Göreve gelmeyen memurdan, oda arkadaşı mı, amir mi sorumludur?

Devlet memurunun oda arkadaşının göreve gelip gelmediğini kontrol etme gibi bir görevi olmadığı gibi yetkisi de yoktur.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ekim 2018 09:24, Son Güncelleme : 29 Ekim 2018 21:31
Göreve gelmeyen memurdan, oda arkadaşı mı, amir mi sorumludur?

SORU: Göreve gelmeyen memurdan oda arkadaşları mı sorumlu olur. Yoksa amiri mi sorumlu olur. Eğer oda arkadaşları sorumlu ise ne yapması gerekir?

CEVAP:

24/10/1982 tarihli ve 17848 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin 18. ve 19. maddeleri aşağıdaki gibidir.

Disiplin Amirlerinin yetkileri:

Madde 18 - Disiplin Amirleri, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet Memuru olarak emrettiği görevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, 657 sayılı Kanunda yazılı disiplin cezalarından yetkisi dahilinde bulunanları vermeye, Özel kanunların disiplin işleriyle ilgili olarak verdiği yetkileri kullanmaya, Disiplin ve Yüksek Disiplin Kurullarınca reddedilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile Devlet Memurluğundan çıkarma cezaları yerine, red kararlarının alındığı tarihi izleyen 15 gün içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uyulmak kaydıyla başka bir disiplin cezası vermeye, Bir üst disiplin amiri sıfatıyla uyarma ve kınama cezalarına karşı yapılan itirazları gözden geçirerek verilen cezayı aynen kabule, hafifletmeye veya tamamen kaldırmaya, yetkilidirler.

Disiplin Amirlerinin sorumlulukları:

Madde 19 - Disiplin amirleri, disiplin işlerinde kendilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve özel kanunlarla verilen yetkileri kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla; memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerle tanınan hakları göz önünde tutan, hakkaniyet ve eşitliği esas alan bir tutum ve davranış için de kullanmak ile yükümlüdürler. Bu genel sorumluluğun dışında disiplin amirleri ayrıca;

a) Memurların uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve memurluktan çıkarma cezalarından biriyle cezalandırılması gereken disipline aykırı davranışlarını öğrendikleri tarihten itibaren kanunen belli süreler içinde disiplin soruşturmasını başlatarak; gerekli cezayı uygulayarak, disiplin cezası verme yetkisinin zaman aşımına uğramasını önlemek,

b) Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı tarihi izleyen 15 gün içinde vermek,

c) Uyarma ve kınama cezalarına karşı yapılan itirazları, cezalarla ilişkin karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren 30 gün içinde inceleyerek sonuçlandırmak, zorundadırlar.

Değerlendirme: Devlet memurlarının mevzuatla belirlenen kurallara uyup uymadığının takip edilmesi disiplin amirlerinin görevidir. Söz konusu kurallara uyulmaması durumunda gerekli disiplin işlemlerini yapmaya da disiplin amirleri yetkilidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının disiplin amirleri yönetmeliğinde her memurun sorumlu olduğu disiplin amiri belirlenmiştir.

Devlet memurunun oda arkadaşının göreve gelip gelmediğini kontrol etme gibi bir görevi olmadığı gibi yetkisi de yoktur. Memur yıllık izin ya da rapor almış olabilir. Bu durumu bilmek oda arkadaşının sorumluluğunda olmadığı gibi bilmesi de gerekmez. Oda arkadaşınızın göreve gelip gelmemesi ile ilgili bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber