4/B'li sözleşmeli personel, tayin olduğunda harcırah alabilir mi?

Kurumlar, 4/B'li sözleşmeli personel tayin olduğunda harcırah vermese de, dava açarak harcırah alınabilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Nisan 2018 11:14, Son Güncelleme : 31 Mart 2018 22:35
4/B'li sözleşmeli personel, tayin olduğunda harcırah alabilir mi?

SORU: İyi çalışmalar. Kredi Yurtlar Kurumunda (4B) Sözleşmeli Yurt Yönetim Personeli olarak görev yapmaktayım. Tayin durumunda ev taşıma ücretini alabilir miyim? Daha önce sitenizde gördüğüm kadarıyla Danıştay kararı var. Nasıl bir yol izleyebilirim? Konu hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum. İyi günler

CEVAP: Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 4. maddesindeki "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez" ibaresi Danıştay 2. Dairesinin 26/12/2013 tarihli ve E:2009/140, K:2013/12270 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.

Söz konusu Danıştay Kararında "temel ve asli fonksiyonları kamu hizmetini yürütmek olan kamu görevlileri, kamu hizmetinin iyi işlemesi için, ya kendi isteklerine dayalı olarak ya da re'sen kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, yetkili idari makamlarca bulundukları yerden başka bir yere atanabilmekte, bu atamaya bağlı olarak da yeni görev yerlerinde göreve başlayabilmek için bazı giderler yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal ödemeyi içeren bir idari işlem olup, atama işlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlisinin karşı karşıya kaldığı külfetin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle, Kanun koyucu tarafından bu külfetin kamuca karşılanması amacıyla yasal düzenlemeler yapıldığı, 29/03/2009 günlü, 27184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar'ın 5. maddesi ile söz konusu Esaslar'a Ek 3. madde eklenerek, sözleşmeli personelin belirli şartlan taşıması koşuluyla naklen atanmalarına yönelik düzenleme getirildiğine göre, görev yeri değişikliği nedeniyle kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanan külfetin kamuca karşılanması amacıyla sözleşmeli personele harcırah ödenmesi gerektiğinden, anılan ibarede hukuka uyarlık görülmediği" hükmüne yer verilmiştir.

Mevzuatımızda sözleşmeli personelin Harcırah Kanunu'ndan yararlanmasına engel bir hüküm bulunmamaktadır.

İdarelerin yargı kararlarına rağmen sözleşmeli personele tayin hallerinde yolluk ödememesi sonucunda sözleşmeli personel dava açmak zorunda kalmakta ve yargı kararı ile sonuca ulaşılabilmektedir. Bu durum bir yandan sözleşmeli personelin yolluğunu geç almasına neden olmakta bir yandan da idarenin gereksiz yere dava masrafları ve vekalet ücreti ödemesine neden olmaktadır.

İdarenin tayin durumunda tarafınıza yolluk ödememesi durumunda idari yargıda iptal davası açarak tarafınıza yolluk ödenmesini sağlayabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber