İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretmenlerin nöbet görevlerinde 6 değişiklik yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle, öğretmenlerin nöbet görevlerinde 6 değişiklik yapmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Eylül 2019 13:44, Son Güncelleme : 28 Ekim 2019 11:42
Öğretmenlerin nöbet görevlerinde 6 değişiklik yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, 5 Eylül 2019 tarihi itibariyle, öğretmenlerin nöbet görevlerinde değişiklik yapmıştır. Tıklayınız.

Yayımlanan yönetmelik değişikliğinde öğretmen nöbet görevlerine ilişkin düzenlemeler de bulunmaktadır.

Örneğin nöbet görevinin başlama ve bitiş saatlerinde değişiklik yapılmış ve daha önce 15 dk. önce/sonra olarak belirlenmiş olan görev "30 dk önce/sonra" olarak değiştirilmiştir. Ancak öğretmenler kurulu kararıyla bu süre 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilecektir.

Ayrıca nöbetlere ilişkin esasları müdür değil öğretmenler kurulu belirleyecek.

Bir diğer önemli düzenlemelyle de nöbet tutan öğretmenlere öğlen arası ihtiyaçlarını gidermek için dinlenme zamanı verilmiştir.

Yapılan değişikliklere aşağıda karşılaştırmalı madde tablosunda yer verilmiştir.

Maksut Balmuk

Eski yönetmelik hükmü Yeni yönetmelik hükmü
NÖBETİN BAŞLAMA VE BİTİŞ SAATLERİ DEĞİŞTİ
Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları
MADDE 91- (1) Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.
(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Öğretmenlere, dersinin en az bulunduğu gün veya günlerde nöbet görevi verilir.
b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir.
c) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar. Taşımalı eğitim kapsamında eğitim veren okullarda bu süre öğretmenler kurulu kararıyla 30 dakikaya kadar çıkarılabilir.
"c) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler tek devrede nöbet tutarlar."
YORUM: Nöbete başlama ders saatinden 15 dakika öncesi iken 30 dakika yapılmış, okulların bunu 15 dakikaya kadar kısaltabilecekleri düzenlenmiştir. (Kurul kararıyla da yapılabilir)
NÖBETLERE İLİŞKİN ESASLARI MÜDÜR DEĞİL, ÖĞRETMENLER KURULU BELİRLEYECEK
ç) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
d) İstekleri halinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan kadın öğretmenler, 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
e) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür ve okul yönetimince öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
"e) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür, kararlaştırılır ve okul müdürünün onayından sonra öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."
YORUM: Nöbete ilişkin kurallar öğretmenler kurulunda belirlenecektir. Daha önce kararlaştırılır ibaresi olmadığından okul idareleri keyfi uygulamalara gidebilmekteydiler. Yeni düzenlemeye göre öğretmenler kurulunda karar verilmesi ve bu kararlar doğrultusunda idare tarafından nöbet kurallarının duyurulması gerekir.
BAKMAKLA YÜKMLÜ OLDUĞU ENGELLİ BİREYİ OLAN ÖĞRETMENLERE DE NÖBET GÖREVİ VERİLMEYECEK
f) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
g) Engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulur. Ancak, engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerden istekli olanların nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.
"g) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri halinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir."
YORUM:Engelli öğretmen ya da engelli çocuğu olanlara tanınan muafiyet ve isteğe bağlı nöbet görevi bakmakla yükümlü olduğu engelli aile bireyi olan öğretmenler için de getirilmiştir.
NÖBETÇİ MÜDÜR YARDIMCILARINA BOŞ DERSLER İÇİN GÖREV
ğ) Özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri nöbet görevinden muaf tutulur.
"ğ) Özel eğitim sınıflarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri nöbet görevini Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yerine getirirler."

h) Nöbetçi öğretmen çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzenini ve öğrencilerinin etüt çalışması yapmalarını sağlar.

"h) Çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzeni ve öğrencilerin etüt çalışması, o saatte dersi bulunmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanır. Nöbetçi öğretmenlerin hepsinin dersinin bulunması durumunda ise nöbetçi müdür yardımcısı gerekli tedbirleri alır."
YORUM: Dersinde öğretmen bulunmayan sınıflarıda o anda nöbetçi öğretmenin dersi yoksa nöbetçi öğretmen tarafından sınıf düzeninin sağlanmasının yanı sıra boş dersi olan nöbetçi öğretmen yoksa nöbetçi müdür yardımcısı tarafından tedbir alınması düzenlenmiştir.
UYGULAMA ANA SINIFI OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN NÖBET GÖREVİ İÇİN DÜZENLEME
Yeni hüküm "ı) Ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri, nöbetçi oldukları gün ilk dersten 15 dakika önce, son ders bitiminden 15 dakika sonrasına kadar okulda bulunmak kaydıyla, okul öncesi öğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar."
YORUM: Ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görevli okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevi düzenlenmiştir.
NÖBETÇİ ÖĞRETMENLERE ÖĞLEN ARASI İÇİN DİNLENME ZAMANI
Yeni hüküm "i) Normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi, nöbetçi müdür yardımcısı ve öğretmenlerin temel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak okul müdürü tarafından dönüşümlü ve dengeli şekilde düzenlenir."
YORUM: Nöbetçi öğretmenlere öğle arasında dinlenme için zaman verilmesi düzenlenmiştir. Bu konuda da öğretmenler kurulunda kurala bağlanması mümkün olacak ve keyfiyet yaşanmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber