında çalışmaya devam edebilir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Aralık 2017 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK'dan malul raporu alan, çalışmaya devam edebilir mi?

5434 sayılı Kanuna tabi bir memur, SGK'nın verdiği malul raporu sonrasında, belirli şartlar altında çalışmaya devam edebilir.

SORU: Ben 2001 yılında memur oldum. 2014 yılında MS teşhisi konuldu. Görme, yürüme ile ilgili sıkıntılarım var. Aynı zamanda güç ve denge kaybımda var. Sağlık kuruluna girip erken emeklilik hakkımı ögrenip vergi indirimnden yararlanmak istiyorum. Ama emkli olmak istemiyorum. hakkımı elde edeyim elimde bulunsun, sağlığım elverdiği sürece çalışayım istiyorum. Saporu alınca beni zorla emekli ederlermi?

CEVAP: Görevini yapan memur malul duruma girdiğinde görevini sürdürebilir mi? Sorunuz özelinde bu konuyu değerlendirmekteyiz.

2001 yılında memur olmanız nedeniyle malullük konusundaki değerlendirmelerimizde 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kurallarına bakacağız.

Göreve girmeden önce malullük durumları tespit edilmiş olanlar bu kanun kurallarına göre malullük nedeniyle emeklilik hakkından yararlanamazlar.

Göreve girdikten sonra malul duruma düşenlerden hizmet süreleri 10 yıl ve daha fazla olması durumunda malullük aylığı bağlanır.

Malullük kararı, memurun hastanelerden almış oldukları sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul olduğu kararı verilmesi halinde mümkün olmaktadır.

Malul kararı alınmış bir memurun memurluk görevini sürdürmesi mümkün olmaz.

Malul kararı alınmış olmasına rağmen memurluk görevini sürdürebilecek uygulamada bulunur. 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 48 hükmünde şu şekilde bir hüküm vardır.

"Şu kadar ki, bunlar yazı ile istedikleri takdirde haklarında bu Kanun hükümleri uygulanmaksızın mallullüklerinin mani olmadığı başka vazife veya sınıflara nakil suretiyle tayinleri yapılmak üzere istifa etmiş sayılırlar. Bunların, istifa etmiş sayıldıktan sonra dahi, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasını istemek hakları mahfuzdur. Ancak, kurumlarında başka vazife ve sınıflara nakli mümkün olanlardan özel kanunlarına göre yükümlülük süresine tabi olanlar, bu yükümlülüklerini tamamlamadıkça veya maluliyetlerinin yeni vazifelerine de mani olduğuna dair 50 nci madde uyarınca yeniden rapor almadıkça bu haklarını kullanamazlar."

Bu duruma göre, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu malul olduğu şeklinde bir karar alınması durumunda, memurun malullüğe neden olan durumunun başka görev veya sınıflarda görev yapmasına mani olmaması durumunda, - ki bu durumu da Sosyal Güvenlik Sağlık Kurulunun karar vermesi gerekir - malul memur görevini yapmaya devam eder ve ileriki yıllarda malul kararına istinaden de malul emekli aylığı bağlanmasını talep edebilir.

Sonuç değerlendirmemiz:

Malul kararı verilmesi durumunda, şayet başka görev veya sınıfa bir nakil söz konusu olmazsa malulen emekliliğinizin zorunlu olacağını, yapılması halinde ise görevinizi yapmaya devam edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber