Müdür yardımcısı zümre toplantısı kararlarını kabul etmeyebilir mi?

Yönetmeliğe göre, zümre öğretmenler kurulundaki kararlar oy çokluğuyla alınmakta olup, bu kararlar müdürün onayından sonra yürürlüğe konulmaktadır. Müdürün, kanunlara açıkça aykırı olmayan kurul kararlarını uygulamaya koyması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Eylül 2019 16:50, Son Güncelleme : 21 Eylül 2019 22:27
Müdür yardımcısı zümre toplantısı kararlarını kabul etmeyebilir mi?

Soru; "Merhabalar kız meslek lisesinde uygulama anasınıfında okul öncesi öğretmeniyim. 6 öğretmeniz zümre toplantısı yaptık kararlar aldık ama müdür yardımcısı kabul etmiyor değiştirmemizi istiyor, imzalamıyor değiştirmeyince. Bu konuda öğretmenler olarak yapabileceğimiz bir şey var mı? Kararlarımızın uygulanmasını istiyoruz. Şimdiden cevabınız için teşekkürler."

Cevap; İlgili yönetmeliklerine göre, okul ve kurumlarımızda iş ve işleyişlerin bazıları zümre öğretmenler kurulunca alınan kararlar ile yapılmaktadır.

Zümre toplantılarının nasıl yapılacağı hakkında hem ilgili okul yada kurumun kendi yönetmeliği ve "Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurulları Ve Zümreleri Yönergesi" hükümlerine göre hareket edilir.

İlgili maddeler şu şekildedir:

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fırkası (y)bendendeki; "(1) Bu Yönetmelikte geçen; y) Zümre öğretmenler kurulu: Aynı dersi okutan öğretmenlerle varsa diğer eğitici personelden oluşan kurulu ifade eder." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Zümre öğretmenler kurulu" başlıklı 35. maddesindeki; "(1) Zümre öğretmenler kurulu; okul öncesi eğitim kurumlarında okul öncesi eğitimi öğretmenlerinden, ilkokullarda aynı sınıfı okutan sınıf öğretmenleri ve varsa alan öğretmenlerinden, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise aynı alanın öğretmenlerinden oluşur." hükümlerine,

Ve ilgili mevzuatların diğer maddelerindeki hükümlerine göre; Bazı durumlar dışında kurulda, okul müdürü veya müdür yardımcısı bulunmaz. Zümre toplantılarında zorunlu olarak görüşülmesi gereken maddelerden ilgili görülenler ile zümre başkanının gerekli gördüğü konular, kurul üyelerinin salt çoğunluğunun kararıyla gündeme alınması kararlaştırılan konular eğitim kurumlarının kademe ve türüne göre gündeme alınır, görüşülerek karara bağlanır. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Eşitlik halinde zümre başkanının katıldığı görüş kabul edilir. Alınan kararlar müdürün onayından sonra uygulamaya konulur."

Dolayısıyla ilgili mevzuatına göre zümre öğretmenlerince toplanılarak yürürlükte bulunan anayasa, kanun, yönetmelik, tüzük, yönerge ve ilgili yazılara uygun olarak alınmış hayatın olağan akışına aykırı olmayan ve uygulama imkanı bulunan kararlar okul müdürünün onayından sonra uygulamaya konulmaktadır.

Söz konusu soruya göre müdür yardımcısının yer almadığı zümre öğretmenler kurulunda "zümre toplantısı kararlarını kabul etmiyorum, şu kararı değiştirin" şeklinde bir söylemde bulunması mevzuata aykırıdır. Kararlarda bir uygunsuzluk hali var ise okul müdürü ile zümre başkanı ve zümrenin tamamıyla görüşerek anlaşılamayan hususun istişare edilerek sonuca bağlanması gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber