İş Müfettişlerinin kararnamesi çıkmazsa 1 milyon TL'lik dava masrafı ödenmek durumunda kalacak

4 yıldır atama kararnameleri çıkmayan iş müfettişleri, çıkan yargı kararının sadece dava açana uygulanması sonrasında, tek tek dava açmaya başlıyor. Bu ise, emsal sonuçlanan davadan dolayı, tüm davaların kazanılması ve Devletin 1 milyon TL'lik dava masrafı ödemesi anlamına geliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ekim 2018 10:03, Son Güncelleme : 27 Eylül 2018 23:38
İş Müfettişlerinin kararnamesi çıkmazsa 1 milyon TL'lik dava masrafı ödenmek durumunda kalacak

Aile ve Çalışma'da İş Müfettişi atamama işlemine Danıştay'dan YD Kararı

Bilindiği üzere yaklaşık 435 İş Müfettişi Yardımcısı yazılı ve sözlü aşamalarını başarı ile tamamlamış olmalarına rağmen yaklaşık 4 yıldır atama yapılması için mağdur şekilde beklemekte idi.

Bununla birlikte mağdur İş Müfettişi Yardımcılarından bazıları Danıştay'a başvurarak hakedildiği halde yapılmayan ve sürüncemede kalan atamama işlemine karşı Yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açtı.

Danıştay İkinci dairesi Bakanlığın atamama işlemini devlete duyulan güvenin bir tezahürü olan "hukuki güvenlik" ve "Haklı Beklenti" ilkeleri ve İdarenin "Makul süre" içerisinde hareket ederek bireylerin mağduriyetlerinin engellemesi gerektiği gerekçesiyle ve İş Müfettişi Yardımcıları açısıdan daha fazla telafisi güç zararların önüne geçilmesi amacıyla Bakanlıkça atama yapılmaması işleminin Yürütmesini durdurdu. Bakanlığın atama işlemlerini tesis etmesi gerektiği değerlendirildi.

Ancak, Yürütmeyi Durdurma kararı üzerine YALNIZCA davacı Müfettiş Yardımcılarının ataması gerçekleşti ve 2 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazetede atamaları yayımlandı. (Haber için tıklayınız)

Aynı ve benzer durumda olan İş Müfettişi Yardımcılarından sadece dava açanlar yönünden atamanın gerçekleştirilmiş olması ve emsal karara rağmen diğerlerinin gerçekleştirilmemiş olması Bakanlıkta atama bekleyen diğer personellerinde dava açmasına sebebiyet verecektir. Nitekim de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yaklaşık 430 İş Müfettişi Yardımcısı da hakettikleri atama işleminin gerçekleşmesi için Danıştay'a başvuru yapmak üzere harekete geçmiş durumda.

İş Müfettişleri Derneği de meslektaşları adına Sayın Zehra Zümrüt Selçuk' a tweet atmak suretiyle mağduriyetlerini duyurmaya çalışmaktadır.

Mesleğe başladıklarından bu yana yaklaşık 5 Bakan değişmiş olmasına ve Memurlar.net üzerinden birçok kez bu konuda haber yapılmış olmasına rağmen atamaların neden yapılamadığı konusunda bilgi alınamamıştır.

Maliyeti 1 Milyon TL'den Fazla

Bakanlığın harekete geçip atamaları yapmaması, 430 personelin açacağı dava sonucu Bakanlığın yaklaşık toplamda 1 milyon TL yargı masrafı ve vekalet ücreti ödemesine sebebiyet verecektir.

Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı "kamuda tasarruf" edilmesine yönelik uyarıları da dikkate alındığında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının emsal yargı kararını dikkate alarak, hakettikleri halde ataması yapılmayan ve yıllardır mağdur edilen İş Müfettişi Yardımcılarının atamasının gerçekleştirmek suretiyle olası yargı masrafları ve vekalet ücretleri nedeniyle oluşacak zararın önüne geçilmesi uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber