YÖK Üyesi'nden 5 yıllık hukuk fakültesi için açıklama

YÖK üyesi Emin Zararsız sosyal medya hesabından 5 yıllık hukuk fakültesi için açıklama yaptı. Zararsız, sorunun komple bir eğitim sistemi olduğunu belirtti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Eylül 2018 21:51, Son Güncelleme : 10 Eylül 2018 21:53
YÖK Üyesi'nden 5 yıllık hukuk fakültesi için açıklama

YÖK üyesi Emin Zararsız sosyal medya hesabından 5 yıllık hukuk fakültesi için açıklama yaptı. Zararsız, sorunun komple bir eğitim sistemi olduğunu belirtti.

İşte Zararsız'ın sosyel medyadan yaptığı değerlendirme

1. Basında yer alan haberlere göre Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit YÖK'e müracaat ederek hukuk fakültelerinin beş yıla çıkarılmasını ve birinci sınıfta hukuk sosyolojisi, hukuk felsefesi, hukuk tarihi ve Türkçe dil bilgisi derslerinin zorunlu olmasını istemiş.

2. Gerekçe ise hakim, savcı ve avukatların nitelik yönünden çok zayıf olmaları, hak ve adalet aramanın ve dağıtmanın zulme dönüşmesi, kararların isabet derecesinin çok düşük olması, yargılamanın çok uzaması, kararların maşeri vicdanı tatmin etmemesi vb.

3. Bu tespit ve talepleri adli yıl açılış konuşmasında idari davalar dışında tüm davaların temyiz incelemesini yapan Yargıtay'ın Başkanının dile getirmesi çok önemli ve anlamlıdır.

4. Ancak çözüm Sayın Başkanın taleplerinde midir yoksa sistemde de bir sorun yok mudur? Mesela mantar biter gibi neredeyse her ile ve her üniversiteye birer hukuk fakültesi açılması, sadece beş altı öğretim elemanı ile eğitim öğretim yapılması, ...

5. ... değil dersliklerin koridorların dahi alamayacağı sayıda kontenjanların belirlenmesi, hukuk eğitiminde kaliteyi belirleyen önemli etkenlerden birinin çevresi olduğunun dikkate alınmaması, üniversite bile olamamış kurumlara hukuk fakültesi açılması vb. ...

6. Diğer taraftan hukuk sosyolojisi, hukuk felsefesi ve hukuk tarihi zaten zorunlu dersler arasındadır. Türkçe dil bilgisinin öğretilmesi ise yükseköğretim kademesinin işi değildir. ...

7. Altı yaşından onsekiz yaşına kadar oniki sene boyunca tam öğrenilmesi gereken çağda anadil olan Türkçeyi ve dil bilgisini öğretemediğin çocuklara bir yılda mi Türkçe dil bilgisini öğreteceksiniz?

8. Hukuk fakültelerinin beş yıla çıkarılması meselesi ise uzun zamandır tartışılmakta ve hatta yıllar önce yapılan hukuk fakülteleri dekanları toplantısında çoğunluk tarafından bu yönde karar da alınmıştı. Ancak nedense bir türlü hayata geçemedi.

9. Sorun sadece dört beş yıl meselesi, bazı derslerin zorunlu olması meselesi değil, komple bir sistem meselesidir. Bu da üç kademeli bir sistem meselesidir. Eğitim öğretim, mesleğe kabul ve hazırlama, yargı yönetimi ve güvencesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber