AYM'den, imzacı akademisyenler için önemli karar

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzaladıkları için barış akademisyenlerinin "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2019 16:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den, imzacı akademisyenler için önemli karar

Anayasa Mahkemesi, "barış bildirisi" olarak adlandırılan metne imza atan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı verdi.

Oylama sonucu 8'e 8 çıktı. Eşitlik durumunda Başkan Zühtü Arslan'ın ihlal yönündeki oyu yasa gereği iki sayıldığı için, 9 oyla ihlal kararına hükmedilmiş oldu.

2016'nın Ocak ayında "Barış için Akademisyenler" adı verilen 1128 akademisyen tarafından bir bildiri yayımlanmış, bildiride Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekilmişti. "Bu suça ortak olmayacağız" adlı bildiriye imza atan akademisyenlerden bazıları "terör örgütü propagandası"ndan gözaltına alınmış, birçoğu da KHK'larla üniversitelerden ihraç edilmişti.

"1128'ler Bildirisi" olarak da adlandırılan bildiriye imza atan 610 akademisyen hakkında iddianamesi düzenlenmiş, yapılan yargılamalar sonrasında 190 akademisyen hakkında 1 yıl 3 ay ila 3 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası verilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzaladıkları için akademisyenlerin "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi. AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine, başvuruculara 9'ar bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber