Reçeteleri bilgisayarla denetleyen Bağ-Kur 2 katrilyon lira tasarruf etti

Haber Giriş : 26 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçenin en büyük kara deliklerinden Bağ-Kur, 16 bin eczane ile online bağlantı kurdu. Reçete sayısı yarı yarıya düştü. 

Türkiye'nin son yıllardaki en büyük kara deliklerinden biri sosyal güvenlik kuruluşları. Sadece Bağ-Kur'a geçtiğimiz yıl Hazine'den aktarılan kaynak miktarı 5 katrilyon lira. Geliri neredeyse giderinin yarısı olan Bağ-Kur'da bir yıldır otomasyon sistemine geçildi. İlk aşamada eczanelerle online bağlantıya geçen kurum, eş-dost ve akraba için yazdırılan reçeteleri engellemiş oldu. Uygulama ile güncel olmayan kayıtlara anında ulaşıldığı için suiistimallerin önüne geçildi. Yazılan ilaçlar dozaj olarak kontrol altına alındı. Aynı ilaçtan birkaç gün içinde çok sayıda alınmasına izin verilmedi. Prim borcu olanların da reçeteleri işleme konmadı. Günde 240 bin reçete işlem görürken, bu sayı online bağlantıya geçildikten sonra 140 bine kadar düştü. Kurum sadece buradan günlük 5 trilyon, yıllık ise 1,8 katrilyon lira tasarruf sağladı. Kurumun giderleri kadar gelir yapısını da düzene koymak isteyen yönetim, bir taraftan da ?gerçek sigortalı? taraması başlattı. Yeni çalışmalarla prim tahsilatında da büyük artış bekleniyor.

Bu çerçevede kayıtlar baştan aşağı taranacak. Vergi daireleri, oda ve derneklerden bilgi istenecek ve sigortalı sayısı ile son durumları güncellenecek. Genel Müdür Vekili Saner Güngör, çalışmalar ile birlikte prim tahsilatında büyük bir artış beklediklerini vurguladı. Güngör, ?Sigortalımız hastaneye gittiğinde prim borcu varsa, bu borcun ödenmesi istenecek. Eczanelere gittiğinde, eczacı ekranda prim borcu olduğunu görürse ilacı vermeyecek. Bunlar tahsilatımızı artıracak.? diye konuştu.

Yönetim, giderleri azaltma projesi çerçevesinde hastanelerle de online bağlantıya geçecek. Prim tahsilatını artırmak için de vergi daireleri ve nüfus müdürlükleri ile bilgisayar bağlantısı kurulacak. Bu sayede sisteme yeni girişler sağlanırken, sağlıklı prim tahsilatı yapılmaya başlanacak.

Bir yıldır uygulanan proje ile ilgili Zaman'ın sorularını cevaplayan Genel Müdür Vekili Saner Güngör, uygulamanın ilk meyvelerini özellikle sağlık giderlerinde önemli ölçüdeki azalma olarak aldıklarını söyledi. Projenin 4 farklı yoldan ilerlediğini anlatan Güngör, bunları sırasıyla şöyle açıkladı: Sisteme girişin sağlıklı bir şekilde sağlanması için vergi daireleri ile işbirliğine gidildi. Bu sayede Bağ-Kur'lu olma özelliğini haiz kimseler vergi ödemeleri esnasında tespit edilecek ve sigortalı olmaları sağlanacak. Sağlık hizmetleri giderlerinin şişirilmesini önlemek ve sağlıklı bir gider tablosu ortaya çıkarmak için, ülke genelinde 16 bin eczane ile online bağlantıya geçildi. Bağ-Kur Eczane Otomasyon Sistemi (BEOS) adı verilen sisteme geçilmesiyle birlikte günlük reçete sayısı 240 binden 140 bine düştü. Pilot uygulama için Ankara'da 3, İstanbul ve İzmir'de de 1'er hastane ile online bağlantı yapıldı. Bağ-Kur, artık sigortalılarının durumunu, bakmakla yükümlü oldukları kişileri vatandaşlık numarasından takip edecek. Bağ-Kur ile ilgili sosyal güvenlik açığı olarak dile getirilen 16 katrilyon liralık rakamın hayali bir rakam olduğunu öne süren Güngör, şunları söyledi: "Bazı sigortalılarımız vefat ettikleri halde kayıtlardan silinmemiş. Hâlâ prim tahsili yapılamadığı ve borcu var olduğu görülüyor. SSK'ya geçen sigortalılarımız olmuş, bizde de kayıtları devam ediyor. Bütün bunları göz önüne alarak gerçek sigortalı sayımızı belirlemek için vergi daireleri, odalar, dernekler ve SSK ile temasa geçtik."

Bağ-Kur'un 2001 yılındaki geliri 518 trilyon lira iken, gider 1,2 katrilyon oldu. 2002'de 964 trilyon lira gelire karşılık 2,2 katrilyon lira harcama yapıldı. 2003 yılına da ise 1,4 katrilyon gelire karşılık gider 3 katrilyon 183 trilyon liraya ulaştı. Verilen bu açıklar Hazine tarafından karşılandı. 2003 yılında Hazine'nin Bağ-Kur'a aktardığı miktar 5 katrilyon liraya ulaştı.

Uygulamadan eczacılar da memnun

Bağ-Kur ile eczaneler arasındaki otomasyon sistemi uygulamasından eczacılar da memnun. Ankara Eczacılar Odası Genel Koordinatörü B. Barhan Başbay, ?Eczacılarımız bilgisayar ekranında girdikleri reçetenin kurumca kabul edildiğini anında bilgi olarak alabiliyor. Bu sistemde fiyat güncellemeleri kolaylıkla yapılabiliyor. Yanlış fiyat uygulanması ortadan kalkmış oluyor. Yine sistem gerek hasta ve gerekse reçete hakkında eczacıyı detaylı bilgilendirebiliyor. Eczanelerimiz bilgisayar ortamında reçete icmali alıyor ve fatura kesiyor. Bu durumda hata payı çok azalıyor.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber