Memura zam görüşmesi anlaşmazlıkla sonuçlandı

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, memurlara gelecek yıl yapılacak zam konusunda Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticileriyle Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı toplantıdan sonuç çıkmadı. Edinilen bilgiye göre, toplantıda, taraflar pazarlıkların hangi rakamlar üzerinden başlayacağında anlaşmaya varamadı. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, memurlara gelecek yıl yapılacak zam konusunda Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticileriyle Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı toplantıdan sonuç çıkmadı.

Edinilen bilgiye göre, toplantıda, taraflar pazarlıkların hangi rakamlar üzerinden başlayacağında anlaşmaya varamadı.

Kamu İşveren Kurulu, müzakerelere bütün memurların maaşlarına gelecek yıl "yüzde 2 2" zam yapılması, "20 20 YTL denge tazminatı" verilmesi, "sendikalılık ödentisinin 10 YTL'ye yükseltilmesi", "taban aylıklara ise 10 YTL zam yapılması" önerisiyle oturdu.

Sendikalar ise toplu görüşmelerin 29 Ağustostaki son turunda Kamu İşveren Kurulu'nun taban aylıkların "15 15 YTL artırılması" önerisinde bulunduğunu savunarak, pazarlıkların bu rakam üzerinden başlamasını, aksi takdirde toplantıya devam etmeyeceklerini açıkladı.

Devlet Bakanı Başesgioğlu, bunun üzerine toplantıya bir süre ara verdi.

Daha sonra tekrar başlayan toplantıda, memur maaş zamları konusunda sonuç çıkmadığı bildirildi. Devam eden toplantıda, sendikaların ve Kamu İşveren Kurulu'nun, üzerinde anlaşmaya varılan idari maddelerle ilgili bir mutabakat metni imzalamayı görüştüğü öğrenildi.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında anlaşmaya varılamaması durumunda, memurlara yapılacak zam konusunda son sözü Bakanlar Kuruluna bırakıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Kamu İşveren Kurulu ile memurlara yapılacak zam konusunda bugün gerçekleştirdikleri toplantıyı değerlendirirken, "Kamu çalışanları, mali konularla ilgili beklentilerinde hüsrana uğratıldı" dedi.

Akyıldız, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlık ettiği Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında bugün gerçekleştirilen toplantının ardından Başbakanlık Merkez Bina'da gazetecilere açıklamada bulundu.

Toplantıya, kamu çalışanlarına bir "mutabakat müjdesi" verme arzusuyla oturduklarını belirten Akyıldız, ancak 15-30 Ağustos tarihlerinde toplu görüşmelere "Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı" olarak başkanlık eden Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, taban aylığının 15 artı 15 YTL artırılması teklifinin toplantıda "göz ardı edildiğini" ileri sürdü. Aksu, "Orta vadeli programda hedef enflasyon yüzde 4 gösterilmiş ve bu rakam üzerinde ısrar edilmiştir. Kamu çalışanları, mali konularla ilgili beklentilerinde hüsrana uğratıldı" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise mali konularda Kamu İşveren Kurulu ile anlaşmaya varamadıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Ancak, 'Biz memurlara elimiz boş gitmek istemiyoruz. Bu masa 15 gün çalıştı ve bir aydan beri Türkiye'deki 30 milyona yakın insanın gözü bu masada. Asgari de olsa memurlara yönelik kazanımlarla gitmek zorundayız' dedik. Hem Kamu İşveren Kurulu, hem diğer konfederasyonumuz konuya olumlu yaklaştı. Mutabakat altına alabileceğimiz hususlarla ilgili komisyon kurulmasına karar verdik. İki komisyon kurulacak. Bunlardan bir tanesi Yüksek İdare Kurulunun altında sürekli bir komisyon olacak ve yıl içinde belirli dönemlerde toplanarak, kamu kurumlarındaki aksayan yönler ve mutabakat altına alınan konuların uygulanması konusunda çalışacak. Diğer komisyon ise 15 gün boyunca mutabakat altına alınan hususları irdeleyerek, rapor oluşturacak. Bunları kazanım olarak görüyoruz."

Aksu, ilgili komisyonun, çalışmasını 1 hafta-10 gün içinde tamamlayacağını kaydederek, "İnşallah 10 gün sonra tekrar sayın Bakanımızla ve Kamu İşveren Kurulu ile bir araya geleceğiz" diye konuştu

Aksu, bir soru üzerine, Uzlaştırma Kurulunun önerisinin bütçeye toplam maliyetinin 3.725 milyar YTL, kendi taleplerinin maliyetinin 3.8 milyar YTL, Kamu İşveren Kurulunun teklifinin maliyetinin ise 2.7 milyar YTL olduğunu bildirdi.

Aksu, başka bir soruyu yanıtlarken, Kamu İşveren Kurulunun teklifiyle en düşük memur maaşının Temmuz 2008'de 812 YTL'ye, ortalama memur maaşının ise bin 143 YTL'ye yükseleceğini, kendi taleplerinin ise 734 YTL olan en düşük memur maaşının 871 YTL'ye çıkarılması olduğunu bildirdi.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikalarının anlaşmaya varamaması dolayısıyla, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusunda son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.


BAŞESGİOĞLU: SON KARARI BAKANLAR KURULU VERECEK

- Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, "2008 yılı memur maaş zamları ile ilgili son noktayı Bakanlar Kurulu koyacak" dedi.

Bakan Başesgioğlu, başkanlık ettiği Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında bugün gerçekleştirilen toplantının ardından Başbakanlık Merkez Bina'da gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda uzlaşma sağlanamadığını ve bir mutabakat zaptı imzalanamadığını bildirdi.

Bundan sonraki sürecin, tutanağın Bakanlar Kurulu'na sunulmasıyla devam edeceğini belirten Bakan Başesgioğlu, "Bakanlar Kurulu önceki süreçlere bağlı olmayarak yeni bir karar almak durumunda olabilir ya da alınmış kararları aynen kabul edebilir. Bu, 4688 sayılı yasanın tanımladığı bir prosedür şeklidir" diye konuştu.

Kamu İşveren Kurulu'nun verdiği önerileri de hatırlatan Bakan Başesgioğlu, revize edilmiş bu önerilerle birlikte en düşük devlet memuru için 2008 yılında öngörülen yıllık artışın yüzde 10.5, ortalama memur maaşının ise yüzde 7,6 olarak bir artış göstereceğini bildirdi. Bakan Başesgioğlu bu rakamların aile yardımı hariç olarak hesaplanan rakamlar olduğunu ifade etti.

Toplantıda mali haklarda bir uzlaşma sağlanamamasına rağmen idari maddelere ilişkin bir komisyon kurulmasına karar verildiğini belirten Bakan Başesgioğlu, taraflardan oluşacak bu komisyonun bugüne kadar toplu görüşmeler sürecinde üzerinde mutabakat sağlanan konuları liste olarak hazırlayacağını ifade etti. Bakan Başesgioğlu, komisyona 10 günlük bir süre tanındığını ve bu süre sonunda üzerinde kesin olarak mutabakata varılmış konular hazırlanarak bir rapor halinde sunulacağını bildirdi.

Bakan Başsegioğlu, kamu görevlileri sendikalarının grevli toplu sözleşme hakkı istediği hatırlatılarak, toplantıda bu konuda bir mutabakatın oluşup oluşmadığının sorulması üzerine, "Kamu Personel Yasası Başbakanlıktadır. Biz bir an önce bunun yasalaşmasını istiyoruz Kamu Personel Rejimi çıkmadan üzerine inşa edebileceğimiz bir sendikal hareket olmaz" dedi.

Tutanağın, Bakanlar Kurulu'na ne zaman sunulacağının sorulması üzerine Bakan Başesgiğlu, komisyona çalışmaları için 10 günlük süre verdiklerini ifade ederek, "Ekimin 5'nden önce Bakanlar Kurulu'na sunma imkanına sahip değiliz. Zannediyorum ki bu tarihten sonraki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bu konu ele alınacaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber