Öğretim elemanları, kurum bütçesiyle yurt dışı dil kursuna gönderilebilir mi?

Sayıştay öğretim elemanlarını kurum bütçesinden yurtdışına dil kursuna göndermenin mevzuata aykırı olduğunu tespit etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Nisan 2019 14:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Öğretim elemanları, kurum bütçesiyle yurt dışı dil kursuna gönderilebilir mi?

Bildiğiniz üzere, öğretim elemanlarının yurtiçinde ve yurtdışında görevlendirme işlemleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 39 uncu maddesinde yer alan ; "Öğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına, araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına, bir haftaya kadar dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri, onbeş güne kadar rektörler izin verebilirler. Bu şekilde onbeş günü aşan veya yolluk verilmesini gerektiren veya araştırma ve incelemenin gerektirdiği masrafların üniversite ile buna bağlı birimlerin bütçesinden veya döner sermaye gelirlerinden ödenmesi icap eden durumlarda, ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı gereklidir." hükmünde düzenlenmiştir.

Öte yandan, kanuna dayanılarak hazırlanan "Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik"in ilgili hükümlerine göre; öğretim elemanlarının bilimsel toplantılara katılmak, inceleme, araştırma ve uygulama yapmak üzere süresi üç ay kadar (üç ay dahil) olan görevlendirmeler kısa süreli olarak, üç aydan fazla bir süre ile ilgili yönetim kurullarınca onaylanacak bir çalışma programına göre yapılan görevlendirmeler ise uzun süreli olarak belirlenmiştir.

İlgili kanun hükümlerine göre bazı üniversiteler öğretim elemanlarına -dil desteği- sağlamak amacıyla yurtdışına dil kursuna göndermiş ve kişilerin yolluk-yevmiye masrafları kurum bütçelerinden karşılanmıştır.

Sayıştay tarafından yapılan denetimlerde, ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine göre öğretim elemanlarının yurtiçinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmak için görevlendirmelerinde sakınca olmadığı, ancak yurtdışına yabancı dil eğitimi almak üzere personel gönderilmesinin, eğitim ve ulaşım giderlerinin bütçeden karşılanmasının mümkün olmadığı ifade edilmiştir.

Bu doğrultuda, Sayıştay kurum bütçesinden yapılan bu ödemeleri Rektör, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri, Harcama Yetkilileri ve Gerçekleştirme Görevlilerine ödetmek üzere oybirliğiyle karar almıştır.

Yavuz Selim KAPLAN

İŞTE SAYIŞTAY KARARI

Kamu İdaresi Türü

Yüksek Öğretim Kurumları

Yılı

2017

Dairesi

1

Karar No

10738

İlam No

99

Tutanak Tarihi

15.1.2019

Kararın Konusu

Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar

Üniversitede görevli öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinin mevzuatta dayanağı olmadığı halde Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla yurtdışına yaz okulu yoğunlaştırılmış dil kursuna gönderildiği tespit edilmiştir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun "Yurt içinde ve yurt dışında görevlendirme" başlıklı 39 uncu maddesinde;

"Öğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına, araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına, bir haftaya kadar dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri, on beş güne kadar rektörler izin verebilirler. Bu şekilde on beş günü aşan veya yolluk verilmesini gerektiren veya araştırma ve incelemenin gerektirdiği masrafların üniversite ile buna bağlı birimlerin bütçesinden veya döner sermaye gelirlerinden ödenmesi icabeden durumlarda, ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı gereklidir. ..." hükmü yer almaktadır.

Yurt içinde ve Yurt Dışında Görevlendirilmelerde Uygulanacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin "Görevlendirmeler" başlıklı 2 nci maddesinin (a) fıkrasında;

"Kısa süreli görevlendirme: Öğretim elemanlarının bilimsel toplantılara katılmak, inceleme, araştırma ve uygulama yapmak üzere süresi üç ay kadar (üç ay dahil) olan görevlendirmelerdir.

İnceleme, araştırma ve uygulama için görevlendirmelerde konu ile ilgili bir ön raporun Fakülte Yönetim Kurulunca kabulü şartı aranır. Kongrelere bilimsel tebliğ ile katılmak esastır." ve aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde:

"Öğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurtiçinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına, araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına, bir haftaya kadar dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri, on beş güne kadar rektörler izin verebilirler. Bu şekilde on beş günü aşan veya yolluk verilmesini gerektiren veya araştırma ve incelemenin gerektirdiği masrafların üniversite ile buna bağlı birimlerin bütçesinden veya döner sermaye gelirlerinden ödenmesi icabeden durumlarda, ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı gereklidir.

Kurumları adına yurtdışında görevlendirilecek öğretim üyelerine verilecek yolluklar, yol masrafları ve gündelikler, yurtdışına gönderilen Devlet memurlarına verilen gündeliklerin aynı olmak üzere, genel hükümler çerçevesinde ödenir.

Geçici görev yolluğu, yükseköğretim kurumu hesabına gönderilenlere kurum bütçesinden, üniversite dışındaki bir kurum hesabına gönderilenlere ise ilgili kurumun bütçesinden ödenir." denilmektedir.

Mezkür Kanun ve Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre; öğretim elemanları yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmak, araştırma ve inceleme gezileri yapmak için görevlendirilebilirler. İnceleme, araştırma ve uygulama için görevlendirmelerde konu ile ilgili bir ön raporun Fakülte Yönetim Kurulunca kabulü ve hizmetin aksamaması şartı aranmalıdır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince, yurtdışına yabancı dil eğitimi için personel gönderilmesi, eğitim ve ulaşım giderlerinin bütçeden karşılanması mümkün değildir.

Bu itibarla, yurtdışında yaz okulu yoğunlaştırılmış dil kursu için, ... Üniversitesine ... yılında ... eğitim bedeli ve ... kişi için ...'er TL'den toplam ... TL uçak bileti ödenmesi sonucu oluşan toplam ... TL kamu zararının; Rektör ve Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi ..., Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri ... ile Harcama Yetkilisi ... ve Gerçekleştirme Görevlisi ...'ya

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine,

Anılan Kanunun 55 inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, oy birliğiyle,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber